Apple Nieuws Vlaanderen

Home Gerucht Apple gaat je helpen in noodsituaties

Apple heeft een patent aangevraagd op een speciale modus voor noodsituaties. Met de Touch-ID van één specifieke vinger kan de modus worden geactiveerd wanneer iemand in gevaar is. Mogelijk is dit een functie die gebruikt zal worden in de toekomstige iPhone 7.

De vingerafdruk sensor werd voor het eerst geïntroduceerd met de iPhone 5s. Je kunt je vingerafdruk met behulp van Touch-ID gebruiken om je iPhone te ontgrendelen of aankopen te doen in de App Store. Inmiddels is het ingebouwd in de iPhone 6, 6s (Plus) en de recente iPad-modellen.

Apple wil nu nog een stapje verder gaan, en zal deze functie misschien al gebruiken in de iPhone 7 die volgend jaar uitkomt. Je kan dan één specifieke vingerafdruk gebruiken om de paniekmodus mee op te starten. Wanneer je die vinger op de homebutton plaatst, zal de iPhone weten dat er iets aan de hand is en zal het overschakelen naar een speciale modus. De ‘panic mode’ heeft verschillende functies:

  • De persoonlijke data kan geblokkeerd worden en de telefoon zal gereset worden als een nieuw model, zo worden gegevens veiliggesteld.
  • Je iPhone kan in geval van nood een luid alarm laat horen, het geluid zal pas stoppen als je aangeeft dat je veilig bent.
  • Je kan een stil alarm instellen, waardoor je iPhone foto’s en video’s maakt van de situatie waar je je bevindt.

Dat laatste is handig wanneer je in een benarde situatie terechtkomt. Zo kan je met de paniekmodus je locatie doorgeven, audio-en video opnames maken, en zo de situatie omschrijven. Bijvoorbeeld bij een ontvoering of overval kunnen dan meteen de beelden en het geluid doorgesluisd worden naar bijvoorbeeld vrienden, politie, ambulance en andere hulpdiensten.

Een andere functie die Apple in het patent beschrijft is, dat met één specifieke vinger een bepaalde app kan worden geopend.  Gebruik je bijvoorbeeld je wijsvinger om je iPhone te ontgrendelen, dan spring je direct naar de telefoon-app.

Het feit dat Apple zo’n patent aanvraagt, wil trouwens niet zeggen dat het er effectief komt. Soms dient het bedrijf patenten in om te voorkomen dat concurrenten met hetzelfde idee gaan lopen.

Afwachten en hopen maar, dat is de boodschap! Wil jij dat Apple deze functie in de volgende generatie van zijn iPhone’s verwerkt, laat het ons weten.

Wat is jouw mening?...