Back

Review: PhotoSweeper – verwijder dubbele foto’s

In onze wekelijkse review bespreken we een app dat jouw MacBook of iMac weer een beetje extra vrij geheugen zal geven. PhotoSweeper zoekt naar duplicaten of gelijkaardige foto’s en bied je de mogelijkheid om deze ook meteen te verwijderen. Zonder in te gaan op het technische aspect van de applicatie bespreken we hieronder de werking van de app. 

Iedereen neemt op reis, tijdens een uitstap of gewoon thuis wel eens meerdere foto’s van een bepaalde plaats of situatie om toch maar dat ‘perfect shot’ op de gevoelige plaat te leggen. Dit zorgt ervoor dat er meerdere gelijkaardige foto’s op uw computer opgeslagen zijn. Photosweeper gaat op zoek naar die foto’s en stelt je in de mogelijkheid deze te wissen.

Tutorial

Zoals de meeste applicatie’s start ook PhotoSweeper met een tutorial over de belangrijkste functie’s van de applicatie. Deze geven je een inzicht in hoe de app gebruikt moet worden.

Tutorial

Scan je volledige computer

Het handige aan de applicatie is dat het niet uitmaakt waar die dubbele foto’s zich bevinden. PhotoSweeper gaat er zelf naar op zoek. Makkelijk aan de app is dat het zowel iPhoto, Aperture, als de Lightroom bibliotheek ondersteunt. Tevens kan je gewoon folder per folder doorzoeken en op die specifieke locatie’s op zoek gaan naar duplicaten. Eenmaal je de foto’s hebt geselecteerd worden die, afhankelijk van het programma dat je gebruikt, verwijderd. Zoals net gezegd is dit afhankelijk van het programma want bij iPhoto worden de te verwijderen foto’s verplaatst naar de iPhoto prullenmand. Bij Lightroom worden ze dan weer in een aparte collectie geplaatst die je dan zelf kan verwijderen binnen het programma zelf.

PhotoSweeper

Details instellen

Wat PhotoSweeper interessant maakt in vergelijking met zijn soortgenoten, is dat je zelf ook kan instellen wat de app moet aanzien als duplicaat. Zo kan je bijvoorbeeld zelf instellen naar welke details PhotoSweeper op zoek moet om duplicaten te herkennen. Via een slider kan je dan aangeven of het een gedeeltelijke of volledige match moet zijn.

Na dit te hebben ingesteld is het zaak om de folders te selecteren en de app zijn ding te laten doen. Nadat de applicatie door je foto’s is gegaan, krijg je het resultaat te zien. Om dit resultaat te bekijken, heb je twee mogelijkheden. Face-to-face geeft je een mooi overzicht en vergelijkt de foto’s die mogelijke duplicaten kunnen zijn. Een eenvoudige klik op de foto die je wenst te verwijderen, zorgt ervoor dat hij gemarkeerd is. Zo overloop je de volledige lijst. Groepslijst is hier de eenvoudige weg. Groepslijst toont alles in een “scroll view” venster dat bestaat uit kleinere thumbnails. Dit is vooral makkelijk voor grotere folders die bestaan uit meerdere duplicaten. Net zoals bij face-to-face moet je hier ook zelf de foto’s markeren. Daarna is het “job done”.

PhotoSweeper

 

PhotoSweeper

 

Prijs/kwaliteit

PhotoSweeper is beschikbaar in de Mac App Store voor €8,99. Een zeer scherpe prijs voor de kwaliteit die deze applicatie kan aanbieden! Klik hier om te downloaden.

Update

De ontwikkelaars van PhotoSweeper werken hard om de applicatie nog wat uit te breiden of perfectioneren. Zo komen ze aanstaande dinsdag reeds met een eerste update die drie grote features bevat.

Zo zal het vanaf dinsdag mogelijk zijn om ook foto’s van het DNG-formaat te scannen. DNG wordt vooral gebruikt in het Adobe-pakket. Er zal ook een optie zijn om “locked” foto’s te vergelijken. Deze zullen vergeleken kunnen worden, maar door hun “locked” status zullen ze niet gemarkeerd kunnen worden voor verwijdering. Een laatste verbetering zit in het filterpaneel. Zo zal het mogelijk zijn om te vergelijken op locatie, datum, kleur, bestandstype, kleur, karakteristieken en cameradetails.

Aan deze update is te zien dat de ontwikkelaars niet stil zitten. We mogen dus in de toekomst zeker nog uitbreiding verwachten die deze applicatie naar een nog hoger niveau zal tillen.

About the Author /

euvrard.y@gmail.com

Bachelor Sportmanagement | Student Toegepaste Informatica | Voetballer | Mail: yannick@applevlaanderen.be

Wat is jouw mening?...