Back
MacBook 2016 Pixabay

Apple vervangt MacBook toetsenbord

Apple is gestart met een reparatieprogramma voor de MacBook en de MacBook Pro. Daaronder vallen onder meer de MacBooks uit 2016 en 2017. Het gaat om alle modellen die zijn voorzien van het zogenaamde vlindermechanisme.

Gebruikers van de MacBook en de MacBook Pro klagen al maanden over een haperend toetsenbord. In sommige gevallen werken toetsen helemaal niet meer, of slaat een toets juist dubbel aan. Het is voor het eerst dat Apple erkent dat er problemen zijn met het vlindermechanisme en het toetsenbord van de MacBook en MacBook Pro.

Reparatieprogramma voor MacBook

Apple heeft een zogenaamd supportdocument op de website gepubliceerd. Dat betekent dat Apple de problemen met het toetsenbord erkent. De meest recente modellen kunnen problemen ondervinden met het toetsenbord. Soms slaat een toets dubbel aan, terwijl er in andere gevallen geen letters op het beeldscherm verschijnen. Daarnaast ervaren gebruikers problemen met zogenaamde ‘sticky keys’. Dat zijn toetsen die vastgeplakt lijken. Er gebeurt dan niets, als je een toets aanslaat.

Al een aantal maanden klagen gebruikers over problemen met het toetsenbord van de MacBook en de MacBook Pro. Gebruikers meldden het probleem op diverse fora, maar tot nu toe erkende Apple het probleem niet. Het bedrijf heeft nu een lijstje opgesteld. Als jouw MacBook of MacBook Pro op dat lijstje staat, heb je recht op gratis reparatie.

Vlindermechanisme op de MacBook en MacBook Pro

De MacBooks die problemen ondervinden met het toetsenbord, maken allemaal gebruik van het vlindermechanisme. Dit is de nieuwe techniek die Apple in de toetsenborden gebruikt van de MacBook en de MacBook Pro. Apple noemt in de verklaring het gebruik van het vlindermechanisme niet specifiek bij naam. De regeling voor het vervangen van het toetsenbord geldt in alle landen, waaronder dus ook in Nederland en België.

Belangrijk te weten is dat het reparatieprogramma van kracht is tot vier jaar vanaf de datum dat het product voor het eerst verkrijgbaar was. Met de 12 inch MacBook uit 2015 hebben gebruikers dus nog tot 2019 de tijd om zich bij Apple te wenden. Het maakt daarbij niet uit of het toestel nog voorzien is van Apple Care of niet.

Wanneer je een nieuwere MacBook hebt, zoals het model uit 2016 of 2017, kom je ook in aanmerking voor vervanging van het toetsenbord. Apple maakt twee keuzes: of het bedrijf vervangt de letters op het toetsenbord om het probleem op te lossen, of het bedrijf vervangt de volledige zogenaamde ‘topcase’. In eerste instantie zal Apple de letters vervangen, maar als dit niet werkt kiest men ervoor een nieuwe topcase te plaatsen.

Bij het plaatsen van een nieuwe topcase krijg je niet alleen een nieuw toetsenbord, maar wordt ook de batterij gratis meevervangen.

Ik heb problemen met mijn Macbook of Macbook Pro. Wat nu?

Als je last hebt van de hierboven omschreven problemen met de MacBook of de MacBook Pro, kun je naar de Genius Bar in de Apple Store gaan, of naar een erkende Apple Service Provider. Dit zijn de bekende APR’s. Je MacBook wordt dan ingenomen voor onderzoek en er wordt besloten of het type inderdaad in aanmerking komt voor gratis reparatie.

Als dit het geval is, zal Apple in eerste instantie de haperende toetsen vervangen, lukt dat niet, dan wordt het hele toetsenbord vervangen. Zoals iedere zomer is het druk bij Apple, wat inhoudt dat je beter eerst even contact kunt opnemen en een afspraak kunt inplannen via de website of de Support-app. Als je je toetsenbord al voor eigen kosten hebt laten vervangen, kun je bij Apple een bonnetje overleggen en je geld terugvragen.

Deze modellen komen in aanmerking

Als je last hebt van de bovengenoemde problemen, kun je naar een Apple Store of een Apple Authorized Service Provider gaan. De volgende modellen komen in aanmerking voor vervanging van het toetsenbord:

  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015)
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2016)
  • MacBook (Retina, 12-inch, 2017)
  • MacBook Pro (13-inch, 2016, twee Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (13-inch, 2017, twee Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (13-inch, 2017, vier Thunderbolt 3 poorten)
  • MacBook Pro (15-inch, 2016)
  • MacBook Pro (15-inch, 2017)

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.