Apple TV review anno 2015
Tijdens het “Spring Forward” event op 9 maart werd er een prijsvermindering van de Apple TV bekend gemaakt. In de VS betaal je nu $69 i.p.v. $99 en bij ons gaat de Apple TV momenteel over de toonbank voor zo’n €79.
Die prijsverlaging zal zonder twijfel heel wat mensen over de streep trekken die al langer de mediaspeler willen aanschaffen. Recent liet MacRumors weten dat Apple hoogstwaarschijnlijk de nieuwe generatie Apple TV tijdens WWDC 2015 gaat voorstellen. Wat voor velen dan weer een reden kan zijn voor de aankoop van de streamer toch uit te stellen.
Is het nog steeds de moeite om een 3de generatie Apple TV in huis te halen? En kan deze nog opboksen tegen de competitie? Wij zoeken het uit, hier is onze Apple TV 3 review anno 2015.
In de doos
Wanneer je een Apple TV koopt krijg je een simpele witte kartonen doos met een foto van het toestel en de belangrijkste specificaties erop. Wanneer je de doos opent vind je de Apple TV zelf, enkele instructieboekjes, de stroomkabel en een Apple Remote. In de doos zit vreemd genoeg geen HDMI kabel (type A), deze moet je zelf voorzien. Wat natuurlijk niet ontbreekt zijn de iconische Apple stickers.
Instellen
Nadat je de Apple TV met behulp van een HDMI kabel (apart te verkrijgen) aangesloten hebt aan je televisie en de stroomkabel aansluit op het stopcontact krijg je vrijwel direct het Apple logo op je scherm. Vervolgens kan je kiezen om de Apple TV manueel in te stellen of deze instellen met behulp van een ander iOS apparaat. Indien je een iPhone of iPad hebt is het aan te raden de Apple TV met behulp van je iOS apparaat in te stellen want op deze manier kan je vrijwel direct aan de slag met je nieuwe mediaspeler.
Software
Het startscherm van de Apple TV geeft alle beschikbare applicaties weer, in België zijn meest relevante applicaties: Netflix, YouTube, Films, Muziek, Radio, RedBull TV, Vimeo en iCloud-foto’s. Het aantal applicaties wordt regelmatig aangevuld, onlangs kwamen er weer drie nieuwe kanalen bij: TED, Young Hollywood en Tastemade.
Zo goed als alle applicaties hebben een gelijkend design met een simpele interface waarbij de navigatie door menu’s en videos vrij intuïtief is. De YouTube app is wel teleurstellend in zowel design als gebruiksvriendelijkheid vergeleken met hun apps voor andere set-top boxen, onlangs werd ook al aangekondigd dat de API die wordt gebruikt in de YouTube app op de Apple TV 2 niet meer ondersteund wordt waardoor het onmogelijk is om de app te gebruiken op de vorige generatie Apple TV.
Het aantal applicatie voor Apple TV blijft echter beperkt, er is geen App Store om zelf apps te downloaden en de nieuwe apps of app-updates worden door Apple zelf toegevoegd met een systeemupdate. Andere mediaspelers zoals Chromecast, Minix, AndroidTV, OUYA,… beschikken wel over een eigen App Store waardoor de apps makkelijker up to date blijven en er een breeder aanbod aan kanalen is.
Netflix, Films, Muziek, Radio, RedBull TV, Vimeo en de andere applicaties werken een voor een probleemloos en snel. De videos en metadata van zowel de streaming services als muziek en videos van iTunes worden niet lokaal opgeslagen waardoor een internetverbinding noodzakelijk is, maar ondanks dat alles telkens van het web gehaald moet worden verloopt het laden van pagina’s of het doorspoelen van videos enorm snel. Ook belangrijk om te weten is dat 1uur video’s kijken op Netflix in HD 3GB van je databundel verbruikt wat voor sommige internet abonnenten zwaar doorweegt.
Hardware
De vierkante behuizing bestaat uit een volledig zwart “glossy” plastiek casing en meet 9,8cm aan de zijkanten en heeft een hoogte van zo’n 2,3 cm. De streamer wordt dan ook vaak vergeleken met een hockey puck omdat de afmeting vergelijkbaar zijn.
Het apparaat beschikt over volgende aansluitingen en interfaces:
*HDMI-uit
*Optical Audio
*Micro USB (enkel voor herstelling)
*10/100BASE-T Ethernet poort
*IR ontvanger
Binnenin schuilt er een single core A5 chip deze werd ook gebruikt in de iPhone 4S en iPad 2, de processor is vrij verouderd maar omdat de apps en interface specifiek ontworpen zijn voor deze processor geeft dit helemaal geen problemen. Verder vinden we ook 512 MB werkgeheugen en 8GB flashopslag (niet beschikbaar voor de gebruiker) binnenin.
Opvallend is dat er geen knop aanwezig is voor de Apple TV in en uit te schakelen. De streamer gaat in slaapmodus na één uur van inactiviteit (of als de play/pause knop voor enkele seconden wordt ingedrukt op het startscherm), wanneer het apparaat zich in slaapmodus bevind is het stroomverbruik zo goed als onbestaande.
AirPlay
Een van de belangrijkste features van de Apple TV is toch wel AirPlay: AirPlay zorgt ervoor dat je makkelijk het scherm (én geluid!) van je Mac synchroon kan weergeven op je TV, materiaal vanaf je iOS-apparaat of Mac naar de Apple TV kan streamen en nog veel meer. AirPlay is dé reden voor Mac, iPhone en iPad gebruikers om te kiezen voor de Apple TV omdat dit voor hen enorm nuttig kan zijn.
Met AirPlay is het ook perfect mogelijk om programma’s en films van andere VOD diensten die niet beschikbaar zijn op Apple TV zoals Hulu, Popcorn-Time, TV Overal, Yelo… vanaf Mac of iOS af te spelen op de Apple TV.
Besluit
De Apple TV is nog steeds een straffe mediaspeler ontworpen met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd. Hoewel Apple de Apple TV altijd als hobby project bestempelt krijgt deze nog steeds voldoende aandacht met updates en nieuwe apps. Ondanks de leeftijd presteert de steamer enorm goed vergeleken met andere mediaspelers zoals de ChromeCast. De niet beschikbare interne opslag, geen App Store en het ontbreken van de mogelijkheid om bestanden af te spelen vanaf een HDD zijn dan weer enkele minpuntjes voor sommigen. De Apple TV is nog steeds de to go to optie voor mensen die over nog andere Apple apparaten beschikken