Back
iPhone @ WikiMedia (Geen Intel chips in nieuwe iPhone)

‘Apple schuift Intel aan de kant voor 5G iPhones’

Apple zal de samenwerking met chipfabrikant Intel voor 2020 stoppen. Het bedrijf zal in ieder geval geen 5G-modems gaan leveren voor nieuwe iPhones, die in 2020 moeten worden uitgebracht.

Intel zou volledig gestopt zijn met het ontwikkelen van 5G-modems voor iPhones. Het bedrijf ontwikkelde de modems onder de naam ‘Sunny Peak’. Apple zou de samenwerking voor de iPhones van 2020 hebben stopgezet, zo beweert website Calacalist. De website baseert het nieuws op basis van gesprekken met ingewijden rondom Intel.

iPhones krijgen geen Intel 5G-modem

Naar verluidt zou Apple inmiddels hebben laten weten aan Intel geen nieuwe 5G-modems te gaan gebruiken in nieuwe producten. Op basis van gesprekken met ingewijden rondom Intel brengt de website Calacalist het nieuws naar buiten. Apple was meteen de grootste afnemer van 5G-modems van de fabrikant. Daarom is het voor de fabrikant nu niet langer meer interessant de chip door te ontwikkelen.

Intel zou inmiddels haar medewerkers die bezig waren met de ontwikkeling van de modemchip, hebben overgeplaatst naar andere afdelingen. De iPhone met 5G-ondersteuning zou in 2020 moeten worden aangekondigd.

Intel stopt ontwikkeling Sunny Peak

De ontwikkeling van het modem dat schuilgaat onder de werknaam ‘Sunny Peak’, is daarmee aan een einde gekomen. Wel gaat het bedrijf zich richten op een nieuwe, verbeterde versie van het 5G-modem. Mogelijk zal Apple dan in 2022 alsnog kiezen voor het nieuwe modem van de fabrikant.

Het is niet duidelijk waar Apple de modems nu vandaan zal gaan halen. Normaliter gebruikt Apple in Europa de modemchips van Intel, terwijl in andere landen gebruik wordt gemaakt van modems van Qualcomm. Het ligt niet voor de hand dat Apple alle iPhones de komende jaren zal voorzien van een modem van Qualcomm. Apple en de Amerikaanse fabrikant voeren namelijk een felle juridische strijd over het misbruik van patenten en machtsmisbruik. Daarom is het niet zeker dat Apple in de toekomst met het bedrijf zal samenwerken. De huidige iPhones bestaan uit een mix van Qualcomm- en Intel-modems.

Apple ziet af van chips Intel

Apple zou op basis van een aantal redenen hebben afgezien van de chips. De beslissing heeft alleen gevolgen voor de iPhones die in 2020 moeten verschijnen. We kunnen er dus gerust vanuit gaan dat Apple nog steeds gebruikmaakt van de modems van Intel in de drie modellen die Apple dit najaar aan zal kondigen. Ook volgend jaar komen er nieuwe iPhones uit, die voorzien zijn van de chips van Intel.

De Sunny Peak-chip had een modem moeten worden waarbij 5G, Bluetooth en Wi-Fi zouden worden gecombineerd. Het modem werd speciaal ontwikkeld op verzoek van Apple, maar het bedrijf heeft zich nu teruggetrokken. Waarom Apple geen interesse meer heeft in de modems, is niet helemaal duidelijk. Uit interne documenten zou blijken dat Apple meerdere redenen heeft om de ontwikkelingen te staken.
Het grootste probleem bij de ontwikkeling van de modemchip zou WiGig Wi-Fi zijn. Dat is een mogelijkheid om meerdere gigabits data per seconde te verzenden aan de hand van Wi-Fi. WiGig Wi-Fi wordt vooral ontwikkeld op basis van een lage vertraging in de data-uitwisseling.

Intel nog niet helemaal uit de kijker

Intel is nog niet helemaal uit de kijker gespeeld. 70% van alle toestellen die in 2018 door Apple worden uitgebracht, zouden voorzien zijn van een Intel-chip. De bedoeling was om in 2019 alle modemchips van Qualcomm te vervangen met modemchips van Intel. Daarmee zou Qualcomm de juridische strijd flink moeten voelen.

Een echte uitvalsbasis heeft Apple niet, maar het zou kunnen dat het bedrijf gebruik gaat maken van de chips van MediaTek. Dat bedrijf kondigde nieuwe 5G-modems aan. Ook zou het bedrijf de Wi-Fi-chips voor Apple’s nieuwste apparaat, de HomePod leveren.

Wat betreft 5G heeft Apple nog wel even de tijd om het probleem op te lossen. De komende twee jaar hebben we in Nederland geen 5G-modems nodig, omdat de uitrol van de nieuwe techniek nog niet is gestart. Vermoedelijk zal de Nederlandse overheid de frequenties pas in 2019 veilen. Bovendien zijn er nog problemen met de frequentieband van 5G. Het gaat hier om de 3,5GHz-band. Providers zouden die band willen gaan gebruiken voor het aanbieden van 5G. Momenteel wordt de frequentieband nog tot 2022 door de inlichtingendiensten gebruikt.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.