Back
Apple Watch (Pexels.com)

‘Apple stopt met mechanische knoppen Watch’

Apple gaat stoppen met het gebruik van mechanische knoppen op de Apple Watch. De huidige Watches hebben nog een mechanische knop, maar vanaf de Apple Watch 4 zal dit verleden tijd zijn.

Naar verluidt kondigt Apple de vernieuwde Apple Watch 4 aan in september. Het wordt de eerste grote vernieuwing van de Watch, sinds die in 2014 werd geïntroduceerd. De digital crown blijft wel gewoon op het apparaat bevestigd.

Apple Watch: drie jaar hetzelfde

Hoewel Apple al drie generaties Apple Watch heeft uitgebracht, waren de vernieuwingen ver te zoeken. Het uiterlijk van de Watch heeft er sinds de introductie in 2014 altijd hetzelfde uit gezien. Dat betekent: de digital crown en een fysieke, platte knop.

Waarschijnlijk krijgt de nieuwe Apple Watch 4 wel een ander uiterlijk. Zo zou Apple stoppen met het gebruik van mechanische knoppen, krijgt het apparaat 15 procent meer schermoppervlak en worden de bezels van de Watch kleiner. Door het stoppen met mechanische knoppen is er fysiek meer ruimte voor nieuwe functies. Dat blijkt uit informatie afkomstig van Fast Company, op basis van bronnen binnen Apple.

Apple Watch 4 krijgt haptische feedback

De Apple Watch heeft nu nog fysieke, mechanische knoppen aan de zijkant. Zo bestaat de Watch uit een drukknop en een digital crown, waarmee men het scherm kan bedienen door aan de knop te draaien. Waarschijnlijk zal Apple de druksensor aan de zijkant van het toestel vervangen met haptische feedback.

Het gebruik van haptische feedback is niet nieuw. De afgelopen jaren heeft Apple al verschillende fysieke onderdelen vervangen met haptische feedback. Zo heeft de iPhone Force Touch, waarmee gemeten wordt hoe hard de gebruiker het scherm indrukt. De iPad beschikt er ook over, om zo dikkere en dunnere lijnen te kunnen tekenen met de Pencil. Bovendien wordt er ook bij de MacBook Pro gebruikgemaakt van haptische feedback, bijvoorbeeld in de touchpad. Je hebt dan het gevoel alsof je de touch pad indrukt, terwijl dat niet het geval is.

Apple noemt die technologie ‘Taptic Engine’. Voor het gevoel verandert er weinig, want door de haptische feedback voelt het nog steeds of je een knop indrukt. Dat komt door het gebruik van trillingen. Het voordeel van de Taptic Engine, is dat knoppen niet meer fysiek bewegen. Daarmee is de kans dat onderdelen stuk gaan, een stuk kleiner.

Fast Company meldt verder dat de werking van de knoppen wel hetzelfde blijven. Bovendien blijft de digital crown bestaan. Het is dus ook in de toekomst mogelijk aan deze knop te draaien, om zo bijvoorbeeld door lijsten te scrollen. Apple wil haptische feedback gebruiken om zo de binnenkant van het apparaatje beter te benutten. De binnenkant van de Apple Watch is erg klein, waardoor er weinig ruimte is voor bijvoorbeeld een betere batterij of een krachtige chip. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat de Apple Watch 4 een stuk sneller zal zijn, of langer mee zal gaan.

Apple Watch 4 in september

Apple heeft de Apple Watch 4 nog niet officieel aangekondigd. Wel is WWDC 2018 net geweest, waarbij er onder meer een nieuwe update van het besturingssysteem van de watch, watchOS 5 is aangekondigd. Apple zal de Watch 4 waarschijnlijk aankondigen tijdens het volgende grote event, in september dit jaar.

Naar verluidt kondigt Apple niet alleen een nieuwe Watch aan, maar ook een nieuwe iPad Pro met Face ID, een goedkopere versie van de iPhone X, de opvolger van de iPhone X en een grotere iPhone X Plus. Vooral de aankondiging van de nieuwe Watch wordt interessant, omdat het uiterlijk flink zal veranderen en ook watchOS 5 officieel zal worden uitgebracht. Zowel het nieuwe uiterlijk als de nieuwe software zullen het apparaat naar een nieuw niveau tillen. Zo gaan onder meer de podcast- en muziek-apps op de Watch eindelijk een belangrijke rol spelen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.