Back

Opinie: Staar je niet blind op de prijs van de iPhone X – het is een conceptmodel

Apple heeft dinsdag zijn langverwachte iPhone X voorgesteld. Gezien de vele lekken waren er niet meer echt verrassingen voor het toestel. Ook de prijs was op voorhand gelekt en voorspeld: $999 voor het basismodel – in euro’s nog veel meer. En daar zijn veel mensen tóch behoorlijk van geschrokken. De iPhone X wordt als schandalig duur bestempeld. Maar Apple biedt goedkopere iPhones aan ook. En de iPhone X is eigenlijk een toekomstvisie.

Toegegeven: de wisselkoers die Apple hanteert om dollars naar euro’s om te rekenen is absurd. 999 Amerikaanse dollar is omgerekend 840 euro. En toch zal het model hier voor niet minder dan € 1159 over de toonbank gaan – dat is meer dan 300 euro meer. Het model met 256 GB opslag loopt op tot € 1329. Voor die prijs heb je een MacBook Air. Dus ja: de prijzen voor de iPhone zijn schrikwekkend hoog.

De iPhone is een reeks

Maar Apple verkoopt niet één iPhone. De iPhone is een reeks. En de prijs voor het instapmodel – de iPhone SE – is zelfs verlaagd naar € 419. Een iPhone 8 – al even gloednieuw als de iPhone X – heb je vanaf € 809. Is dat nog te duur, dan heb je het één jaar oude iPhone 7-model voor € 639. En ga je nog een jaartje terug in de tijd, dan mag daar nog 100 euro vanaf. En al die modellen draaien zonder probleem iOS 11, dat volgende week uit komt. Dus ook voor veel minder dan 1000 euro ben je nog up-to-date.

De iPhone is sinds zijn introductie in 2007 zo’n ongezien succes dat Apple de 10de verjaardag niet kón onopvallend laten voorbij gaan. De verwachtingen waren hoog gespannen om de smartphone opnieuw uit te vinden. Zoals Tim Cook het zelf zei: de iPhone heeft bepaald hoe de smartphone er het voorbije decennium uit zag – Apple wil nu tonen waar de smartphone de komende 10 jaar heen gaat.

De iPhone X is die toekomstvisie van Apple

iPhone XEen fantastisch, kleurrijk en kwalitatief scherm van rand tot rand, de allerbeste camera die je je kan voorstellen – zowel vooraan als achteraan, moderne software die een computer in veel gevallen overbodig maakt, een oplaadsysteem dat kabels achterwege laat, een login- en beveiligingssysteem waarvan je op den duur niet eens beseft dat het actief is (je gezicht heb je altijd bij, niet?) en selfie- en emoji-effecten die door zakelijke gebruikers misschien worden uitgespuwd maar door jongeren massaal omarmd worden.

Dat zijn allemaal snufjes die nog veel geld kosten. Snufjes die bij de concurrentie vaak al lang beschikbaar zijn, maar de iPhone X is één van de eerste telefoons die al deze nieuwe technologieën combineert in één toestel.

Is de iPhone nog een telefoon?

Mag ik de iPhone trouwens nog een telefoon noemen? Is die naam niet wat achterhaald? Ik weet niet wat u met iPhone doet, maar ik bel er eigenlijk nauwelijks mee. Het is een camera, een notitieboekje, een agenda, een muziekspeler, een krant, een webbrowser, een GameBoy, een waterpas, een kompas, een GPS en nog zóveel meer. Een computer, zeg maar.

Een Mercedes conceptautoNet zoals autobouwers soms een conceptauto uitbrengen die alleen voor de happy few (of zelfs geen enkele consument) bedoeld is en een speeltuin is om nieuwe snufjes uit te proberen, is de iPhone X een concepttelefoon die de richting van de iPhones, iPads en computers van de komende jaren gaat bepalen. De prijs is belachelijk hoog, maar het ding zal verkopen (en niet alleen aan de happy few). Apple zal er van leren. Apple zal er aan sleutelen. Het publiek zal hem omarmen.

Volgend jaar volgt er misschien nog een “old style” iPhone 8S of iPhone 9, naast een iPhone XI, een iPhone Xs of hoe het ding ook zal heten. Maar daarna gaan we resoluut de weg op die Apple dinsdag heeft ingeslagen met de iPhone X. En wees gerust: hij zal een stuk betaalbaarder zijn dan vandaag.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat hij spotgoedkoop zal zijn. Het blijft Apple.

About the Author /

karel@titeca.net

Apple-fanboy sinds 1994. Onbewust al veel langer.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.