Back

Alles over AirPower

Apple heeft in haar event van september 2017 de iPhone 8 en iPhone X voorgesteld. De nieuwste modellen bevatten ondersteuning voor draadloos opladen. Apple heeft gekozen om gebruik te maken voor Qi-technologie voor haar draadloze opladers. De technologie heeft al een uitgebreid ecosysteem, maar Apple werkt ook aan een eigen alternatief: AirPower.

Qi-oplaadstandaard

De Qi-technologie is een standaard in de markt van draadloze opladers, zoals micro-USB dat lang is geweest (en grotendeels nog steeds is) voor bedraad opladen. Apple heeft voor bedraad opladen altijd voor zijn eigen Lightning-connector gekozen, maar deze keer kiezen ze dan toch voor de universele standaard.

De technologie is zeker niet nieuw, met als gevolg dat er al een groot ecosysteem aan accessoires voorhanden is. De technologie werd het eerst in 2012 gebruikt door Nokia. De gebruiker heeft vandaag dus een ruime keuze tussen verschillende bedrijven die de technologie gebruiken, en third-party draadloze opladers aanbieden zoals onder andere Belkin, Mophie, Spigen en Anker.

AirPower

In de event van september 2017 maakte Apple ook duidelijk dat het bedrijf bezig is zelf een draadloze oplaadmat te ontwikkelen, genaamd “AirPower”. Het project staat zelfs niet meer in de kinderschoenen, want er is reeds veel informatie beschikbaar. Het gebruikt ook inductieladen volgens het Qi-standaard.

AirPower komt in 2018 op de markt en zal als accessoire verkocht worden. Met de draadloze oplaadmat kan je niet enkel je iPhone 8 en iPhone X draadloos opladen, ook de Watch en AirPods kunnen opgeladen worden. Het fijne is dat alle drie de toestellen tegelijkertijd op de mat passen, en dus tegelijkertijd kunnen opgeladen worden. Je kan ook meerdere iPhones tegelijk opladen, maar hoe meer toestellen op de mat, hoe trager het opladen.

De mat ziet er typisch Apple uit: strak, simpel en mooi. Een dunne mat waarop je de ondersteunde toestellen neerlegt, waardoor er zo min mogelijk kabels op je bureau liggen. De mat zelf is natuurlijk wel aangesloten met een kabel. Bovendien kunnen we je geruststellen: het draadloos opladen werkt ook wanneer je iPhone in een leren of siliconen hoesje van Apple zit. Waarschijnlijk werkt het ook met de meeste andere hoesjes, het hangt af van het materiaal. Apple kon het draadloos opladen niet introduceren vooraleer ze van het aluminiumdesign afgestapt waren.

Nieuwe case voor AirPods

De AirPods zijn samen met de iPhone 7 gelanceerd. De eerste case ondersteunt geen draadloos opladen. Aangezien Apple adverteert dat AirPods ook op via AirPower opgeladen kunnen worden, kunnen we afleiden dat Apple een nieuwe case zal uitbrengen. De case laadt dan draadloos op, en laden op hun beurt de AirPods op.

De nieuwe case ondersteunt dus ook draadloos opladen via Qi-technologie. Bovendien bevindt  het LED-lampje zich voortaan aan de buitenkant van de case, zodat je de batterij kan checken zonder de case te openen. Dit kan handig zijn tijdens het opladen bijvoorbeeld. De nieuwe case is nog niet beschikbaar. Vermoedelijk wordt hij tegelijkertijd met AirPower gelanceerd. De draadloos-oplaadbare case zal standaard meegeleverd worden bij de AirPods wanneer hij gelanceerd is.

Zowel AirPower als de nieuwe AirPods-case komen in 2018 op de markt. Over meer informatie beschikken we dus nog niet.

About the Author /

diego.maes@telenet.be

Student Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk. Apple-liefhebber.

Wat is jouw mening?...