Back

Na een week Apple Pay in de VS nu al tegenstand

Vorige week bracht Apple de recentste iOS 8.1 update uit na deze aan te kondigen op de iPad keynote de week ervoor. Naast een heleboel verbeteringen en oplossingen van problemen werden er ook nieuwe functies uitgebracht zoals SMS’en via je Mac (enkel op OS X Yosemite), Instant Hotspot en natuurlijk ook Apple’s digitale betaalsysteem Apple Pay.

Apple Pay: een opfrissing

Apple Pay is voorlopig enkel nog maar te gebruiken in de Verenigde Staten, al is het ultieme plan natuurlijk om de dienst globaal te lanceren. Even een korte opfrissing van Apple Pay. Apple Pay stelt iedereen met een iPhone 6 of 6 Plus in staat om zijn bankkaarten digitaal op te slaan in de PassBook app op zijn of haar iPhone. Via de nieuwe NFC-antenne in de nieuwe toestellen kan je simpelweg betalen door je vingerafdruk op de thuisknop te houden en je iPhone bij de NFC-ontvanger aan de kassa te houden. Verder moet je niets doen, je kan dus in enkele seconden je rekening betalen zonder de juiste kaart te moeten zoeken en een code in te geven en dergelijke.

Universele standaard, maar toch geblokkeerd

De grootste troef van Apple Pay is dat de NFC communicatie werkt via de algemeen aanvaarde standaard (die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt door Google Wallet, Google’s digitale betaalsysteem). Hierdoor werkt Apple Pay aan elke kassa-terminal die uitgerust is met een NFC-apparaat. Dit opent natuurlijk de deuren naar een algemene aanvaarding van Apple Pay, en als de winkels geen speciale actie ondernemen werkt Apple’s betaalsysteem dus aan elke NFC-terminal.

Apple stuit echter nu al, een week nadat Apple Pay beschikbaar werd gesteld, op tegenstand. Bepaalde ketens in de VS stuurden afgelopen week interne memo’s rond waarin werd bevolen om Apple Pay uit te schakelen aan de betaalterminals. Dit maakt het dus onmogelijk voor klanten om te betalen via Apple Pay. Het lijkt in eerste instantie vreemd dat deze functionaliteit wordt uitgeschakeld, maar de ketens hebben er een ‘goede reden’ voor. De ketens in kwestie zijn lid van een consortium dat zelf werkt aan een digitaal betaalsysteem. Zoals 9to5Mac uitlegt is dit systeem echter ontzettend omslachtig en zeker niet zo afgeschermd (op valk van privacy) tegenover het Apple Pay systeem.

Het digitale betaalsysteem dat het consortium ontwikkelt heet CurrentC. Het is een dienst die zal werken via QR-codes. Hierdoor is het betalen ermee veel omslachtiger en neemt het meer tijd in beslag. Verder vergaart het systeem info over het koopgedrag van wie de dienst gebruikt. Dit tegenover de hoge mate van privacy waar Apple hard de nadruk op legt bij Apple Pay.

Hoe deze evolutie zal verlopen valt nog af te wachten. Het zal echter snel genoeg duidelijk zijn dat Apple Pay een vlotter en sneller werkend systeem is dan het CurrentC systeem. Hopelijk komen de ketens ook tot dit inzicht, zodat hun klanten wel kunnen kiezen hoe ze betalen.

Als Apple Pay dan uiteindelijk in België zal komen zal deze situatie zich waarschijnlijk niet voordoen omdat digitaal betalen hier nagenoeg onbestaande is op dit moment.

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Wat is jouw mening?...