Back

Belgische tv-zenders en hun plannen met de nieuwe Apple TV

De nieuwe Apple TV die sinds een paar dagen te koop is, bevat voor het eerst een App Store. Gaan we daar ook apps in vinden van Belgische tv-zenders?

De nieuwe Apple TV bevat voor het eerst een App Store, derden kunnen daarvoor ook applicaties ontwikkelen. Nu de nieuwe set-op box te koop is, vragen we ons als gebruiker natuurlijk af wat de Vlaamse mediawereld hiermee gaat doen, en wat hun plannen zijn. Welke Belgische tv-zender waagt zijn kans en gaat een eigen app ontwikkelen, zodat de gebruiker live of uitgesteld tv kan kijken.

VRT: Aanwezig in de App Store

VRT logoVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) is al druk bezig en aanwezig op de nieuwe Apple TV. De VRT heeft niet stilgezeten, en al twee apps uitgebracht voor dit nieuwe apparaat.

Met de app “Het Journaal” kan je de voorbije uitzendingen of losse fragmenten makkelijk herbekijken.

Met hun app “Canvas” bekijk je een verassend rijke variatie aan kwaliteitsdocumentaires en fictiereeksen van deze zender. Canvas biedt zowel internationale producten als eigengemaakte programma’s rond wetenschap, cultuur, economie, sport en actua.

Op de vraag dat het aanbod nog verder uitgebreid zal worden, laat Stijn Lehaen (Manager Digital Productioncenter & VRT Start-up at VRT) in een reactie aan Apple Nieuws Vlaanderen, weten dat ze eerst gaan kijken hoe deze apps het doen op de nieuwe Apple TV.

“We proberen eerst te leren uit de ervaringen met deze twee eerste apps die we eerder als een test zien om na te gaan hoe opportuun het is op Apple TV aanwezig te zijn met eigen apps. We gaan dus met veel interesse volgen wat onze gebruikers ervan vinden om vervolgens bij te sturen waar nodig.”-Stijn Lehaen

Twee mooie en handige apps die zeker niet op je Apple TV mogen ontbreken. Je kan deze downloaden via de App Store op je Apple TV.

Medialaan en Stevie

Medialaan lanceert dit najaar Stievie FREE, de gloednieuwe instapversie van de bekende televisie-app. Stievie FREE is zoals de naam doet vermoeden volledig gratis. Een woordvoerder van Stevie, laat in een reactie weten dat er op de korte termijn geen plannen zijn voor een app.

“We houden verdere ontwikkelingen in de gaten, maar op de korte termijn zijn er voorlopig nog geen concrete plannen om een afzonderlijke app voor Apple TV te ontwikkelen.”– Stevie

Stevie

Op Stievie FREE kan je gratis kijken naar alles van VTM, 2BE, Vitaya, JIM en VTMKZOOM. Dat kan net zoals bij de gewone Stievie tot zes dagen terug in de tijd. Voor elk programma wordt er een reclameblok getoond, de jonge kijkgemeenschap van vtm.be gaf al aan dat ze korte reclameblokken in ruil voor kwalitatief gratis content heel normaal vindt.

We hebben ook aan VTM en 2BE de vraag gesteld wat hun plannen zijn voor de nieuwe Apple TV, in een reactie nemen ze nog geen concreet standpunt in over een mogelijke Apple TV-app.

“Wij onderzoeken de mogelijkheden, momenteel hebben we hiervoor nog geen concrete plannen, maar we bekijken het graag voor de toekomst.”- VTM en 2BE

De Vijver Media

De Vijver MediaDe Vijver Media (VIER en VIJF) heeft nog geen concrete plannen om met een app naar de App Store van de Apple TV 4 te komen. Een beetje raar dat dit groot mediahuis niet mee hun kansen uitspelen, zoals VRT wel doet. De mediagroep was kort in zijn reactie tegenover Apple Nieuws Vlaanderen.

“Daar is niets over gekend, er zijn voorlopig geen plannen voor. Mocht dat veranderen dan hoor je dat zeker.”– De Vijver Media

Conclusie en een toekomst voor het nieuwe tv-kijken

Voor tv-zenders en ontwikkelaars biedt de Apple TV een mooie kans: zij kunnen met eigen apps een nog breder publiek bereiken. Er heerst er op dit moment, duidelijk nog een gevoel van onzekerheid. Toch sluiten ze de ontwikkeling van zo’n app echter niet uit in de toekomst.

In de sociale media geven gebruikers aan, zeker open te staan voor dergelijke apps. Als tv-zenders het goed aanpakken kan Apple TV nog iets serieus goed worden. Een optie is misschien dat alle Belgische tv-zenders hun krachten bundelen, en een Netflix-alike app lanceren. Velen zouden er misschien over nadenken om van het kabel-abbonement af te stappen, wat een revolutie zou betekenen in de Belgische tv-wereld!

In een interview met De Tijd pleit Thierry Tacheny (voormalige baas van VIER en VIJF) om de krachten te bundelen en om samen één app te maken waarin alle spelers hun content aanbieden. Hij hoopt de Belgische tv-zenders te overtuigen van een compleet nieuwe manier van tv-kijken. Zijn plan om een Belgische Netflix voor tv-zenders uit de grond te stampen zit nog wel in een zeer vroeg stadium. Het is dat, of onder de voet gelopen worden door de Amerikanen, zegt hij.

Tacheny laat ook de naam van het Franse Molotov.tv vallen als voorbeeld voor het Vlaamse televisielandschap.

Wat denken jullie hiervan? Een reactie of mening over de toekomst van het nieuwe tv-kijken is altijd welkom!

About the Author /

wittemichiels@gmail.com

Ergens uit de kempen - Geïnteresseerd in alles wat met tech en media nieuws te maken heeft -  Apple geek - Like special beer in the evening and strong coffee in the morning

Reacties(3)

Wat is jouw mening?...