Back

Apple event van komende dinsdag: wat verwachten we?

Zoals verwacht houdt Apple komende dinsdag een event in het fonkelnieuwe Steve Jobs Theater op de al even nieuwe campus Apple Park. Dat er nieuwe iPhones gaan voorgesteld worden, is een zekerheid. Dat iOS 11 officieel gaat voorgesteld worden, ook. Maar wat verwachten we bij Apple Nieuws Vlaanderen verder nog van de aankondigingen?

iPhone in kopergoudSeptember is elk jaar de maand waarin een nieuwe iPhone wordt voorgesteld. Maar dit jaar vieren we de tiende verjaardag van de iPhone, dus wordt er een revolutionaire “verjaardags-editie” verwacht. Wellicht komt er een geüpdatete versie van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus, en komt er een volledig nieuwe iPhone zonder schermranden, zonder homeknop, met gezichtsherkenning en in nieuwe kleuren. Of die dan iPhone 8, iPhone X of iPhone Edition gaat heten, weten we pas dinsdag.

De verjaardag van de iPhone en het feit dat het event de inhuldiging van het Steve Jobs Theater is, zal wellicht ook aanleiding zijn om de stichter van Apple nog even in de kijker te zetten, en om de geschiedenis van de iPhone kort te overlopen. Wat helemaal cool zou zijn, is als Apple de legendarische voorstelling van de originele iPhone nog eens zou laten zien. Het moment waarop Steve Jobs het publiek dol maakte door te zeggen dat Apple een telefoon, een touchscreen-iPod en een internetcommunicator op de markt zou brengen, en dat hij het over één product had, staat voor altijd in de geschiedenisboeken als de overtreffende trap van Marketing en Inspiratie.

iOS 11

De nieuwe iPhone zal gelanceerd worden met iOS 11 aan boord. Het nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPad werd al in juni op WWDC voorgesteld, en kreeg deze zomer niet minder dan 10 beta-versies. Het OS is stilaan rijp voor publicatie en zal dinsdag nog eens officieel voorgesteld worden. We krijgen dinsdag ook de officiële lanceerdatum te horen – onze gok is maandag 18 september. Ook macOS High Sierra – het nieuwe Mac-besturingssysteem – wordt binnenkort vernieuwd, maar de kans is groot dat het event al zo tjokvol zit dat er daar met geen woord over zal gerept worden.

Overigens: voor de nieuwe iPhones is de verwachting dat ze voorbesteld zullen kunnen worden vanaf 15 september, en dat ze effectief verkrijgbaar zullen zijn op 22 september (in beperkte voorraad). Althans: dat is de verwachting voor Amerika en de eerste golf landen waar hij gelanceerd wordt. Of België bij die eerste golf zit, valt nog af te wachten. Met een beetje pech is het bij ons wachten tot half oktober.

Andere producten

Volgens de geruchtenmolen is ook de Apple Watch aan een nieuw model toe. Dinsdag krijgen we wellicht de Apple Watch Series 3 te zien, een licht gewijzigd model dat vooral sneller zal zijn, en waarvan er misschien een variant komt met een ingebouwde GSM-ontvanger, voor mobiel internet onderweg zonder nood aan een iPhone. Veel meer weten we niet over de Watch, maar de komst ervan werd eigenlijk bevestigd door de gelekte HomePod-firmware.

Wat ook een zekerheid lijkt te zijn, is dat Apple dinsdag een nieuwe Apple TV gaat voorstellen. Tim Cook had op WWDC in juni al beloofd dat er later dit jaar meer nieuws volgde over Apple TV, en verschillende lekken hebben uitgewezen dat er een model op komst is dat in staat zal zijn om 4K-inhoud af te spelen. Of er nog andere wijzigingen aan de Apple TV komen (zoals een verbeterde afstandsbediening) valt nog even af te wachten.

Een druk jaar

Als al deze voorspellingen uit komen, zal dit één van de drukste vernieuwingsjaren voor Apple in lange tijd geworden zijn. Want in juni kregen we al nieuwe iPads, nieuwe iMacs, nieuwe MacBooks en MacBook Pro‘s, en we weten dat er dit najaar nog een iMac Pro zit aan te komen, en tegen het einde van het jaar komt de HomePod. Zelfs over 2018 loste Apple al nieuws: dan komt er een gloednieuwe Mac Pro aan.

Welke producten blijven er dan verweesd achter? De Mac mini, de iPad mini, de iPhone SE en de iPod Touch. Maar daar worden jammer genoeg niet direct vernieuwingen rond verwacht.

Maar Tim Cook en co kunnen dinsdag natuurlijk nog altijd een verrassing achter de hand hebben. One more thing? We horen het dinsdag.

About the Author /

karel@titeca.net

Apple-fanboy sinds 1994. Onbewust al veel langer.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.