Back

Apple Music versus Spotify. De ultieme vergelijking.

 

iOS 11 bracht een heleboel nieuwigheden met zich mee. Dit was ook het geval voor Apple Music. Het nieuwste besturingssysteem brengt onder andere sociale functies naar het platform, waardoor het meer en meer op Spotify begint te lijken. 

 

Alvorens te beginnen wil ik dit even meedelen: Apple Music is uitsluitend een betalende service, terwijl Spotify een gratis optie aanbiedt. Om alle mogelijkheden uit beide aanbieders te achterhalen ga ik enkel het betalende ‘Spotify Premium’ vergelijken met Apple Music.

 

De abonnementen

Apple Music is beschikbaar vanaf € 9,99 per maand voor een individueel account. Bij Spotify is dit exact hetzelfde bedrag. Beide muziekstreamingsdiensten bieden ook abonnementen aan voor studenten vanaf € 4,99 per maand en slechts € 14,99 per maand voor een gezin van zes personen. De proefabonnementen verschillen van 1 maand bij Spotify tot 3 maanden bij Apple Music. Je vindt Apple Music ook in veel meer landen terug dan Spotify. Voor Vlaanderen maakt dit echter niet uit, hier zijn hier beide streamingsdiensten beschikbaar.

 

De apparaten

Het Zweedse Spotify is een meer open platform dat je kan gebruiken op veel meer besturingssystemen en apparaten. Het is te downloaden voor iOS, Android en Windows Phone. Op de computer is het voor macOS, Windows en zelfs Linux beschikbaar. Het biedt ook apps voor PlayStation, CarPlay en Android Auto. Als je geen applicaties wil downloaden, kan je nog altijd gebruik maken van zijn web-player in je favoriete browser. Verder kan je Spotify ook gebruiken op de meeste home-speakers. Apple Music daarentegen is net zoals alle andere Apple-services een meer gesloten platform. Het biedt op mobiele apparaten enkel een applicatie voor iOS en Android. Natuurlijk werkt dit veel beter op iOS. Tevens is het beschikbaar in de iTunes-applicatie op macOS en Windows. Apple Music is in de applicatie niet duidelijk gescheiden van  iTunes. Dit zorgt soms voor verwarring bij diegenen die iTunes gebruikten voor Apple Music bestond. Tot slot kan je Apple Music ook nog gebruiken op de Apple Watch, op de Apple TV, in je auto die CarPlay ondersteunt en op Sonos-speakers. Binnenkort zal het streamingsplatform ook beschikbaar zijn op Apple‘s eerste smartspeaker: de HomePod. Oh ja, Apple Music beschikt over Siri-integratie, wat enorm van pas kan komen als je liever commandeert welk nummer er afgespeeld moet worden.

Apple werkt zijn platform ook enkel bij met iOS updates, terwijl Spotify applicatieupdates kan uitvoeren. Bij Apple Music kan het dus langer duren voordat fouten in de applicatie worden rechtgezet.

 

Het aanbod

De muziekbibliotheek van Spotify biedt een indrukwekkende collectie van 30 miljoen liedjes aan. Per dag komen er tot twintigduizend nieuwe bij. Toch mist de provider enkele grote artiesten zoals Taylor Swift, die vond dat Spotify haar te weinig betaalde. Daardoor loopt Spotify toch enkele populaire songs mis. Men biedt ook de eigen content aan. Spotify Sessies is hier een voorbeeld van. Apple biedt tot wel een derde meer nummers. Ze claimen dat ze over 40 miljoen liedjes in de aanbieding hebben. Toch lijkt Apple ook meer exclusieve inhoud aan te bieden dan Spotify. Zo biedt het tv-shows aan en zijn er meer exclusieve deals met artiesten die hun muziek eerst op het Apple-platform uitbrengen. Zo’n deals zijn echter een groot nadeel voor de consument en daarom zien de meeste klanten dit soort exclusiviteit liever verdwijnen. Toch is dit één van de terreinen waarop Apple Music Spotify overtreft.

