Back
Daisy de slooprobot van Apple

Dit is Daisy: de slooprobot van Apple

Apple heeft een nieuwe robot ontwikkeld die tot 200 iPhones per uur kan slopen. Het doel daarvan is het terugwinnen van waardevolle materialen. Deze materialen zijn ooit gebruikt om de iPhone te produceren. Het bedrijf wil met deze robot meer iPhones recyclen. Al vindt Greenpeace dat nog niet goed genoeg.

Slooprobot haalt materialen terug

Daisy, de slooprobot van Apple, heeft maar één taak: het ontmantelen van iPhones, zodat de materialen weer hergebruikt kunnen worden. In een iPhone zit veel waardevol materiaal, zoals goud.

Hiervoor gebruikte Apple de robot Liam. Deze robot werd in 2016 gebruikt, met hetzelfde doel als Daisy nu: het ontmantelen van iPhones. Liam kon alleen de iPhone 6 kapotmaken; Daisy is een stuk intelligenter. De nieuwe robot kan namelijk negen verschillende types iPhone uit elkaar halen. Daardoor kan de robot tot wel 200 iPhones per uur slopen.

Nieuwe milieustrategie van Apple

Daisy is onderdeel van het nieuwe milieuprogramma van Apple. Eerder kondigde het techbedrijf uit Cupertino al aan dat het voor 100 procent groene energie wil gebruiken.

Tot 30 april houdt Apple ook een ‘GiveBack’-actie, waarbij gebruikers hun oude toestel kunnen inleveren in de winkel. Apple doneert nog voor de rest van de maand april al het geld dat uit de recycle-actie wordt gehaald aan een goed doel. In dit geval is dat Conservation International. Dat is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met natuurbehoud.

Checken wat jouw iPhone waard is

Jouw oude iPhone is nog geld waard. De iPhone kan opnieuw verkocht worden door Apple (na het verwijderen van alle data), of wordt doorgestuurd naar Daisy. Wil je weten wat jouw iPhone nog waard is? Dat valt terug te lezen op de website van Apple.

Greenpeace is niet tevreden

Milieuorganisatie Greenpeace vindt het goed dat Apple zich inspant voor een betere omgeving, maar is nog niet tevreden. Volgens de milieuorganisatie zijn de producten van Apple ‘niet duurzaam genoeg’.

Volgens de organisatie doet Apple er beter aan om zich te focussen op herstelbare producten. Dat schrijft de groene organisatie in een persbericht. Verder wijst Greenpeace erop dat op die manier ‘toestellen langer gebruikt kunnen worden en we de dag kunnen uitstellen waarop ze door Daisy worden ontmantelt.”

Milieurapport 2018

Vorige week bracht Apple ook het 2018 Environmental Report uit. Daarin valt uitgebreid te lezen welke maatregelen de afgelopen maanden zijn genomen om te vergroenen. Duidelijk is dat Apple in ieder geval de mijlpaal van 100 procent groene energie heeft gehaald. 23 van de toeleveranciers gaan daar ook mee aan de slag.

Dat Apple nu met Daisy komt, is niet verwonderlijk. Apple-baas Tim Cook zei eerder al in een statement dat hij wil onderzoeken hoe de materialen in de apparaten beter gerecycled kunnen worden: “We blijven de grenzen van het mogelijke verleggen, in de materialen die we voor onze producten gebruiken, in de manier waarop we die recyclen, in onze faciliteiten en in onze samenwerking met leveranciers”, zegt hij in een persverklaring.

Wat vind jij van Daisy? Is het een nuttige ontwikkeling, of ben je het met Greenpeace eens en vind je dat Apple zich beter kan toeleggen op herstelbare apparatuur?

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.