Back

Last minute nog grote lekken over de iPhone X en andere producten

Ai ai ai toch, het zit Apple op lekkengebied dit jaar echt wel tegen. Eerder was er al het grote HomePod-lek dat ons een blik gunde op een hele reeks toekomstige Apple-producten, en nu is ook de definitieve versie van iOS 11 gelekt. Diep verscholen in die code zit een hele schat aan details over de iPhone X (yup, dat wordt de naam), de Apple TV en de Apple Watch. Heeft Apple ons morgen überhaupt nog wel iets te vertellen??

Wat is er gelekt?

Allereerst: een hoop informatie over de gloednieuwe iPhone X. Inderdaad, niet de iPhone 8. Zoals al eerder gefluisterd werd, heeft Apple voor deze speciale verjaardagseditie een speciale naam voorbehouden. Het klapstuk van de iPhone-collectie wordt dus de iPhone X – het is nog even af te wachten of dat dan moet uitgesproken worden als “ex” of als “ten” (zoals Mac OS X ook uitgesproken moest worden als “Mac Oh Es Ten”). De bescheiden update voor de iPhone 7 en 7 Plus wordt marketing-gewijs uitvergroot door deze dan de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus te noemen.

Zo kan hij er gaan uit zien

Er worden morgen dus drie nieuwe iPhones voorgesteld, waarvan de iPhone X uiteraard degene zal zijn die de show zal stelen. Eerder raakte al bekend dat de homeknop verdwijnt, en dat Apple dus op zoek moest naar een alternatief voor de TouchID-vingerafdrukherkenning. De iPhone X krijgt een geavanceerde 3D-camera aan boord, die via “FaceID” aan gezichtsherkenning moet gaan doen – dat is nu bevestigd in de iOS 11-release.

FaceID setup proces

De technisch knappe camera zal nog meer kunnen. Een leukigheidje is dat Apple “Animoji’s” gaat introduceren: bewegende emoji die je zelf een gezichtsuitdrukking zal kunnen geven door eens lekker gek te doen naar je iPhone-camera. De camera pikt je gezichtsbeweging op en zet deze over op de bewegende Animoji.

Animoji

Om al dat moois vlotjes aan te kunnen – vergeet ook de nieuwe AR-mogelijkheden niet – zou de iPhone X 3 GB aan boord krijgen. De iPhone 7 Plus heeft nu al 3 GB, zijn kleinere broertje moet het stellen met 2 GB. In de nieuwe lineup krijgen we 2 iPhones met 3 GB (de iPhone X en de iPhone 8 Plus), en 1 iPhone met 2 GB (de iPhone 8).

Verder bevestigde het lek de aanwezigheid van draadloos opladen en het gebruik van een nieuwe A11-chip. Die chip zou niet minder dan 6 processorcores aan boord hebben voor alle grafische geweld van de iPhone X.

Er was ook al een tijdje bekend dat de statusbalk bovenaan het iPhone-scherm gesplitst zal moeten worden om plaats te maken voor de camera en het telefoon-luidsprekerstuk. In de screenshots van iOS 11 krijgen we nu ook een idee van hoe dat er precies gaat uit zien. Apple heeft er goed over nagedacht over hoe ze op zo weinig mogelijk plaats zo veel mogelijk informatie kwijt kunnen.

iPhone-statusbalk

Voor de kleuren van het nieuwe toestel tenslotte, verraadt de iOS-release de nieuwe kleuren “Ceramic Gray” en “Aluminum Blush Gold”. Dat laatste wordt wellicht de koperkleur die eerder al uitlekte. En om bij die kleurtjes te passen zijn er ook nieuwe wallpapers voorzien.

iOS 11 wallpapers

Ook nieuws over de Apple TV, de Apple Watch en de AirPods

Over de nieuwe Apple TV – die eveneens morgen verwacht wordt – is er ook nieuws te rapen in de iOS 11-release. We wisten al dat hij 4K-video zal kunnen afspelen, maar nu raakte ook bekend dat hij een behoorlijke straffe A10X Fusion Chip aan boord zal hebben in combinatie met 3 GB RAM, om al die hoogkwalitatieve content afgespeeld te krijgen.

Over de Apple Watch lijkt de iOS 11-release opnieuw te bevestigen dat er een LTE-versie komt – dat is een versie met ingebouwde simkaart, zodat het horloge altijd online is, ook zonder iPhone in de buurt.

Ook over Apples immens populaire AirPods is er wat info gelekt: er zou een bescheiden update aankomen. Maar los van een verplaatst indicator-lampje en misschien een iets betere batterijduur, worden er geen grote veranderingen verwacht.

Hoe is deze informatie gelekt?

Apple volgt elk jaar een strak schema voor de voorbereiding van zijn nieuwe iPhones en de nieuwe iOS-versie. In juni wordt iOS aan het publiek voorgesteld, in de zomer volgt er een uitgebreide testperiode en in september wordt de definitieve versie gelanceerd. Die definitieve versie wordt pas gelanceerd nàdat de nieuwe iPhone voorgesteld is, omdat er in de code heel wat functionaliteiten worden opgenomen die bedoeld zijn om te werken met de nieuwste iPhones. Die functionaliteiten zijn niet aanwezig in de beta-versies, net om lekken te vermijden. Maar nu is de definitieve versie van iOS 11 dus gelekt – 2 dagen voor de lancering van de iPhone. En opnieuw zijn ontwikkelaars Steve Troughton-Smith en Guilherme Rambo ermee aan de slag gegaan om de code om te spitten op zoek naar verborgen schatten.

Hoe de definitieve iOS 11-release precies gelekt is, is niet duidelijk. Er wordt gefluisterd dat dit het werk is van een ontevreden Apple-werknemer. Hoe dan ook: na het lek zullen er wel meer ontevreden Apple-werknemers rondlopen in Cupertino – CEO Tim Cook voorop. Dit lek is zéér vervelend voor de technologie-gigant, die graag verrassingen houdt voor de grote publieksvoorstelling.

Het is dan ook zeer de vraag of Tim Cook en co morgen überhaupt nog wel iets te vertellen zullen hebben. Afwachten!

About the Author /

karel@titeca.net

Apple-fanboy sinds 1994. Onbewust al veel langer.

Wat is jouw mening?...