Back
WWDC 2018 nieuwigheden

Dit maakte Apple bekend op WWDC 2018

De aankondigingen voor nieuwe functies en verbeteringen in de nieuwe versies van de software van Apple op WWDC 2018 gingen razendsnel. Het kan best zijn dat je het daarom niet helemaal hebt kunnen volgen. Apple Nieuws Vlaanderen maakt de balans op na een avondje keynote-kijken.

iOS 12 op WWDC 2018: Performance

De nadruk komt in iOS 12 erg te liggen op performance. Vooral voor oudere toestellen wordt de ondersteuning verbeterd. Voor Apple is het fijn als klanten regelmatig een nieuwe iPhone of iPad kopen, maar het bedrijf weet ook dat er nog veel oudere toestellen worden gebruikt. Vandaar dus de performance-updates.

iOS 12: Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts kunnen gebruiken hun eigen spraakopdrachten configureren. Met klikken en slepen zet je een aantal acties achter elkaar en ontstaat een spraakkantoor. Door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik ga weg”, zouden gebruikers in theorie de verwarming kunnen uitschakelen.

Siri eigen spraakcommandos

iOS 12: Schermtijd en andere mogelijkheden

Schermtijd zorgt ervoor dat de gebruiker zich bewust van zijn of haar gebruik op de iPhone of iPad. Hoe lang wordt er al op het scherm gekeken en welke apps worden er gebruikt? Het is ook mogelijk een tijdslimiet in te stellen. Op die manier kan een smartphoneverslaving voorkomen worden.

Apple heeft ook veel tijd besteed aan ouderlijk toezicht. Ouders kunnen bijvoorbeeld bepalen welke apps hun zoon of dochter wel of niet mogen openen en ook is er een maximale schermtijd in te stellen.

iOS 12: Verbeterde notificaties / Niet Storen

Vanaf iOS 12 worden notificaties gegroepeerd. Zo wordt voorkomen dat het scherm volstaat met notificaties van dezelfde app. Op die manier zijn notificaties beter te beheren.

Niet Storen krijgt ook een update: ‘Niet Storen tijdens bedtijd’. Er verschijnen dan geen notificaties meer als je aangeeft dat je in bed ligt. Zodra je weer wakker bent, kun je ze opvragen.

iOS 12: Verbeterde privacy

Safari zet tracking standaard uit. Anders kunnen gebruikers gevolgd worden door middel van like-, share-knoppen en reactievelden. Dat is niet meer mogelijk. Daarnaast gaat Safari veel vagere informatie doorgeven, waardoor het minder goed te herleiden is wie de eigenaar is van een Mac of iPhone. Ook qua wachtwoorden verandert er iets: Safari maakt nu automatisch sterke wachtwoorden en waarschuwt de gebruiker als hij of zij het wachtwoord dubbel probeert te gebruiken.

iOS 12: Augmented Reality

Apple zet grote stappen op het gebied van Augmented Reality. Zo wordt face tracking verbeterd, krijgen we realistischer beelden te zien, wordt de herkenning van 3D-objecten verbeterd en wordt er gewerkt aan ‘persistent experiences’ en ‘shared experiences’. Persistent experiences houdt in dat een object altijd op zijn plaats blijft. Met Shared Experiences kun je met meerdere mensen een realistische game spelen.

Apple Watch: meer communicatiemogelijkheden

Apple Watch krijgt meer communicatiemogelijkheden. Walkie-Talkie is de nieuwste functie. Met een druk op de gele knop op het scherm kan je meteen praten met een ander. Andere vernieuwingen zijn competities, het automatisch detecteren van workouts en de komst van een Podcast-app.

Apple Watch (Foto: Pixabay)

Apple TV: Dolby Atmos

Voor Apple TV wordt straks Dolby Atmos ondersteund. Dat geeft de gebruiker een bioscoopervaring. Daarmee is de Apple TV straks een van de weinige apparaten die zowel Dolby Atmos als Dolby Vision ondersteunt.

MacOS Mojave: Finder

MacOS Mojave is de nieuwe versie van macOS. Het krijgt een donkere modus, FaceTime voor groepen en nieuwe apps. De nieuwe apps zijn Aandelen, Dictafoon, Home en News. Interessant is dat Apple de Finder gaat aanpassen. Door op ‘Stacks’ te klikken wordt een rommelig bureaublad opgeruimd door bestanden naar categorie te stapelen.

Nieuw is ook de galerij-weergave. Daarmee blader je sneller door bestanden. Met Preview is de metadata van een bestand te zien en met Quick Actions kunnen gebruikers snel foto’s en video’s bewerken.

CarPlay

Goed nieuws voor CarPlay-enthousiastelingen: binnenkort wordt het ook mogelijk apps van derden te gebruiken. Denk aan Google Maps, Waze of TomTom. Ontwikkelaars moeten hun apps daarvoor wel aanpassen, dus het kan nog even duren voor het werkt.

Naar welke vernieuwing kijk jij het meest uit?

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.