Back

Wat de HomePod ons allemaal verklapt over de iPhone 8 en andere producten

Lekken. Een loodgieter heeft er dagelijks mee te maken. Maar lekken zijn even doodgewoon voor Apple als voor om het even welke sanitaire specialist. Het hoort al jarenlang bij het spel: Apple doet geheimzinnig, probeert de lippen op elkaar te houden als het over nieuwe producten gaat, en de lekken voorspellen wat er komt.

De lekken helpen om de hype rond een nieuwe productlancering op te bouwen. En dus wordt Apple er zelfs van verdacht om regelmatig zelf eens een lek over een nieuwe iPhone, een nieuwe iPad of een ander product de wereld in te sturen. Maar toch: het HomePod-lek waar er al 2 weken lang van alles rond te doen is op geruchtensites, is redelijk ongezien. Het is een lek waar al héél veel informatie is uit gekomen, en er blijft maar nieuwe info uit stromen. In dit artikel geven we een overzicht van alles wat er tot nu toe via de HomePod-software bekend is geraakt.

Hoe zit het juist met dat lek?

Even samenvatten wat er precies aan de hand is. Want je vraagt je misschien af hoe de software van de HomePod – een luidspreker! – info kan geven over iPhone, Apple TV’s en andere producten.

De HomePod is natuurlijk niet zomaar een luidspreker. Het is Apples eerste “slimme luidspreker”, en hij komt eind dit jaar op de markt in Amerika. Het slimme is dat Siri ingebouwd zit, en je er dus vanalles aan kan vragen. Maar er zit meer dan alleen maar Siri in. Eigenlijk draait de HomePod op een versie van iOS – hetzelfde besturingssysteem dat de iPhone en de iPad gebruiken.

Als er nieuwe functies aan een toestel toegevoegd worden, moet het iOS-systeem die nieuwe functies ondersteunen. Zo kan je voor elke nieuwe iPhone referenties terugvinden in de code van iOS. De iPhone 7 heeft bv. geen koptelefoonaansluiting, maar in de code van iOS 10 vind je aanwijzingen voor het aansturen van AirPods. Zijn grote broer, de iPhone 7 Plus, heeft een dubbele camera, en in iOS 10 zie je dan ook allerlei zaken terugkomen die te maken hebben met het maken van samengestelde en betere foto’s. De iPhone 6S had 3D Touch als nieuw snufje aan boord – iOS 9 bulkte met verwijzingen naar 3D Touch. En de iPad Pro heeft een TrueTone display, die helpt om echtere kleuren te tonen. Opnieuw… vind je die TrueTone terug in het bijhorende iOS.

Maar Apple voegt die nieuwe functies pas toe aan iOS nàdat een nieuw toestel uitgebracht is. Er wordt dus bv. maandenlang getest met een versie van iOS 10.0.0 waar alle iPhone 7-snufjes niet in zitten, en op het moment dat de iPhone 7 er is, heeft die iOS 10.0.1 aan boord, mét snufjes.

De HomePod is eigenlijk een teletijdmachine

En daar komt onze vriend de HomePod in beeld. We zitten momenteel in de testfase van iOS 11. Versie 11.0.0, zeg maar. Zonder iPhone 8-snufjes dus – die komen er pas in september in.

De HomePod komt pas in december op de markt. Op het moment dat de iPhone 8 al lang bekend is gemaakt. Waar de iPhone dus iOS 11.0.1 aan boord zal hebben, zit de HomePod een stapje verder – op iOS 11.0.2. Mét alle snufjes die in het najaar onthuld worden, dus.

Het lek is dat de firmware van de HomePod per ongeluk door Apple op 28 juli publiek werd gezet op hun Developer-website. Die firmware – met iOS 11.0.2 ingebakken – is door slimme jongens zoals Steve Troughton-Smith en Avery Magnotti opgepikt, en ze zijn er mee aan de slag gegaan, op zoek naar nieuwigheden. Sindsdien is de stroom van nieuwe info werkelijk eindeloos. Als Tim Cook en co hier niet mee verveeld zitten, dan snap ik het niet – er is gewoon té veel info om een gepland lek te kunnen zijn.

Zo speur je lekken op in software

Een overzicht van de lekken

Hieronder een overzichtje van wat de HomePod-firmware ons ondertussen al allemaal geleerd heeft. Wees er snel bij, want morgen kunnen er al weer 10 nieuwe lekken zijn. :-)

Allereerst over de HomePod zelf, natuurlijk.

