Back

WWDC ’16: watchOS 3, iOS 10, macOS Sierra, geen nieuwe hardware

We zouden het al bijna vergeten met de heersende EK-gekte, maar gisteren vond in de VS de jaarlijkse Worldwide Developers Conference plaats. Tim Cook en zijn kompanen kwamen op het podium vertellen over alle nieuwtjes in Apple’s software-land. Opvallend: deze keer geen nieuwe Macs te bespeuren.

OS X verdwijnt, macOS Sierra is de opvolger

Het besturingssysteem van de Mac kende iedereen tot nu toe als OS X. Voor OS X kwam OS 9, uitgekomen in 1999. OS X betekende een geheel nieuwe versie van het besturingssysteem, maar de laatste 15 jaar heeft het deze naam gehad. Apple voelde dat het tijd was om de namen van de software gelijk te trekken. iOS, watchOS en tvOS kennen we inmiddels. De ‘odd one out’ was tot nu toe OS X, maar dat is niet langer zo. Vanaf de volgende versie zal OS X hernoemd worden naar macOS. Deze nieuwe versie krijgt ook nog eens de naam Sierra met zich mee, naar analogie met de vorige namen.

OS1012-iCloudDrive_PR-PRINT

 

MacOS Sierra heeft uiteraard ook wat nieuwtjes klaarzitten. Apple wil vooral inzetten op integratie met de andere toestellen en systemen in deze update. Waar we een aantal jaar geleden al kennis maakten met ‘Continuity’, waarbij browser sessies, telefoongesprekken SMS’en etc. over verschillende devices door werden getrokken, wil Apple dit nu nog verder drijven. Sierra bevat onder meer een gedeeld klembord (kopiëren en plakken tussen je toestellen), gedeelde desktop via iCloud Drive en het ontgrendelen via je Apple Watch. Verder maakt ook Siri haar intrede in macOS, met ongeveer dezelfde functionaliteiten zoals we ze kennen van iOS.

Apple Pay zal voortaan ook op het web werken, maar dit is voor België en Nederland nog steeds niet relevant, omdat Apple Pay hier nog niet is uitgerold. Wel komt Apple Pay al wat dichter bij want Frankrijk en Zwitserland zullen binnenkort van de dienst gebruik kunnen maken.

watchOS 3: apps 7 keer sneller

watchOS 3Een grote klacht die nog steeds heerst over de Apple Watch is dat apps behoorlijk traag werken. Apple wil dit probleen in de nieuwe softwareversie voor de Apple Watch aankaarten. Apps zullen data ophalen in de achtergrond en zullen langer in geheugen gehouden worden met als doel sneller geladen te kunnen worden.

Er zijn ook een aantal interface wijzigingen. Zo kan je voortaan swipen van beneden naar boven om een soort control center te krijgen waar je snel bepaalde functies in -en uit kan schakelen. De langwerpige knop aan de zijkant kan je binnenkort ook gebruiken als Dock om snelle toegang tot veelgebruikte apps te krijgen. Ook is er een nieuwe manier van antwoorden door letters te schrijven op het schermpje.

Bij lang indrukken van de zijknop zullen de hulpdiensten automatisch verwittigd worden en wordt er meteen relevante info zoals locatie en je medische ID (indien je dit op je iPhone hebt geconfigureerd in de Health app) meegestuurd. Ook bevat watchOS 3 nieuwe gezondheid-gerichte functionaliteiten zoals een watch face met je activiteitsgegevens op en speciale ondersteuning voor rolstoelgebruikers.

iPhone_Lockup_Hero5Up_PR-PRINTWelgekomen vernieuwingen in iOS 10

Eerst en vooral bevat iOS 10 een nieuwe functie die het scherm automatisch doet oplichten wanneer je je iPhone in de hand neemt en optilt. Een beetje zoals het automatisch oplichten van de Apple Watch display bij een bepaalde polsbeweging. Verder bevat iOS 10 vooral verbeteringen wat betreft het vergrendelingsscherm. Dit scherm zal in iOS 10 veel uitgebreidere notifications en widgets bevatten waarmee je kan interageren. Ook komt er hierbij ondersteuning voor 3D touch, de drukgevoeligheid die bij de iPhone 6s en 6s Plus werd geïntroduceerd.

iPhone_MessagesTapReplace_PR-PRINTHeel wat standaard apps krijgen nieuwe functies zoals de Telefoon app, Foto’s, Maps, Muziek, News en Berichten. De telefoon app kan vanaf iOS 10 voicemails omzetten naar tekst en ze presenteren als berichtjes, ook kan de nieuwe versie spam-telefoontjes detecteren. Foto’s krijgt heel wat AI met zich mee om je foto’s automatisch te categoriseren en in te delen aan de hand van gezichtsherkenning. Maps en Muziek krijgen een redesign, waarbij Maps vooral functies krijgt die in onze streek nog niet meteen van toepassing zullen zijn. Ook de Nieuws app werd herschreven in een poging deze nieuw leven in te blazen. De iMessqge functionaliteit in de Berichten app gaat de strijd met WhatsApp, Facebook Messenger en consorten. Allerlei effecten en gimmicks zijn in de nieuwe versie beschikbaar, alsook support voor developers om apps te maken die binnen iMessage gebruikt kunnen worden.

Veruit het beste nieuws voor velen wat iOS 10 betreft is het feit dat je vanaf de nieuwe versie standaard apps kan verwijderen. Als de Aandelen app, standaard Weer app, Notities app of een andere app je niet aanstaat kan je deze voortaan verwijderen. Indien je ze terug wilt kan je ze gewoon uit de App Store plukken.

Siri wordt overigens ook opengetrokken waardoor developers ervoor kunnen kiezen besturing van hun app mogelijk te maken via Apple’s spraakassistent.

Veel software, geen hardware

Het ging dus enkel en alleen over software op de WWDC editie van dit jaar, zoals het in principe zou moeten zijn op een conferentie waarbij de software ontwikkelaars centraal staan. Geen aankondiging van de nieuwe MacBooks dus, iets wat Apple de vorige jaren wel deed op de WWDC. Ongetwijfeld zien we binnen afzienbare tijd nieuwe MacBooks, maar wanneer dit juist zal zijn, is nu nog niet geweten.

De bètaversies van watchOS 3, iOS 10 en macOS Sierra komen binnenkort uit voor developers, de volledige versies zullen zoals gewoonlijk in de herfst verschijnen, nog even geduld uitoefenen dus. De volledige keynote kan je hier herbekijken.

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.