Review: iPhone 6 Plus
De iPhone 6 Plus is de grootste smartphone die Apple ooit heeft gemaakt. Een 5,5 inch scherm en een ultradun design typeren dit nieuw toestel en vandaag bespreken we de voor- en nadelen van de iPhone 6 Plus.
Design
Toen ik de iPhone 6 Plus voor het eerst zag, was ik zeer aangenaam verrast. Apple heeft een extra groot scherm naadloos met een ultradun design gecombineerd. De voorbije weken kwam er heel wat kritiek op dit dunne design want deze iPhone zou namelijk kunnen buigen in je broekzak. Ik draag de 6 Plus altijd in mijn broekzak met een case en heb van de zogenaamde bendgate nog niet veel gemerkt. Om de iPhone 6 Plus te buigen, is al behoorlijk veel kracht nodig.
De 6 Plus weegt ontzettend weinig en voelt bovendien fantastisch aan. De metalen behuizing is sober en eenvoudig en de randen aan de boven- en onderkant achteraan storen helemaal niet. Net als alle andere iPhones, is de 6 Plus een streling voor het oog. In het begin vreesde ik voor de lichtjes vooruitstekende cameralens, maar in een case hoef je je hier helemaal geen zorgen over te maken. De lens is bovendien bedekt met glas van saffier.
De aan-/uitknop van de iPhone 6 Plus, en ook die van de 6, zit vanaf nu langs de zijkant. Zo valt hij ondanks het grote scherm toch relatief makkelijk te bereiken. Velen zijn het erover eens dat de iPhone te dun is om een goede grip te bieden. Wanneer je hem constant naar boven en onder moet schuiven bij gebruik met één hand, kan je misschien beter gebruik maken van reachability.
Prestaties
De iPhone 6 Plus heeft een nieuwe dual-core A8-processor gekregen. Deze processor bestaat uit een 64-bits architectuur en bevat 1GB Ram, maar in vergelijking met de Samsung Galaxy Note 4, de Huawei Ascend Mate 7 of de HTC One M8 zeggen deze specificaties echter niet veel. Toch slaagt Apple er keer op keer in om hun hardware vrijwel perfect te laten samenwerken met de software. Op basis van verschillende Geekbench tests kunnen we zelfs stellen dat de iPhone 6 Plus zich makkelijk in de buurt van zijn concurrenten vestigt en hen overtreft. PhoneBuff deed onlangs nog een speedtest waarin de iPhone 6 duidelijk als winnaar naar boven komt.
Bij dagelijks gebruik merk je hoe snel de iPhone 6 Plus wel is. Facebook checken, foto’s nemen, antwoorden op een sms, het verloopt allemaal verbluffend snel. De WiFi-connectie is ook sterk verbeterd. Terwijl een oudere iPhone 5 vaak een tijdje naar een geschikt WiFi-spotje moest zoeken, vind de 6 Plus bijna altijd een spotje binnen de halve minuut.
Scherm
Het scherm van de iPhone 6 Plus is subliem. In het verleden werd ik vaak verleid door de mooie, felle kleuren van Samsung, maar de 6 Plus heeft echter een killer-scherm dat zowel helder als donker prachtig uit de hoek komt. Met een resolutie van 1920 op 1080 pixels zijn de kleuren inderdaad intenser en dieper. De zwarttinten zijn mooier en in het algemeen zorgt dit voor nog meer detail dan bij de vorige iPhones. Een verbeterde polarisator moet ervoor zorgen dat je ook met een zonnebril geen scherpte of helderheid verliest. De verbeterde kijkhoek en een hoger contrast maken dit scherm compleet.
Camera
De iPhone 6 Plus bevat een nieuwe 8MP iSight-camera en een nieuwe 1.2MP Face-Time camera. De iSight-camera bezit een vernieuwde technologie, genaamd focus-pixels. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de lens dubbel zo snel kan scherpstellen als voorheen. Ook de gezichtsherkenner op de iPhone 6 Plus werkt sneller dan ooit tevoren. Via iOS 8 is het nu ook mogelijk om de belichting van een foto te regelen voor het vastleggen. In tegenstelling tot de iPhone 6, die digitale beeldstabilisatie bevat, heeft de iPhone 6 Plus optische beeldstabilisatie. Die geeft de 6 Plus de mogelijkheid om steeds haarscherpe foto’s te nemen, ook al trilt je hand of beweegt het beeld. Deze optische beeldstabilisatie zou bovendien in staat moeten zijn mooiere foto’s te nemen in omstandigheden met weinig licht.
Deze foto’s zijn allemaal met de iPhone 6 Plus genomen. De 1e foto is zonder scherp te stellen vluchtig genomen. De tweede foto is ingezoomd maar boet zeker niet in aan kwaliteit. De schoenen van Nike zijn in een ietwat donkerdere omgeving genomen. De 4e foto illustreert tenslotte nog eens de snelle focus-pixels technologie.
Naast vernieuwde foto-functies zijn ook de video-functies sterk verbeterd in de iPhone 6 Plus. Filmen in slow-motion is nu nog scherper en de time-lapse functie doet het zeker meer dan behoorlijk. Apple heeft er bovendien voor gezorgd dat men nu ook in 1080p kan filmen. Een continue autofocus en videobeeldstabilisatie maken de video-ervaring compleet.
De slow-motion opnames van de iPhone 6 Plus vind ik persoonlijk het meest indrukwekkend. De functie zorgt namelijk voor een leuke extra op een solide telefoon.
Slow-motion video iPhone 6 Plus
Batterij
De iPhone 6 Plus heeft de beste iPhone batterij ooit. Surfen op een 3G en zelfs 4G-netwerk zorgt niet langer voor vervelende batterij drops zoals ik die vroeger bij de iPhone 5 meemaakte. Ik doe makkelijk 2 en relatief makkelijk 3 dagen met de 6 Plus. Ik luister heel wat muziek, surf veel via WiFi, antwoord op een aantal berichten en check mijn Twitter regelmatig. De eerste dag zat ik bijna 2u non stop op Twitter, Facebook en YouTube. De iPhone 6 Plus was toen slechts 15% kwijt. Het toestel is natuurlijk nog gloednieuw maar het feit dat het al 3 dagen meegaat, vind ik echt een fantastische vooruitgang.
Conclusie
De iPhone 6 Plus is ongetwijfeld de beste en mooiste iPhone in het gamma. Het scherm is briljant en met zijn 5,5 inch voelt hij verbazend snel vertrouwd aan. Wanneer je nu naar je iPhone 5(s) terugkijkt, lijkt die een scherm te hebben van een oude Nokia. Internetten, mailen, twitteren, sms’en en zelfs gamen is zo veel leuker op een groot scherm. Een killer camera, een grote batterij en iOS 8 maken van deze nieuwe gsm een absoluut pareltje. Voor mij is de grootte van deze nieuwe iPhone zelfs een absoluut pluspunt en ik gebruik zelden de reachability functie. De iPhone 6 Plus past perfect in mijn zak, maar bij mensen met smalle broekzakken of kleine handen past deze 6 Plus misschien iets minder.
Focus pixels, dit zijn gewoon fase detectie AF pixels, dit bestaat al jaaaaren. Apple geeft er natuurlijk zijn eigen naam aan, alsof ie het warm water heeft heruitgevonden.
Beeldstabilisatie doet NIETS aan bewegende beelden! Dit is een fout in je tekst.