Back

Mac OS X El Capitan nu beschikbaar

Apple heeft de nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor Macs op het publiek losgelaten. OS X El Capitan is nu beschikbaar en te downloaden vanuit de Mac App Store. Met deze update legt Apple vooral de nadruk op stabiliteit, gebruikerservaring en prestaties.

OS X El Capitan werd op 8 juni 2015 al aan het publiek voorgesteld tijdens de Apple ontwikkelaarsconferentie WWDC. De nieuwe versie van het besturingssysteem is vernoemd naar een 900 meter hoge berg, de El Capitan in het Yosemite National Park, in de Amerikaanse staat Californië.

De opvolger van OS X Yosemite pakt niet uit met een redesign maar wel met heel wat nieuwe functies, El Capitan is in feite een verbetering van Yosemite. De aandacht gaat vooral naar verbeterde stabiliteit, aangenamere gebruikservaring en betere prestaties.

WWDC2015

“We hebben de gebruikerservaring verder verfijnd en vele kleine verbeteringen aangebracht in de prestaties die samen een groot verschil maken. OS X El Capitan geeft een nieuwe dimensie aan de Mac.” -Apple

Nieuwe en verbeterde functies  

 • Split view geeft je de mogelijkheid om twee applicaties naast elkaar te plaatsen.
 • Mission Control laat je in één oogopslag alles zien wat je op je Mac hebt geopend. Met één swipe zet je de vensters op je desktop netjes naast elkaar, opgeruimd en overzichtelijk.
 • Spotlight is nog slimmer geworden en biedt zoekresultaten voor het weer, sport, aandelenkoersen, webfilmpjes en ov-informatie.
 • De Mail app heeft ook een heleboel functionaliteiten bijgekregen waardoor het eindelijk een erg sterke mail client zal worden.
 • Safari houdt je favoriete websites geopend en toegankelijk met behulp van Pinned Sites.
 • Notities is nu meer dan een notitieblok. Je kunt foto’s, video’s, een url of een locatie uit de kaarten-app toevoegen aan je gemaakte notitie. Dankzij iCloud blijven je notities up-to-date op al je Apple apparaten.
 • Metal is nu ook beschikbaar onder OS X, waarmee applicaties direct toegang krijgen tot de grafische processor. Door gebruik van Metal moet de rendering efficiency met 50% zijn toegenomen ten opzichte van OpenGL, terwijl voor games prestatieverbeteringen tot 10x beloofd worden.

Metal

Prestaties

De belangrijkste verbeteringen in Mac OS X 10.11 El Capitan zijn vooral de prestaties. Apple heeft het besturingssysteem vooral sneller gemaakt en claimt de volgende verbeteringen:

 • Apps starten tot 1,4 keer sneller op
 • Het wisselen tussen apps gaat 2 keer sneller
 • Mail laadt berichten tot 2 keer sneller
 • Een PDF- bestand openen in voorvertoning gaat 4 keer sneller

Prestaties El Capitan

Weetjes

Er zijn een aantal handige nieuwe functies terug te vinden in OS X El Capitan die Apple niet heeft besproken tijdens de WWDC 2015. Hieronder hebben we een klein overzicht gemaakt. 

 • San Francisco als nieuw systeemlettertype
 • ‘Zoek mijn Vrienden’-widget voor het berichtencentrum
 • Apps van derden kunnen bewerkingsopties toevoegen aan Foto’s voor OS X
 • Het pad in Finder kan nu worden gekopieerd
 • Automatisch verbergen van menubalk (net zoals het Dock)
 • Herinnering en notities aanmaken via het deelmenu
 • Betere beveiliging door ‘Rootless’

El Capitan systeemvereisten

Om OS X El Capitan te installeren moet je Mac het besturingssysteem uiteraard wel ondersteunen. Gelukkig zijn de systeemvereisten heel toegankelijk en kunnen alle Macs die geschikt zijn voor OS X Yosemite en Mavericks geupdate worden naar El Capitan.

