Back
Apple Watch OS 5

Jammer: watchOS 5 werkt niet op eerste Watch

Apple heeft afgelopen maandag watchOS 5 aangekondigd. watchOS 5 wordt het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch. De nieuwe versie van het besturingssysteem heeft vele extra’s, zoals bijvoorbeeld een yoga-workout en de functie om je Apple Watch om te zetten als een soort walkietalkie.

Hoewel iOS 12 straks voor alle iPhones en iPads wordt ondersteund die ook in iOS 11 ondersteund werden, heeft Apple ervoor gekozen de eerste generatie Apple Watches niet meer te ondersteunen.

Dit is watchOS 5

WatchOS 4 is dus het laatste besturingssysteem dat zal werken op de eerste generatie Apple Watch. De update naar watchOS 5 komt waarschijnlijk in september uit, maar is niet beschikbaar voor de verouderde Watches. Gebruikers die willen profiteren van de functies van het nieuwe besturingssysteem, zullen daarom een nieuwe Apple Watch aan moeten schaffen.

Dat betekent dat bezitters van de eerste generatie Watches nieuwe functies als extra info voor hardlopers, yoga-workouts en de walkietalkie-functie moeten missen. Apple ondersteunt geen van deze Watches meer, ook niet de versie die ooit 18.400 euro gekost heeft.

Ondersteuning tot watchOS 4

Kortgezegd ondersteunt de Apple Watch alleen tot watchOS 4. Het is in september onmogelijk een nieuwere variant op de Watch te installeren. Dat terwijl het niet eens heel lang geleden is dat de eerste Watch het levenslicht zag. Dat was in april 2015. De eerste generatie is niet meer te updaten. Apple maakt daarbij geen uitzonderingen, wat betekent dat ook de luxe Apple Watch Edition geen updates meer zal krijgen.

Die duurdere Watches kostten indertijd zo’n 18.400 euro. De gedachte is dat bezitters van een dergelijk duur apparaat zich vast ook een nieuwe kunnen veroorloven. Bovendien schijnt het gebruik van watchOS 5 ook technisch onmogelijk te zijn op de oudere modellen. De hardware in de Apple Watch zou inmiddels sterk veranderd zijn.

Wel ondersteuning voor Watch Series 1

Een tikkeltje verwarrend is het wel, want Apple bracht een jaar later de Apple Watch Series 1 uit. Dat is de opvolger van de eerste generatie. Deze tweede generatie Apple Watch Series 1 wordt dan weer wel ondersteund. In principe bevat dat apparaat dezelfde hardware, maar is deze voorzien van een snellere processor. Gebruikers van de watchOS 4 hadden al een tijdje kunnen weten dat de nieuwe versie van het besturingssysteem niet werkt op de eerste generatie, maar wel op de Series 1.

Eerder waren er keer op keer geruchten dat watchOS 5 niet zou werken op de eerste generatie Watches en die geruchten zijn nu dan ook uitgekomen. Ook watchOS 4 werkt niet altijd even goed, want ook daar deden bepaalde functies het niet meer op dit type Watch. Een voorbeeld is dat watchOS beschikt over een functie om een hartslagmelding bij een te hoge hartslag in te stellen. Die functie was voor de eerste generatie Watches niet beschikbaar.

Apple geplaagd door problemen met watchOS 5

Direct na de Keynote van afgelopen maandag bracht Apple nieuwe versies van iOS, tvOS, macOS en watchOS uit. De nieuwe versies zijn bedoeld voor gebruik door ontwikkelaars. Dit betekent dat er nog behoorlijk wat (problematische) bugs kunnen optreden bij het gebruik van deze software. Hoewel op sociale media Apple veel complimenten kreeg over iOS 12 en macOS Mojave, waren gebruikers van watchOS 5 toch een stuk minder enthousiast. Crashes en vastlopers zouden de hele dag door voorkomen bij de nieuwe versie van het besturingssysteem.

Daarom heeft Apple ervoor gekozen de nieuwe versie van het besturingssysteem terug te trekken en te verbeteren. Daarna wordt de versie nog een keer aangeboden aan ontwikkelaars. Als je zelf een beta wilt gaat testen, raden we je aan dat op een andere iPhone, iPad, Apple TV of Watch te doen dan het apparaat dat je dagelijks gebruikt. Omdat de beta’s nog veel bugs kunnen bevatten, kan het installeren van de nieuwe besturingssystemen veel (negatieve) bijeffecten hebben.

Hoe werkt watchOS 5 voor jou?

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.