Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple TV 2015: het jaar van de Apple TV?

In dit artikel brengen we alle recentste geruchten over de nieuwe Apple TV : de te verwachten lanceringsdatum, de redenen waarom de lancering werd uitgesteld, of in de nieuwe Apple TV ruimte is voorzien voor spelletjes, nieuwe apps, live TV, Airport Express en opslagruimte.

Wanneer wordt de Apple TV geüpdatet? Loont het de moeite om nu een Apple TV te kopen, of komt er in de loop van 2015 een nieuwe Apple TV uit? En waarom duurt het zolang vooraleer Apple een update uitvoert van de Apple TV?

Apple-TV-10

We wachten al sedert januari 2013 op een update van de Apple TV. Het is dus ook niet verwonderlijk dat er heel wat geruchten over een nieuwe versie van de Apple TV de ronde doen.

Wat is een Apple TV?

Voor wie Apple TV niet kent: de Apple TV is een klein vierkant bakje (minder dan 10 cm langs alle zijden) dat via een HDMI-poort verbonden wordt met je televisietoestel. Het toestelletje kan connectie maken met het internet via LAN of WLAN. Op deze manier krijg je toegang tot films, televisieprogramma’s, je iTunes-bibliotheek (op voorwaarde dat deze gedeeld wordt op hetzelfde netwerk), … Je kan verbinding maken met de iTunes Store om films of televisieprogramma’s te huren of naar Netflix te kijken (goedkoopste abonnement : 7,99 euro/maand). Apple TV biedt ook toegang tot Now TV, Vimeo, YouTube, Flickr,… Een Apple TV kost momenteel 99 euro.

De vierde generatie van de Apple TV

Jammer genoeg lijkt Apple niet gehaast om een update van de Apple TV uit te brengen en werd er vooral gefocust op regelmatige updates van de software gedurende de laatste jaren. Toch waren er het laatste jaar meerdere geruchten over een nakende release van een nieuwe versie van de Apple TV. Toen Apple tijdens de zomer van 2014 vouchers weggaf die konden gebruikt worden om met korting een Apple TV aan te kopen, kreeg men de indruk dat Apple zijn voorraad probeerde te verkopen om daarna een nieuwe versie uit te brengen.
De gedachte dat er een nieuwe Apple TV op komst is niet zo gek. In februari 2014 waren er verwijzingen naar een vierde versie van de Apple TV in de configuratiebestanden van iOS 7. Zal er een nieuwe Apple TV op de markt komen in 2015? In juli 2014 werd het gerucht verspreid dat de lancering uitgesteld was ten gevolge onderhandelingen met de kabelmaatschappijen. Er werd verteld dat de ingenieurs die werken aan de Apple TV te horen hadden gekregen dat de releasedatum uitgesteld werd omdat de onderhandelingen met de kabelmaatschappijen in de Verenigde Staten niet vlot liepen.

Nog steeds geen nieuwe hardware

Hoogstwaarschijnlijk is dit echter niet de enige reden voor het uitstel. ‘Dan Miller’, analist en oprichter van Opus, denkt dat Apple ook afwacht tot er meer duidelijk is over de toekomstige rol van televisie in het huis. De hele strijd voor rechten en de rol van de televisie is nog volop aan de gang. Anderen denken dat de Apple TV niet belangrijk genoeg is voor Apple. Analist Jeff Kagan zegt : “We praten reeds meerdere jaren over Apple TV en we dachten dat Apple TV een belangrijke plaats zou innemen binnen het medialandschap. Maar dat gebeurde niet. Ikzelf houd er geen rekening meer mee. En ik denk dat ook de consument niet wakker ligt van Apple TV. Het is zeker geen typisch Apple succesverhaal.”
Apple mag dan nog met veel trots verkondigen dat het 20 miljoen Apple TV’s heeft verkocht, toch heeft het marktaandeel verloren ten opzichte van de concurrenten. In de Verenigde Staten valt het nog mee : Apple TV bezet met een marktaandeel van 17% een derde plaats achter Roku (29 %) en Chromecast (20 %). Maar in het Verenigd Koninkrijk is het marktaandeel van Apple TV bedroevend laag omdat ze niet kunnen concurreren met de apparaten die Britse kanalen met televisie on demand aanbieden.

Homekit maakt van Apple TV de hub van het huis

Met producten die gebruik maken van Homekit, een onderdeel van iOS 8, ontstaat ook de verwachting dat de Apple TV een slimme hub zal worden en gebruikt zal worden om alle Homekit-ondersteunde apparaten in huis te controleren. Hoogstwaarschijnlijk wordt de Apple TV een access point voor alle apparaten in uw huis en toegankelijk via iCloud. De aanpassing zal eerder een softwarematige aanpassing zijn dan een nieuwe hardwareoplossing. Apple heeft trouwens reeds meegedeeld dat Homekit zowel Bluetooth als WiFi gebruikt om te communiceren en Apple TV ondersteunt deze allebei.

