Back
Apple Touch Bar Keyboard (Foto: iPhoneDigital / Flickr)

Apple onderzoekt OLED-toetsenbord

Apple is naar verluidt bezig met het onderzoeken van een toetsenbord dat enkel uit OLED-toetsen bestaat. De fysieke knoppen verdwijnen, waardoor je enkel op een touchscreen typt. De toetsen zijn vergelijkbaar met die van de Touch Bar.

Patent

Dat er plannen zijn voor een OLED-toetsenbord, wordt duidelijk een patent dat Apple onlangs heeft ingediend. Het gebeurt wel vaker dat nieuwe patenten verraden waar Apple voor de toekomst mee bezig is. Er zijn ook talloze patenten die Apple wel indient, maar waar Apple tot nu toe maar weinig gedaan heeft.

In dit patent, met de naam ‘dual display equipment with enhanced visibility and suppressed reflections’, legt Apple uit hoe het bedrijf het nieuwe toetsenbord voor zich ziet.

Zo zijn alle fysieke knoppen vervangen met één enkel OLED-scherm. Apple heeft al vaker patenten ingediend waarin het bedrijf ideeën uiteenzet over het gebruik van een touch screen als toetsenbordinvoer. Het patent van nu is een stuk uitgebreider.

De knoppen worden vervangen door één groot scherm. Daardoor zijn er een hoop nieuwe mogelijkheden. Zo is het mogelijk om verschillende toetsenbord-indelingen te kiezen. Bovendien kan het toetsenbord zich aanpassen aan de app die op dat moment gebruikt wordt. Nu hebben gebruikers nog verschillende knoppen nodig om een video of afbeelding te bewerken. Met een digitaal OLED-toetsenbord kunnen de knoppen zich aanpassen aan de app zelf.

Touch Bar

Apple heeft in 2016 de Touch Bar geïntroduceerd. We kunnen het toetsenbord zien als een eerste stap naar een volledig toetsenbord. Wel is de vraag hoe Apple het probleem met de feedback van een fysiek toetsenbord gaat oplossen. De travel van de nieuwste toetsenborden op de MacBook Pro 2016 of 2017 is al erg weinig. Daarover hebben gebruikers al meerdere keren geklaagd.

Een lange tekst typen op een touchscreen is niet fijn. Daarom zal Apple een oplossing moeten vinden. Een manier om de feedback te geven wanneer je een toets indrukt, is mogelijk door Taptic Engine in te gaan zetten. Daardoor krijgt de gebruiker een lichte tril als hij een toets aanslaat. Ook de Force Touch die nu in het trackpad van Apple zit, kan een oplossing zijn.

Het is nog niet helemaal duidelijk of het digitale OLED-toetsenbord bedoeld is voor een iPad of een MacBook. Toch kunnen we het raden: in het patent zet Apple uiteen hoe het patent werkt met een apparaat waarbij het scherm losgemaakt kan worden, en een apparaat met een vast scherm. Het lijkt dus te gaan om een MacBook en een iPad. Apple werkt in ieder geval ook aan een verbeterd Macbook toetsenbord.

Apple en patenten

Voor iedereen die zich nu afvraagt wanneer het nieuwe model te koop is, is het nog afwachten. Lang niet alle patenten die Apple indient, worden ook echt in nieuwe producten onthuld. Toch is dit al een tweede aanwijzing dat Apple aan een OLED-toetsenbord werkt. De plannen zijn beter uitgewerkt dan bij andere patenten. Apple is druk bezig met het indienen van nieuwe patenten. Vorige week legde Apple nog een patent vast die ging over de Apple Watch. Er is een mogelijkheid dat Apple het patent over een paar jaar echt in een nieuw product gaat gebruiken. Enkel Apple weet wanneer dit het geval zal zijn. Kijk jij al uit naar het nieuwe toetsenbord? Dit filmpje brengt je alvast in de mood.

Reacties(2)

 • Wouter Termote

  16 maart 2018

  Het is mogelijks voor de MacBook Air?

  • Stijn Belmans

   18 maart 2018

   Die kans is vrij groot. Momenteel kunnen we enkel bevestigen dat er een patent is aangevraagd. We houden je wel op de hoogte mocht er nieuws binnenkomen!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.