Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple Watch Beveiliging Apple Watch makkelijk te omzeilen

De Apple Watch beschikt over veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat dieven toegang krijgen tot jouw gegevens, maar niet over de nodige functies om potentiële dieven ervan te weerhouden jouw slimme horloge te stelen.

Het probleem komt voor uit het ontbreken van een activeringsvergrendeling in het besturingssysteem. In tegenstelling tot de iPhone kan iemand die jouw Apple Watch steelt het apparaat gemakkelijk resetten en koppelen aan een andere iPhone met een ander iCloud-account. Het is met andere woorden perfect haalbaar om een Apple Watch te stelen en in te stellen op een ander apparaat.

Erase-all-content-and-settings-Apple-WatchPincode wissen

De Apple Watch beschikt wel op een pincode die moet ingetikt worden op het moment dat je de Watch niet aanhebt maar deze pincode beschermt alleen de data. Bovendien is het vrij eenvoudig om de code te omzeilen. Wanneer je de langwerpige knop aan de zijkant van de Apple Watch ingedrukt houdt, wordt er een menu geopend. In dit menu kan je het slimme horloge uitschakelen. Door hard te drukken op dit menu kan je alle instellingen (inclusief de pincode) en inhoud wissen.  Wie een Apple Watch steelt en beschikt over een iPhone kan dus zijn eigen iPhone heel eenvoudig koppelen aan de gestolen Apple Watch zonder dat de echte eigenaar traceerbaar is.

Geen activeringsvergrendeling

De Apple Watch werkt enkel optimaal in combinatie met een iPhone. Jammer genoeg beschikt de Apple Watch niet over een activeringsvergrendeling of een “Zoek mijn Apple Watch” functie. Hierdoor kunnen we zeggen dat de beveiliging van de Apple Watch allesbehalve optimaal is en een makkelijk doelwit vormt voor mensen met minder goede bedoelingen.

Sinds besturingssysteem iOS 7 beschikt de iPhone wel over een activeringsvergrendeling. Als de gebruiker de functie “Zoek mijn iPhone” inschakelt, treedt de activeringsvergrendeling automatisch in werking wanneer je iPhone gestolen is of wanneer je je iPhone verloren hebt. Deze vergrendeling zorgt ervoor dat eventuele dieven niet kunnen uitloggen bij iCloud, de iPhone niet kunnen wissen en de functie “Zoek mijn iPhone” niet kunnen uitschakelen.

Apple-ID-Request-Apple-Watch-AppDiefstallen vermijden

Het lijkt aangewezen dat Apple maatregelen neemt om de diefstal van een Apple Watch te ontraden en te vermijden. Een softwarematige oplossing is mogelijks het verplicht controleren van de Apple ID vooraleer je verdere acties kan ondernemen. Voor de volledigheid moeten we er wel aan toevoegen dat het hoogstwaarschijnlijk een stuk moeilijker is om een Apple Watch te stelen dan om een iPhone te stelen. Doorgaans doe je de Watch ‘s morgens aan en ‘s avonds pas weer uit. Maar toch berg je je Apple Watch best goed op achter slot en grendel wanneer je bijvoorbeeld gaat zwemmen in een openbaar zwembad.

Wat is jouw mening?...