Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple Watch Review: Apple Watch

“We have one more thing”, met deze iconische zin onthulde Tim Cook afgelopen september de Apple Watch in Flint Center, dezelfde zaal waar Steve Jobs 30 jaar geleden de eerste Macintosh voorstelde. Na meer dan vier jaar wachten weergalmde de woorden “one more thing” doorheen een zaal vol met techneuten en pers. 

Tim Cook kondigde de Apple Watch aan met de veelbelovende woorden “it is a new chapter in Apple’s story”. Hoewel het design van de Apple Watch tot op de dag van de voorstelling geheim is gebleven, waren er al langer geruchten dat Apple tijdens hun jaarlijks iPhone event hun eigen smartwatch aan de wereld zou voorstellen. Tijdens het event werd er een brede uitleg gegeven over de functies en het design van het horloge, maar snoerden men de mond over de kostprijs van Apple’s nieuwste speeltje. Ook over de releasedatum werd gezwegen, fans moesten zich tevreden stellen met de vage woorden ‘begin 2015’.

Terwijl het nieuwe jaar van start is gegaan bleven Apple liefhebbers op hun honger zitten. Tot eind maart zweeg de techgigant over hun nieuwste creatie en doken er langzamerhand geruchten op dat er problemen zouden zijn bij de ontwikkeling van de Watch. Pas op 24 april ging de verkoop van de Apple Watch van start. Apple’s nieuwste horloge was niet aan de kassa van Apple Stores verkrijgbaar maar enkel op bestelling, met uitzondering van enkele boetieks die wereldwijd waren verspreid.

IMG_2322Wanneer ik diep teleurgesteld was dat ik geen Apple Watch kon pre-orderen, besloot ik om te wachten totdat Apple’s nieuwste speeltje officieel in België verkrijgbaar zou zijn. In de tussentijd bezocht ik de Apple Store te Londen waar de toestellen paradeerden op verscheidene tafels. Daar kwam ik voor het eerst in contact met naar mijn mening Apple’s mooiste apparaat ooit. Wat mij direct opviel was het grote verschil tussen de Apple Watch Sport en de Apple Watch. De Sport-versie voelde vele goedkoper, lichter en breekbaarder aan dan de Watch die vervaardigd is uit stainless steel.

Na weken ongedurig te wachten dook er geen enkel nieuws op over enige releasedatum in België. Het wachten werd me teveel en besloot om in de tweede helft van juni een daguitstap naar Parijs te plannen, waar ik in galerie Colette mijn Watch zou kopen. Mijn keuze ging uit naar de basisversie van de Apple Watch, degene met een siliconen bandje en sapphire display. Een Apple Watch koppelen aan een iPhone kan niet simpeler. In enkele seconden tijd werkten mijn beide toestellen perfect met elkaar samen.

IMG_2328Spelen met de verschillende interfaces is leuk en waarschijnlijk één van de eerste dingen die je doet wanneer je jouw Apple Watch rond je pols hebt. Naast de standaardapplicaties die op de Apple Watch staan is er weinig te downloaden in de Apple Watch app zelf. Wanneer je nieuwe applicaties wil ontdekken voor je nieuwe horloge, typ je beter ‘Apple Watch’ in als zoekterm in de App Store.

Apple Watch en iPhone werken naadloos met elkaar samen. Je kan gesprekken zonder problemen opnemen op je Watch of doorschakelen naar je iPhone. Echter is de processor in de Apple Watch zelf vrij traag, hierdoor kan het soms een tijdje duren voordat een app op je Watch is geopend.

Wanneer je jouw pols omhoog tilt en naar je gezicht draait, springt de interface moeiteloos aan. Nog geen enkele keer in twee maanden tijd werd het scherm niet verlicht wanneer ik het uur wou lezen. Helaas is de Apple Watch af en toe wat te ijverig en verlicht ze haar scherm soms te snel, wat bijvoorbeeld storend kan zijn wanneer je in een bioscoopzaal zit. De digital crown aan de zijkant en de software van het horloge zijn perfect op elkaar afgestemd. De Watch reageert vrijwel op elke draaibeweging aan of druk op de digital crown.

