Back
Apple toetsenbord (foto: Max Pixel)

Apple gaat toetsenbord MacBook verbeteren

Apple gaat het toetsenbord van de MacBook Pro verbeteren. De fabrikant is bezig met een nieuwe versie van haar zogenaamde ‘vlindertechniek-toetsenborden’ (butterfly toetsenborden). Deze nieuwe versie moet beter beschermd zijn tegen kruimels en ander vuil.

Patent op nieuwe toetsenbord MacBook

Apple had al een tijdje het patent op het nieuwe toetsenbord voor de MacBook. In 2016 werd het patent al ingediend, maar nu pas wordt echt duidelijk dat Apple werkt aan een nieuwe technologie. Dat schrijft de Apple-fansite 9to5Mac.

De ruimtes tussen de knoppen worden op het nieuwe toetsenbord zeer klein gemaakt. Op die manier kunnen kruimels en bijvoorbeeld stof de binnenkant van het toetsenbord niet bereiken. Gebeurt dat wel, dan blaast de terugslag van een toetsaanslag het vuil zo weer naar buiten.

Anders dan bij andere toetsenborden

Het gaat maar om een patent, maar de toets lijkt wezenlijk anders te worden. De toetsaanslag en hoeveelheid tegendruk die de gebruiker voelt bij het indrukken van de knop, wordt anders dan bij andere toetsenborden. Apple-experts denken dat Apple op die manier gebruikers van de MacBook Pro 2016 tegemoet wil komen.

Toen de MacBook Pro met ‘vlindertoetsen’ in 2016 uitkwam, waren veel gebruikers niet tevreden. Veel gebruikers misten al snel het oude toetsenbord, omdat deze nieuwe toetsen soms gekke piepgeluiden maakten. Daarnaast voelden ze te dun aan en deden sommige toetsen het soms ineens niet meer. Dat probleem deed zich ook voor bij gebruikers van de 12 inch MacBook.

Zo dun mogelijk

Het ‘vlindertechniek-toetsenbord’ is op ontworpen om zo dun mogelijk te zijn. Daarmee worden ook de laptops dunner, waardoor er meer ruimte ontstaat voor andere componenten. De 12 inch MacBook was het eerste apparaat met een butterfly mechanisme. De MacBook Pro was de opvolger, waarbij de techniek nog verder doorontwikkeld werd.

Apple heeft toetsenbord in onderzoek

Apple heeft op dit moment meerdere opties rondom het vernieuwen van het toetsenbord in onderzoek. Volgens geruchten is Apple ook bezig met een toetsenbord dat volledig uit oled-displays bestaat. De techniek erachter is te vergelijken met een hele grote Touch Bar.

Het grote voordeel van deze techniek is dat gebruikers meerdere toetsenbord-indelingen kunnen instellen en er tussen kunnen wisselen. Het toetsenbord kan zich dan aanpassen aan de app die op dat moment gebruikt wordt.

Zoals altijd bij patenten, is het nog maar de vraag wat daadwerkelijk in productie wordt genomen. Bij een patent gaat het vaak enkel om een idee dat beschermd moet worden, omdat een concurrent er anders mee aan de haal zou kunnen gaan.

Geruchtenmachine

De geruchtenmachine draait op dit moment weer volop rond Apple. Zo deed eerder al het gerucht de ronde dat er een goedkopere MacBook Air zou worden uitgebracht. Die zou nog voor het eind van dit jaar uitgebracht worden. De nieuwe MacBook Air zou ook in prijs verlaagd worden. Het is al de goedkoopste MacBook, maar de prijs gaat waarschijnlijk nog onder de 1100 euro duiken.

Ook zou de fabrikant werken aan nieuwe smartphones in de vorm van een gouden iPhone X en een iPhone SE 2.

Heb jij schoonmaaktips voor je toetsenbord?

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.