Back

Waarom Apple maandag wél een iWatch aankondigde

Afgelopen maandag was het hoogmis voor de Apple-liefhebber. In de keynote aan de start van de jaarlijkse WWDC conferentie hebben Tim Cook en co een hele reeks mooie vernieuwingen voor iOS en OS X op een rijtje gezet. Het enthousiasme in de pers varieert van lauw over matig enthousiast tot enthousiast, maar de meeste technologie-journalisten kunnen het niet nalaten om er ontgoocheld bij te zeggen: “maar er is géén nieuw product (lees: iWatch) aangekondigd.” Bummer.

WWDC is een ontwikkelaarsconferentie, dus het is logisch dat de focus op software ligt. Toegegeven, er zijn de afgelopen jaren regelmatig ook hardware-aankondigingen gebeurd op de conferentie, maar voor “the next big thing” (zoals een smartwatch) verwacht ik eerder een afzonderlijk event. Bovendien hadden ze maandag zo al een presentatie tjokvol lekkere nieuwigheden in iOS en OS X waar de Apple fans weken van kunnen smullen.

En toch. Wie tussen de regels leest, heeft maandag wel degelijk de aankondiging van een wearable device van Apple gekregen. Of liever: de bevéstiging. Maar vóór zo’n nieuw toestel op de markt kan komen, moeten alle schaakstukken klaar staan, en net daar is Apple momenteel druk mee bezig.

Handoff bijvoorbeeld. Een fantastische nieuwe feature die je toelaat om met je Mac gewoon verder te doen waar je gebleven was op je iPhone of iPad. Je begint een mail te typen op je kleine iPhone schermpje, en je doet gewoon verder vanop je Mac. Of je iPhone rinkelt, en je beantwoordt de oproep via diezelfde Mac. Heel mooi, maar vooral een gedroomde voorzet voor een slim horloge. Want als een iPhone schermpje al onhandig is om mails te tikken, wat wordt dat dan op een horlogescherm? Zou het niet handig zijn om je getokkel op je polshorloge gewoon verder te zetten op je iPhone, je iPad of je Mac? Of om een gesproken berichtje te versturen via je iPhone door even tegen je horloge te praten? Of om een binnenkomend Facebook berichtje te liken vanop je pols? Volgens mij is dàt waar Handoff werkelijk rond draait: de integratie van de wearable Apple device met de rest.

Hey Siri!” Voortaan kan je de spraakassistent Siri activeren door haar gewoon aan te spreken. Het doet wat denken aan de “Ok glass”, waarmee je je Google bril aanspreekt, maar het is vooral ook weer een mooie voorzet om spraakcommando’s te lanceren via je polshorloge. En ook het feit dat je voortaan gesproken iMessages kan versturen, is een duidelijke hint in de richting van een toestel waar spraak de meest natuurlijke bediening is.

Het meest evidente schaakstuk – dat iedereen ook effectief verwachtte – is wellicht de Health app die Apple gisteren voorgesteld heeft. Eén centrale plaats op je iPhone om alle info van gezondheidsapps en –toestellen bij te houden. Je hartslagmeter, je bloeddrukmeter, je ik-ga-een-toertje-lopen-app, en al die andere toestellen en apps. Deze verzamel-app lijkt de evidente aanloop naar een eigen Apple-toestelletje dat vol zit met sensoren, en al die nuttige info ergens kwijt wil.

En zo zitten er tussen de regels nog wel de nodige aanwijzingen, en zullen er nog wel zaken naar boven komen. In de nieuwe Xcode voor ontwikkelaars is het bv. al duidelijk dat Apple ontwikkelaars toelaat om apps te ontwikkelen voor iPhones met afwijkende resoluties – een duidelijke hint naar de iPhone 6 met een groter display. Wellicht zien we daar op een dag wel opduiken hoe je apps moet maken voor piepkleine displays.

En de hier beschreven aanwijzingen zijn natuurlijk niet de eerste. Aan de hand van de overnames en acties van de afgelopen jaren en maanden is al langer duidelijk dat Apple aan een toestel werkt dat je op je lichaam gaat dragen.

Komt er een iWatch (of hoe het ding ook zal heten)? Absoluut! Wanneer komt het er? Zeker en vast niet voor september. Want de WWDC van gisteren heeft duidelijk gemaakt dat iOS 8 er eerst moet zijn. Maar eens het nieuwe iPhone-besturingssysteem er in september is, zijn we hélemaal klaar voor dat slimme horloge! Hopelijk is Apple dat dan ook.

Bedankt Karel voor je gastbijdrage! Bezoek ook zeker zijn persoonlijke website.

About the Author /

karel@titeca.net

Apple-fanboy sinds 1994. Onbewust al veel langer.

Wat is jouw mening?...