Nuttiger en prettiger

Hartslag en activiteitsweergaven zijn zeer handige functies om je dagelijkse beweging bij te houden. Ook de stopwatch en timer zijn vele leuker te gebruiken op je pols dan in je broekzak. Sinds ik de Apple Watch rond mijn pols draag Shazam ik veel meer muzieknummers. Shazam voor Apple Watch maakt gebruik van de microfoon aan de zijkant van je Apple Watch, waardoor je niet meer met je smartphone in de lucht moet zwaaien om een nummer op te nemen. Wanneer je met al je vrienden op de foto wil, hoef je geen vreemden meer aan te spreken om een foto te nemen. Zet simpelweg je iPhone ergens tegen een muurtje of op een statief en bedien alles vanop je Watch. Ook je muziek kiezen is een stuk gemakkelijker geworden. Via de muziek app op de Apple Watch kan je in enkele tikken een nieuw nummer kiezen of het volume aanpassen zonder je iPhone naar boven te halen. Dit kan handig zijn wanneer je gaat sporten of wanneer je iPhone op een dock staat en niet binnen handbereik is.

Batterij

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk klinkt, mijn iPhone batterij gaat langer mee sinds ik de Apple Watch rond mijn pols heb. Doordat de Apple Watch al je notificaties weergeeft die toekomen op je iPhone, hoef je deze niet steeds boven te halen. Met enkele simpele tikken kan je een smsje vanop je pols verzenden. De batterij van de Watch zelf is beter dan ik verwachte. Met een volle oplaadbeurt zou je twee dagen moeten kunnen toekomen. Wanneer de Apple Watch nog maar 10% batterij heeft, stelt hij zelf voor om in spaarmodus te gaan.

Tekstberichten en bellen

Wanneer je een tekstbericht aankrijgt geeft Apple Watch je de keuze om te antwoorden met één van de tien standaardantwoorden, zoals bijvoorbeeld you-can-view-incoming-text-messages-on-your-wrist“Oke is goed” of “On my way”. Deze kan je zelf instellen in de Apple Watch app op je iPhone. Een andere mogelijkheid is om een bericht in te spreken. De spraakfunctie op de Apple Watch is van ongeziene kwaliteit. Naar mijn mening verstaat Apple Watch je vaak beter dan iPhone. De kans dat je een telefoongesprek mist is vele kleiner doordat je Watch mee trilt wanneer een contactpersoon je belt. Een telefoongesprek voeren is zowel via de iPhone als ook via de Apple Watch mogelijk. De geluidskwaliteit van je Watch is meer dan voldoende om een lang telefoongesprek te kunnen voeren. In een rustige omgeving is het niet nodig om je pols dichtbij je gezicht te houden om een gesprek te kunnen voeren.

Een nieuwe manier van communicatie

Met de komst van de Apple Watch, ontstaat er een geheel nieuwe manier van communiceren. Mensen kunnen je een hartslag of een leuke tekening. Tekstberichten en telefoongesprekken beantwoorden gaat sneller en gemakkelijker dan voorheen. Door de taptic engine die in de Apple Watch zit mis je geen enkel telefoongesprek of berichtje.

Niets is perfect

Hoewel ik bewust niet voor de Sport versie heb geopteerd uit angst voor krassen, zijn er wel al enkele krassen zichtbaar in de stalen behuizing van de Watch-versie na enkele maanden gebruik. Uiteraard, een horloge dient om gedragen te worden en op het sapphire display zelf is nog geen enkel krasje te bespeuren.

Apple-Watch-6

Wat zit er in de doos?

In de doos van de Apple Watch zit standaard de nieuwe magnetische oplader, de Apple Watch zelf met bandje en een extra kleiner siliconen bandje (indien je de Apple Watch met sportband genomen hebt) voor mensen met een dunnere pols. De Watch zit mooi verpakt in een spierwitte plastieken doos met vanbinnen een zachte stoffen afwerking.

De toekomst

Wat Apple Watch in de toekomst zal brengen is momenteel moeilijk te voorspellen. Stilaan begint Apple de horloge wereldwijd te verkopen. Hoewel Apple niets over de verkoopcijfers vrijgeeft, duiken er verschillende geruchten op. Volgens sommige bronnen gaat de verkoop niet zoals gewenst, andere bronnen vertellen weer het omgekeerde. Elke dag worden er nieuwe applicaties voor de Apple Watch ontwikkeld, het aanbod groeit aanzienlijk.

Review overzicht
Design
Gebruiksvriendelijkheid
Duurzaamheid
Prijs/kwaliteit
Auteur
Sinds mijn kinderjaren was ik al helemaal weg van computers en gsm's. Design en gebruiksvriendelijkheid hebben mij altijd al geïnspireerd. Alleen producten van Apple kunnen mij bekoren en hier heb ik dan ook wel wat geld voor over. Het enige nadeel aan Apple is dat wanneer je het eenmaal hebt, je nooit meer terug wil.

Wat is jouw mening?...