 

Een groot nadeel van Spotify is dat het geen toegang tot lyrics biedt. Het laat wel bij sommige liedjes een ‘Behind the lyrics’ uitbreiding zien met allerlei informatie over het nummer en de artiest. Dit is op zich wel leuk, maar het toont geen volledige songteksten. Dit is een pluspunt bij Apple Music.

De kwaliteit

De muziekkwaliteit is bij beide diensten uitstekend. Toch zijn gebruikers van Spotify in het voordeel doordat ze hun streamingkwaliteit kunnen kiezen. Bij Apple Music zit je vast aan 256 kbit/s wat op zich een goede streamingsnelheid is. Toch is het aangenamer wanneer je zelf de keuze van de streamkwaliteit kan bepalen, bijvoorbeeld als je meer mobiele data wilt besparen.

 

Opslaan van muziek

Het downloaden van muziek is mogelijk bij beide services. Ook hier geldt hetzelfde wat muziekkwaliteit betreft. Het aantal muzieknummers dat je kan opslaan in je bibliotheek is bij Apple Music tienmaal groter dan bij Spotify. Bij Spotify kan je slechts 10 000 songs opslaan terwijl je bij de streamingsgigant uit Cupertino er tot 100 000 kan bewaren. Dit is een groot verschil en een feit waarover Spotify-gebruikers al lang klagen. Tienduizend liedjes is een beperkt aanbod als je dit vergelijkt met de enorme hoeveelheid aan muziek die het platform momenteel aanbiedt. Als je al over een iTunes bibliotheek beschikt dan kan Apple Music die zeer gemakkelijk overnemen en integreren. Bij Spotify is dit proces ingewikkelder en oppervlakkiger.

 

Radio’s en afspeellijsten

Zowel het Californische als het Zweedse streamingsplatform doen het op vlak van artiestenradio’s allebei redelijk goed. Bij een radio van een bepaald nummer, komen bij Spotify meer liedjes van dezelfde artiest terug dan bij Apple Music. Bij Apple Music kan je dus meer nieuwe muziek ontdekken. Natuurlijk biedt Apple nog het populaire Engelstalige radiostation Beats 1 aan. Daarnaast bestaan er nog stations van verscheidene artiesten waarbij er nog gesproken commentaar tussen de liedjes wordt gegeven. Toch is de interface van Spotify bij radio’s beter, want je kan zien welke nummers er nog volgen.

Afspeellijsten zijn een cruciaal onderdeel geworden bij Apple Music en Spotify. Dit is iets wat typerend is voor een streamingsdienst. Spotify doet dit geweldig. Je kan zeer grote afspeellijsten maken en als je een specifiek nummer zoekt kan je dit zonder probleem vinden. Het laat ook allemaal informatie zien zoals het aantal nummers en de duur van een afspeellijst. Het sorteren van nummers is ook zeer gemakkelijk. Het toevoegen van nummers gaat moeilijker. Dit kan je niet doen vanuit de afspeellijst. Je moet nieuwe nummers die je wilt toevoegen altijd toevallig tegenkomen of zoeken. Als je een dubbel nummer toevoegt  krijg je ook altijd een melding dat het nummer zich al in je afspeellijst bevindt. Ook het volgen van een andere persoon z’n afspeellijst is iets unieks. Als je een gezinsabonnement neemt, kan je ook met jouw gezin een gezamenlijke afspeellijst en wachtlijst beheren. Bij de andere streamingsgigant Apple Music is dit een ander liedje. Het toevoegen van nummers is een zeer makkelijk proces. Daarentegen is het zoeken een ander verhaal. De optie om binnen een afspeellijst te zoeken naar een bepaald nummer bestaat niet. Als je op je mobiel een dubbel nummer toevoegt aan je afspeellijst, krijg je geen melding dat je een nummer voor de tweede maal in je afspeellijst plaatst. Het is een enorme afknapper als je van grote afspeellijsten houdt.

