Back

Zo kwam de allereerste iPhone tot stand

Het is ondertussen al bijna 7 jaar geleden dat de eerste iPhone (ook wel eens iPhone 2G genoemd) werd uitgebracht. Niemand had toen kunnen voorspellen tot wat die uiteindelijk allemaal zou leiden. Laten we eerlijk zijn, zonder die eerste iPhone waren veel hedendaagse smartphones niet hetzelfde geweest. Ondertussen is er een hele strijd losgebarsten, maar er is nooit veel vrijgegeven over de omstandigheden waarin Steve Jobs en zijn team de iPhone ontwikkelden.

Vorige week dinsdag verscheen in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal een artikel met Greg Christie. Christie is een senior software engineer bij Apple en werkte destijds mee aan deze eerste iPhone. Hij werkt ook nog steeds bij Apple. In het artikel geeft Christie ons een beeld van hoe de ontwikkeling verliep.

Bezoekje van Forstall

Rond het einde van 2004 was Christie bezig met het ontwikkelen van de Macintosh software. Scott Forstall stapte op een gegeven moment zijn kantoor binnen en vroeg of hij mee wou werken aan een geheim project. De codenaam hiervoor was toen ‘project purple’. Forstall vertelde hem toen dat het hierbij ging om een telefoon met geïntegreerde muziekspeler die volledig via een aanraakscherm zou worden bestuurd.

Het ultimatum

In 2005 was Christie’s team al een hele tijd bezig met het ontwikkelen van de software voor wat later iOS zou worden (maar eerst iPhone OS heette). Het team ondervond veel moeilijkheden en wanneer ze met iets op de proppen kwamen, was het voor Jobs niet goed genoeg. Jobs stelde uiteindelijk een ultimatum aan Christie en zijn team: ze kregen twee weken om met fatsoenlijke software te komen, indien dit niet lukte werd het project doorgeschoven naar een ander team.

Onder deze druk deed het team er alles aan om eindelijk met een concept te komen waar Jobs iets in zou zien. Christie zelf was al sinds 1996 bij Apple waar hij onder andere meewerkte aan de Newton PDA. De ervaring die hij hiermee heeft opgedaan kon hij gebruiken voor het ontwikkelen van de iPhone software. Er werd veel tijd gestoken in de ideale snelheid voor het scrollen, de veegbeweging om te ontgrendelen en andere typische bewegingen die we vandaag niet meer kunnen wegdenken.

Jobs, Campbell en Ive

Na die twee weken kwam Christie eindelijk met software die goed genoeg was voor Jobs. Tijdens de ontwikkeling had het team twee keer per maand een presentatiemoment waarin het geleverde werk werd getoond aan Jobs. Dit gebeurde in een kamer zonder ramen, waarin zelfs de kuisploeg niet binnen mocht.

Nu Jobs eindelijk onder de indruk was, moest het werk nog voorgesteld worden aan Bill Campbell, voorzitter van de Raad van Bestuur van Apple. Toen ook hij onder de indruk was moest er nog één persoon overtuigd worden: Jony Ive. Hij was toen al het hoofd van de designafdeling, en zoals we allemaal weten is design altijd al ontzettend belangrijk geweest bij Apple. De voorstelling aan Ive was vooral met het oog op de praktische mogelijkheden, Ive moest tenslotte mee de hardware ontwikkelen voor dit toestel, waaronder het touchscreen.

Hoe het verder ging …

Wat hierna kwam waren maanden van intensief en hard werk. Jobs werd steeds enthousiaster en alle puzzelstukjes vielen steeds meer op hun plaats. De ontwikkeling gebeurde zeer afgezonderd, alles moest beveiligd worden en foto’s van de ontwikkeling moesten geëncrypteerd worden. Hoe het precies allemaal verder ging, van deze intensieve ontwikkeling tot aan de voorstelling van die eerste iPhone, kan je lezen in het artikel van The Wall Street Journal.

Het artikel geeft een mooie blik op hoe de eerste versie van dit iconische toestel werd ontwikkeld, welke maatregelen er werden genomen om alles voldoende af te schermen en waar de basis werd gelegd voor de iPhones (en ook iPads en iPod touches) die we vandaag de dag kennen. Het volledige artikel is zeker een aanrader!

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Wat is jouw mening?...