Back
Apple ontwikkelt hulpmiddel voor slechtzienden (Foto: Luis Alvarez Marra / Flickr)

Apple ontwikkelt hulpmiddel voor slechtzienden

Apple werkt aan een hulpmiddel voor slechtzienden. Het bedrijf heeft een systeem bedacht waarmee blinden en slechtzienden binnens- en buitenshuis kunnen navigeren. Daarvoor is een smartphone, smartwatch en een soort staaf met sensoren nodig.

Patent op hulpmiddel voor slechtzienden

Apple heeft een patent aangemeld voor een hulpmiddel voor slechtzien. In dat patent is de te zien hoe blinden en slechtzienden gebruik kunnen maken van technologie om veilig over straat te kunnen. Op een afbeelding is een man te zien die een smartwatch om de ene pols heeft en een staaf in de andere hand heeft.

In de staaf zitten allerlei sensoren, die de gebruiker waarschuwen. Dat gebeurt door middel van trillingen. Op die manier weet de gebruiker welke objecten dichtbij zijn en welke objecten ver weg zijn. Ook de afstand van de objecten is voelbaar. Op een andere afbeelding valt een andere man te zien, die een smartphone voor hetzelfde doel gebruikt. Apple heeft het bedrijf ‘Guidance device for the sensory impaired’ genoemd.’

Geen nieuw patent

Eigenlijk is het idee niet nieuw, want Apple diende het patent al in 2015. Pas nu is het Amerikaanse patentbureau eraan toe gekomen om het patent daadwerkelijk te publiceren.

Voelbare feedback via de staaf

De staaf die wordt afgebeeld, is voorzien van een aanraakgevoelig oppervlak aan de buitenkant. Daarmee wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘input/output touch surface’. Andere apparaten gebruiken daarvoor het scherm.

Met het systeem analyseert Apple alle informatie uit de omgeving en wordt de feedback doorgegeven aan de gebruiker. Het middel is niet alleen buitenshuis te gebruiken, maar ook binnenshuis werkt het.

Sensoren

Het systeem is getest in een kleine woonkamer met meubels, om te testen of de slechtziende nergens aan zou lopen. Daarnaast is getest of het mogelijk is om bijvoorbeeld een koffiekan of een deur terug te vinden. Bij die test kwam de kennis van slimme beeldherkenning goed van pas.

De oplossing maakt gebruik van meerdere sensoren. Microfoons, navigatiesensoren en camera’s zijn bijvoorbeeld toegepast in het hulpmiddel. Of Apple echt van plan is om een speciaal accessoire voor blinden en slechtzien op de markt te brengen, is nog maar de vraag.

Concurrentie

Apple is niet het enige techbedrijf dat bezig is om het leven voor visueel gehandicapten gemakkelijker te maken. Microsoft komt bijvoorbeeld met een concrete oplossing: de Soundscape-app voor iPhone.

Met de app kan worden genavigeerd op basis van 3D-audio. Dankzij de geluiden weet de gebruiker hoe dicht objecten in de buurt zijn en in welke richting er gelopen moet worden.

Toegankelijkheid

In de huidige versie van iOS kunnen blinden en slechtzienden al gebruik maken van speciale functies. Zo kan men bijvoorbeeld brailletoetsenborden gebruiken, voiceover inschakelen en de uitspraak veranderen. Ook kan het lettertype worden aangepast, evenals de kleuren. Er kan ook gezoomd worden.

Wat wil Apple?

De kans is klein dat Apple het hulpmiddel met de staaf op deze manier op de markt gaat brengen. Experts zeggen dat het logischer is dat het techbedrijf uit Cupertino haar kennis gaat inzetten om het navigeren voor blinden makkelijker te maken.

Wat denk jij wat het eindproduct wordt? Wij zijn nieuwsgierig!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.