Back
Apple Watch Face Support WatchOS 4.3.1

Komt eindelijk Apple Watch face support?

Apple gaat mogelijk faces voor Apple Watch ondersteunen. Dat meldt de Apple-fansite 9To5Mac. Een face is een soort wijzerplaat dat je op je horloge kunt veranderen. Zie het als een soort skin, waardoor het horloge er anders uit ziet. Dat Apple dit gaat toestaan is bijzonder, want nooit eerder stond Apple veranderingen door derden toe.

Verbod op faces voor Apple Watch

Toen Apple net de Apple Watch uitbracht, kwam het met een verbod op face replacement apps. Met dergelijke apps kunnen gebruikers de Apple Watch helemaal customizen en naar eigen wens vormgeven.

Het verbod hield in dat het niet mogelijk was om dergelijke apps te installeren op de Apple Watch. Apple hield alle apps tegen van installatie en weerde ze actief van de App Store. Daar komt nu waarschijnlijk verandering in.

Complicaties

Tot nu toe kunnen ontwikkelaars alleen maar om Apple heen werken en zogenaamde ‘complicaties’ ontwikkelen voor op de wijzerplaat. Dat is een soort mini-widget op het scherm van de horloge, waarmee gebruikers snel toegang hebben tot een bepaalde app of een bepaalde functionaliteit. Met de nieuwe watchOS wordt het waarschijnlijk mogelijk om andere wijzerplaten te gebruiken.

Code

Volgens 9to5Mac zit er een stuk code in het het nieuwe besturingssysteem voor het horloge. In watchOS 4.3.1 zouden wat hints zitten naar toekomstige updates. Zo valt in de code te lezen: “This is where the 3rd party face config generation would happen”, oftewel: “Dit is waar face config generatie door derden zal gebeuren.” Het is maar een placeholder, maar het wijst wel op toekomstige plannen van Apple.

Apple zou ontwikkelaars nu kunnen toestaan om hun eigen watch faces in de toekomst te maken. Het is niet zo dat het ook echt gaat gebeuren of dat Apple het verbod handhaaft. Het is in ieder geval een stap in de juiste richting voor wie de huidige opties maar saai vindt.

WatchOS

In watchOS zijn ook hints gevonden die erop wijzen dat Apple bepaalde apps niet meer gaat ondersteunen. Er verschijnt dan een melding dat de app moet worden geüpdatet. De melding: “Deze app werkt niet met toekomstige versies van watchOS. De ontwikkelaar van deze app moet de app updaten om zijn compatibiliteit te verhogen.” verschijnt dan.

Deze waarschuwing duidt erop dat sommige apps in hun geheel niet meer ondersteund worden in watchOS 5. Het gaat dan om apps die gebouwd zijn met de watchOS 1 WatchKit. Deze apps waren veel langzamer en werkten vooral met de Bluetooth verbinding van de iPhone. Eigenlijk werd alles gestreamed van de iPhone naar de Apple Watch. Daar kwam snel een einde aan met de komst van watchOS 2. Daarom is het niet per se slecht dat  de ondersteuning er mogelijk voor verloopt.

WWDC

Vorig jaar presenteerde Apple de huidige versie van watchOS tijdens de Worldwide Developer’s Conference 2017. Waarschijnlijk presenteert het bedrijf het nieuwe besturingssysteem watchOS 5 op 4 juni. Dan wordt de Worldwide Developers Conference 2018 gehouden.

Normaal wordt de nieuwe editie gehouden in San Jose. Daar ligt de focus hoogst waarschijnlijk op iOS, en dan met name op iOS 12. Apple wil zich bezig gaan houden met de betrouwbaarheid en de performance in iOS 12.

Zou jij gebruik maken van een alternatieve wijzerplaat als daar een app voor is?

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.