 

Het afspelen

Spotify speelt beter nummers af dan Apple. De totale interface is aantrekkelijker en gestructureerder. Je kan er gemakkelijk een wachtrij samenstellen en ook de volgende nummers die gaan afspelen zijn zeer duidelijk te zien en zo nodig aan te passen.  Een belangrijke feature op Spotify waar ik persoonlijk veel belang aan hecht is dat nummers in elkaar kunnen overlopen.  Zo krijg je tussen twee nummers niet die (awkward) stilte en hoef je geen DJ te huren voor die platen over elkaar te mixen. De streamingsgigant uit Cupertino doet aan zoveel vrijheid natuurlijk niet mee. Het laten overvloeien van nummers is enkel te vinden op desktop-versie na een lange tijd zoeken. Op iOS is er echter geen spoor van terug te vinden. Dit is zeer jammer, zeker omdat het in macOS al zit ingebouwd. Toch heeft Apple ook unieke opties voor zijn platform zoals de geluidscontrole. Deze functie zorgt ervoor dat nummers op elkaar zijn afgestemd en dat het ene nummer niet opeens luider speelt dan het andere. Als eerder aangehaald zijn er ook songteksten te raadplegen. Deze staan toch aardig in de weg als je de ‘volgende’-lijst wil aanpassen. De shuffle-modus is ook meer shuffle. Je krijgt je nummers een willekeurigere volgorde te horen en je krijgt niet steeds diezelfde artiest terug.

 

Sociaal aspect

Apple is nog maar net op de trein gesprongen van het sociale medium in zijn streamingsdienst. De concurrent heeft hier al enkele jaren ervaring mee. De Zweden hebben dit praktischer uitgewerkt en het is ook iets cruciaals geworden van een streamingsplatform. Op Spotify beschikt iedereen over een profiel. Mensen kunnen je dan volgen. Als je wordt gevolgd, kan je inschakelen dat je volgers kunnen zien wat jij altijd aan het luisteren bent. Je kan gemaakte afspeellijsten op je profiel op openbaar zetten en dan kunnen andere mensen deze volgen. Apple heeft dit ook geprobeerd, maar is hier totaal de verkeerde weg mee ingeslagen. Het is niet uitgewerkt zoals we van Apple gewend zijn. Ten eerste is er geen duidelijk overzicht op je profiel, alles staat door elkaar. Het overzicht is er moeilijk te behouden. De afspeellijsten die een persoon deelt is het enige wat nog duidelijk lijkt te zien. De andere secties zijn één grote rommel. De ‘Luistert naar’-sectie heb ik na een maand nog steeds niet door. Het is niet duidelijk of die persoon naar dat nummer luistert of dat hij het een week geleden beluisterd heeft. Ik zou ook liever kunnen zien of dat nummer dat de persoon in kwestie luistert, uit een zekere afspeellijst of album komt. De ‘volgers’-sectie is dan weer totaal overbodig. Dit zou veel beter bovenaan het profiel staan, samen met een ‘volgend’-aantal. Bovenaan is er ook een gigantisch grote open ruimte waarvan je zou denken dat je er een achtergrond aan kon toevoegen. Nee, dit is niet het geval. Het is een vervaagd vak zonder functie. Een feature die Apple Music nog mankeert, is net zoals op Spotify dat je afspeellijsten op openbaar kan zetten zonder dat je profiel op openbaar staat. Cupertino, je hebt hierbij nog veel werk voor de boeg.

 

Conclusie

De beide diensten hebben zowel hun voor- als nadelen. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Toch komt Spotify net iets beter uit de vergelijking. De doorslaggevende factor is dat afspeellijsten, radio’s, het sociale aspect en het afspelen er beter op zijn uitgewerkt. Zit je in het ‘Apple-ecosysteem’? Dan is het toch logischer dat je voor Apple Music opteert.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.