Homekit2

iOS 8 Continuity voor Apple TV, motion control, voice control

Er wordt ook verteld dat ‘Continuity’ dat ervoor zorgt dat je naadloos kan overschakelen tussen uw Mac and uw iOS-toestel ook beschikbaar zou zijn in de Apple TV. Dit zou betekenen dat een gebruiker die een film bekijkt op zijn iPad op zijn weg naar huis bij zijn thuiskomst automatisch verder zou kunnen kijken op zijn televisietoestel dankzij Apple TV.
Meerdere geruchten suggereren dat er naast de gekende afstandsbediening en de remote app andere manieren zullen zijn om de Apple TV te controleren: met de Apple Watch of via Motion Control.
Een jobadvertentie in 2014 zorgde voor speculaties over de plannen van Apple om een camera toe te voegen aan de Apple TV. Deze camera zou gebruikt kunnen worden voor Face Time en voor bewegingsdetectie. Sinds Apple PrimeSense overgekocht heeft, verwacht men dat het bedrijf bewegingsdetectie zal toevoegen als mogelijkheid om de Apple TV te bedienen.
Concurrent Amazon Fire TV ondersteunt voice control, waardoor er verwacht wordt dat ook Apple stembesturing zal implementeren in de nieuwe Apple TV. Geruchten wijzen richting Siri als nieuwe bedieningsmogelijkheid voor de Apple TV. Er was sprake van het toevoegen van een microfoon aan de afstandsbediening van de Apple TV. Andere geruchten geven dan weer aan dat Apple afgestapt is van het idee de Apple TV te besturen via Siri.

Conceptuele afbeeldingen van Martin Hajek

Andere manieren om de Apple TV te controleren zijn bluetooth toetsenborden. Martin Hajek heeft een aantal nieuwe ideeën voor een nieuwe Apple Remote.

apple_tv_remote-control  Apple-TV-New-Remote    New-Apple-TV-Concept

Apple TV kanalen en nieuwe apps

Nog belangrijker dan de technische eigenschappen van de Apple TV is de content die aangeboden wordt. Terwijl velen wachten op de release van een nieuwe versie van de Apple TV, werd de software de afgelopen jaren reeds meermaals geüpdatet. Deze updates zorgden voor nieuwe content voor de gebruikers van de Apple TV.
Gelukkig zijn er aanwijzingen dat Apple hard aan het werken is aan de relatie met aanbieders van content. Daarnaast werkt Apple ook aan het gebruiksgemak van de apps van aanbieders zoals Netflix.
Een ander gerucht is dat Apple andere apps wil toevoegen aan de Apple TV, waardoor men een grote schermversie van de iPad of de iPhone zou creëren. De nieuwe Apple TV zal zo televisieprogramma’s, apps en video met elkaar mengen. Er zijn zelfs veronderstellingen die aangeven dat Apple mogelijks een Apple Store voor de Apple TV zal lanceren waarbij de gebruiker zal kunnen kiezen tussen evenveel apps als voor de iPad of de iPhone. Er is sprake van iPlayer, de Channel 4oD apps, weerapps, nieuwsapps, Face Time, Facebook en Twitter. Om apps te kunnen installeren is er natuurlijk opslagruimte nodig. Volgens Trip Chowdhry (medestichter van Global Equities Research) onderhandelt Apple met Facebook en Twitter om deze apps te kunnen voorzien op de Apple TV.

Gamen op Apple TV

De roep om mogelijkheden voor gaming te voorzien op de Apple TV is vergroot na de lancering van de Amazon Fire TV. Deze concurrent biedt meer kanalen aan dan Apple TV en daarbij nog eens gamingmogelijkheden. Ook concurrent Roku biedt games aan.

Apple_TV_games_800

iLounge verklaart dat er volgens betrouwbare bronnen ondersteuning voor games en een gamestore zou geïntegreerd worden in de Apple TV. Spelen zouden rechtstreeks gedownload worden op de Apple TV en zouden gespeeld kunnen worden met een Bluetooth-apparaat. Apple ziet het succes van de games op iPad en iPhone en rekent er op dat gamen op de Apple TV even succesvol zal zijn. Los van het huidige marktaandeel van de Apple TV, zou gaming een nieuwe doelgroep kunnen aanspreken.

Apple TV met opslagruimte

De oorspronkelijke versie van de Apple TV (2010) had een opslagruimte van 40 GB of 160 GB, maar bij de volgende versies werd deze opslagruimte weggelaten. Door de jaren heen is Apple namelijk geëvolueerd naar streaming content zoals iTunes, YouTube, enz … Maar heel wat van de concurrenten voegen wel opslagruimte toe aan hun mediaspeler. Het toevoegen van een SSD-schijf aan de Apple TV zou dus zeker geen slecht idee zijn. Een andere reden waarom een opslagmogelijkheid een bonus zou betekenen is de mogelijkheid om live TV op te nemen. Apple onderhandelde in het verleden reeds met Amerikaanse kabelmaatschappijen om een overeenkomst af te sluiten waardoor de Apple TV gebruikt zou kunnen worden als digitale videorecorder.