Voor optimale prestaties zal El Capitan wel het beste werken op de nieuwere Mac modellen die krachtiger zijn. Toch moet je niet meteen een nieuwe computer aanschaffen om de nieuwe OS X te draaien. In feite zijn alle Macs van de laatste vijf jaar ondersteund, ook vele modellen die aanzienlijk (sommige bijna 10jaar) ouder zijn ondersteunen OS X El Capitan.

El Capitan werkt op volgende MacBooks:

 • MacBook Air vanaf eind 2008
 • MacBook Pro (13-inch, mid 2009 of nieuwer)
 • MacBook Pro (15-inch, mid/eind 2007 of nieuwer)
 • MacBook Pro (17-inch, eind 2007 of nieuwer)
 • MacBook (13-inch, eind 2008 of nieuwer)
 • En natuurlijk de nieuwe 12″ MacBook (12-inch, begin 2015 of nieuwer)

El Capitan werkt op volgende desktop-Macs:

 • iMac (mid 2007 of nieuwer)
 • Mac mini (begin 2009 of nieuwer)
 • Mac Pro (begin 2008 of nieuwer)
 • En zelfs op een Xserve is het mogelijk, zolang deze niet ouder dan 2009 is

Bovenstaande selectie met MacBooks en Macs zijn allemaal voorzien van een 64-bit CPU, wat in de meeste gevallen een Intel Core 2 Duo of nieuwere processor is. Buiten dat zijn de vereisten zeer miniem. Zorg wel voor voldoende beschikbare schijfruimte, wat gebruikelijk is bij een software-update zodat de installatie soepel kan verlopen.

Als je niet precies weet van welk modeljaar je Mac of iMac is, kan je dat snel te weten komen door te gaan naar de  Apple-menu> Over deze Mac> Overzicht, en zoek de naam en het jaar:

find-mac-hardware-model-year 1

OS X El Capitan downloaden en installeren

OS X El Capitan is te downloaden vanuit de Mac App Store en is volledig gratis. Als je linksboven op het  teken klikt, zie je achter ‘App Store’ staan of er updates beschikbaar zijn. Een andere mogelijkheid is door te klikken op het pictogram van de Mac App Store onderaan in je dock.

App Store Logo

Zodra je de Mac App Store hebt geopend, klikt u op updates in de balk langs de bovenkant van het venster. Wanneer El Capitan beschikbaar is voor download zal deze hier verschijnen. 

Staat de Mac-update eenmaal op je Mac, dan kun je er op klikken in je lijst met programma’s om hem te installeren. De installer begeleidt je door het proces en zorgt ervoor dat El Capitan wordt geïnstalleerd.

Tips

 1. Maak een back-up met Time Machine: Het veiligstellen van je bestanden met Time Machine is altijd handig, maar voorafgaand aan een update van OS X is het een van de meest verstandige dingen om te doen. Als er toch iets fout gaat tijdens de update, raak je je bestanden in ieder geval niet kwijt.
 2. Zorg voor een volle accu: Als je gebruik maakt van een MacBook is het wel van belang om deze aan de stroom te hangen om te voorkomen dat de laptop tussentijds uitvalt. Als dit niet mogelijk is raden wij je aan alleen te installeren als je MacBook meer dan 75% acculading heeft. Gebruikers met een iMac kunnen deze stap uiteraard overslaan.
 3. Voorzie tijd en heb geduld: De servers van Apple zullen het erg druk hebben en downloaden kan daarom lang duren. Belangrijk is dat je niet ongeduldig wordt en met de Mac aan de slag gaat terwijl deze bezig is met updaten. Dit kan resulteren in een mislukte update.

Je kan OS X El Capitan hier rechtstreeks downloaden.

Staat het nieuwe besturingssysteem OS X El Capitan op je Macbook of iMac, laat dan weten wat jullie gebruikerservaringen zijn.

About the Author /

wittemichiels@gmail.com

Ergens uit de kempen - Geïnteresseerd in alles wat met tech en media nieuws te maken heeft -  Apple geek - Like special beer in the evening and strong coffee in the morning

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.