 • De HomePod zal dus een versie van iOS 11 draaien. Zonder volledig scherm, weliswaar. De bediening gebeurt dus niet door aanraking, maar door spraak.
 • Wat dat scherm betreft: er zal wellicht iéts van display zijn. Er werden verwijzingen gevonden naar een LED matrix display. Dat is geen echt scherm waar je allerlei dingen kan op laten verschijnen – eerder een gadget voor bovenaan de speaker, waar kleurtjes en symbooltjes op kunnen verschijnen. De resolutie zou 272 pixels op 340 zijn. Da’s minder dan een Windows 3.1-display. :-)
 • Het toestel zal 1 GB RAM-geheugen aan boord hebben.
 • Er zitten leuke nieuwe geluidjes in de HomePod. Dit YouTube-filmpje geeft een overzichtje.

En dan over de iPhone 8 (waarvan de naam overigens nog niet bevestigd is)

 • Het iPhone 8-icoon in de HomePod-softwareDe vorm van de iPhone 8 die al weken of maanden aan het circuleren is, lijkt definitief bevestigd door dit icoon dat gevonden werd in de HomePod-software: géén fysieke Home-knop meer, en een onderbroken statusbalk bovenaan het scherm, waar tussen de linker- en rechterzone plaats wordt gemaakt voor camera en luidspreker. Dit wordt dus de iPhone met de kleinste randen ooit.
 • In de software werd geen enkele aanwijzing gevonden voor een nieuwe vorm van Touch ID (vingerafdrukherkenning) op de nieuwste iPhone. Apple laat op de full-display iPhone 8 zijn Touch ID dus wellicht varen…
 • Wat komt er dan in de plaats? Er zijn zeer duidelijke aanwijzingen gevonden naar gezichtsherkenning, waarbij de camera van de iPhone op een 3D-manier je gezicht scant. Die 3D is een belangrijk detail – dat wil dus zeggen dat een foto van de eigenaar voor de camera houden niét zal werken.
 • Velen zijn bezorgd dat ze voortaan recht in de camera zullen moeten staren om hun iPhone te ontgrendelen of om Apple Pay te gebruiken, maar de software suggereert dat de gezichtsherkenning vanuit brede hoeken zal werken. Het meest recente lek suggereert zelfs dat de iPhone plat op de tafel mag liggen, en hij nog je gezicht zal herkennen.
 • Als er geen fysieke Home-knop meer op het toestel zit, moeten er nieuwe manieren gevonden worden om het toestel “wakker te maken”. Er is al een tijdje de “Raise-to-wake”-functie, waarbij je het toestel alleen maar moet optillen om het scherm op te lichten. De nieuwe software suggereert nu ook dat een dubbele tik op het (onverlichte) scherm ook zal werken om de iPhone te wekken.
 • De camera wordt een stuk slimmer. Niet alleen zal hij ons gezicht kunnen herkennen. Hij zal ook kunnen herkennen wat er op je foto te zien is, en zo je instellingen voor je camera verbeteren. De software toont verschillende “scenes”: baby’s, landschappen, documenten, vuurwerk, QR-codes, sneeuw, sportfoto’s, … Ook gezichten zouden beter herkend worden, en de iPhone zou in staat zijn om zelf nét op het goede moment een foto te trekken wanneer de gefotografeerde récht in de lens kijkt.
 • Ook over de camera voor bewegende beelden is iets terug te vinden. De nieuwe iPhone zou 4K-video’s kunnen maken aan 60 beelden per seconde, met zowel de achterste als de voorste camera. Vooral voor de selfie-camera is dat een spectaculaire verbetering.

Ook over de Apple Watch heeft onze visionaire HomePod iets te melden.

 • De nieuwe Apple Watch die dit najaar wordt voorgesteld, zal wellicht een nieuwe soort activiteit ondersteunen: na wandelen, fietsen, lopen en zwemmen, nu ook: skiën!
 • Er werd ook een referentie naar een SIM-kaart voor een Apple Watch gespot. Dat suggereert dat er een Apple Watch aankomt die zelf met een GSM-netwerk verbinding kan maken, zonder de iPhone nog nodig te hebben. Een Apple Watch die dus zelfstandig het internet op kan en kan bellen.

En zelfs over de nieuwe Apple TV suggereert de HomePod het een en ander

 • Er zijn al een tijdlang geruchten dat Apple dit najaar een 5de generatie van Apple TV op de markt brengt. Tim Cook beloofde ons in juni nog dat er later dit jaar “veel meer nieuws kwam” over de Apple TV
 • De HomePod-software bevat verwijzingen naar het afspelen van 4K-beelden (dat zijn beelden van superhoge kwaliteit). Geen enkel iOS-toestel is daartoe in staat vandaag. De kans is heel groot dat het hier over de nieuwe Apple TV gaat.

 

Geef toe: het is een indrukwekkende lijst!

Benieuwd hoeveel verrassingen Apple dit najaar voor ons nog in petto kàn hebben. En hoeveel de HomePod nog gaat onthullen. :-)

About the Author /

karel@titeca.net

Apple-fanboy sinds 1994. Onbewust al veel langer.

Wat is jouw mening?...