Apple-TV-Interface

De digitale videorecorder zou gebruikers de mogelijkheid bieden op televisieprogramma’s op te slaan in de cloud om dan te bekijken op een moment naar keuze. Het zou ook mogelijk zijn om televisieprogramma’s die opgenomen zijn op de iPad of de iPhone te bekijken op de Apple TV. Door deze mogelijkheden zou de Apple TV meer worden dan een gewone mediaspeler. Het grootste struikelblok blijft echter de weerstand bij de aanbieders van content om Apple de toelating te geven om hun programma’s op deze manier aan te bieden.
Een ander gerucht spreekt van het idee om een televisietuner te integreren in de Apple TV. Dit is zonder meer een leuk idee dat heel veel perspectieven zou openen maar dit houdt ook in dat Apple verschillende hardware zou moeten ontwikkelen voor verschillende landen. En dit is een grote hinderpaal.

Airport Express

Bij de laatste update werd de ingebouwde draadloze router niet geüpdatet, waardoor er momenteel nog geen ondersteuning is voor de 802.11ac technologie. De nieuwe versie van de Apple TV zou over een 802.11ac router (Airport Express) beschikken. Dit zou de videokwaliteit en de stabiliteit ten goede komen. Maar aangezien deze stabielere router groter is, zou dit ook betekenen dat de nieuwe Apple TV een stuk groter zal moeten zijn.
Eerder gaf analist Ming-Chi Kuo aan dat hij dacht dat de A7-chip (iPhone 5C, iPad Air) zou gebruikt worden in de volgende Apple TV. Maar het duidelijk dat nu de A8-chip gelanceerd is in de nieuwe iPhone 6 het mogelijk is dat men gebruik zal maken van de A8-chip. Het apparaat zou in elk geval voldoende power hebben om te gamen.

Conceptuele afbeeldingen

Martin Hajek, beroemd voor zijn conceptuele afbeeldingen van de iPhone 6, heeft nu een aantal conceptuele afbeeldingen gemaakt van de Apple TV en van een nieuwe afstandsbediening gebaseerd op de iPod touch. Zijn Apple TV meet 9,8 op 9,8 cm (even groot als de huidige Apple TV) maar is dunner (1,67 cm). Hij suggereert dat de Apple TV in 3 verschillende uitvoeringen beschikbaar zou zijn : grijs, goud en zilver.

Apple-TV-concept-images  New-Apple-Tv-Concept2        apple-tv-air

Volgend in de voetstappen van de Roku Streaming Stick en Google ChromeCast is het ook mogelijk dat de volgende Apple TV een volledig andere vorm aanneemt. Deze mediaspelers lijken op een USB-stick, die ingeplugd wordt in een HDMI-poort. Ze beschikken niet over opslagruimte en bieden toegang tot internet TV-kanalen en OnDemand-televisie.

Maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat de Apple TV een stuk groter wordt dan de huidige versie als men de grotere 802.11ac router (Airport Express) en een TV-tuner moet integreren. Men mag in elk geval verwachten dat de poorten aan de achterzijde van de Apple TV zullen veranderen. Hoogstwaarschijnlijk wordt Thunderbolt geïntroduceerd in de volgende versie. Zo kunnen gebruikers de Apple TV aansluiten op een Apple Thunderbolt Display. De huidige Apple TV kan enkel aangesloten worden op een HDTV met een HDMI-kabel.

Interface

Hoogstwaarschijnlijk zal de nieuwe Apple TV beschikken over een vernieuwde interface, die beter aanleunt bij iOS dan de huidige interface. De nieuwe interface zal de verschillende apps en kanalen verenigen zodat de gebruikers makkelijk kunnen navigeren binnen hun content. Wanneer bijvoorbeeld eenzelfde film beschikbaar is in iTunes en in Netflix zou de nieuwe interface het mogelijk maken om te vinden wat je wil bekijken via het startscherm in plaats van binnenin de verschillende apps. Indien Apple een TV-tuner zou integreren in de nieuwe hardware dan zullen er in de nieuwe interface ook live TV-kanalen zichtbaar zijn.

Volwaardig televisietoestel

Apple CEO Tim Cook vindt televisie een heel interessant medium voor Apple. Hierdoor wordt er gedacht dat Apple een volwaardig televisietoestel in de pijplijn heeft. Maar het is evenzeer mogelijk dat Apple de Apple TV op een dergelijke manier wil updaten dat televisie en de manier waarop men naar televisie kijkt totaal verandert.
Walter Isaacson noteert in zijn biografie over Steve Jobs volgend citaat : “Ik wil een gebruiksvriendelijke, geïntegreerde televisieset creëren. Deze set zou moeiteloos synchroniseren met alle toestellen en met iCloud. En beschikken over de simpelste interface hebben die je je kan voorstellen.”
Ondertussen verklaart Apple-designer Jony Ive dat het volgende grote product van Apple aanvoelt als het meest belangrijke en het beste werk dat ze ooit hebben gedaan.

Er wordt zelfs beweerd dat er reeds een volwaardige Apple-televisie in productie is.

Toch lijkt het op dit moment waarschijnlijker dat Apple zal opteren van een vernieuwde Apple TV met nieuwe mogelijkheden.

Wat is jouw mening?...