Apple Nieuws Vlaanderen

Home iPad Review: DataMan Pro – volg je dataverbruik op de voet

Zowat alle gebruikers van een iPhone of een iPad met cellular-capaciteiten maken dagelijks gebruik van 3G (of zelfs 4G) op hun toestel. Hierdoor zijn we overal verbonden met het internet en kunnen alle apps eveneens internet gebruiken. Dit is allemaal wel leuk, totdat je over je datalimiet gaat en dus extra moet bijbetalen. Er zijn niet altijd eenvoudige manieren om je resterende data en je verbruik te controleren. Vandaag reviewen we een app die dit verbruik in het oog houdt en er ook over kan waarschuwen: DataMan Pro.

DataMan Pro

Waarom DataMan?

De naam DataMan staat voor Data Manager. Dit is vanzelfsprekend ook de functie van de app: jouw dataverbruik beheren en erover waken zodat het niet buiten haar grenzen treedt. Een app als DataMan kan voor vele mensen heel handig zijn, zeker voor mensen die een abonnement hebben met maar weinig datavolume of voor heavy-users. Vaak zijn er apps die, zonder dat de gebruiker het goed en wel door heeft, heel wat data verbruiken en ook wanneer deze gewoon in de achtergrond draaien. Hierdoor kan de gebruiker wel eens in een lastig parket komen met een gepeperde rekening als gevolg. DataMan is er om dit tegen te houden door middel van allerlei gegevens, statistieken en waarschuwingen.

Abonnementsgegevens bepalen

Bij het opstarten van de app voor de eerste keer wordt er gevraagd naar info over je huidige abonnement. Er wordt gevraagd op welke basis je abonnement loopt (maandelijks, 30-dagelijks, wekelijks of dagelijks), wat je datalimiet is en ook hoeveel je reeds verbruikt hebt. Zoals je al wel merkt is de app dus bedoeld voor mensen met een vaste formule voor hun mobiele data. Wanneer je gebruik maakt van een prepaid service waarbij je niet noodzakelijk maandelijks herlaadt, zal deze app minder goed van pas komen.

Deze gegevens kan je natuurlijk ten allen tijde aanpassen in de instellingen van de app. Dit doe je door in de app van rechts naar links te vegen. Hier krijg je een scherm te zien waarbij je onder Data Plan al deze zaken kan aanpassen.

DataMan ProDe gegevens en statistieken

Waar de app natuurlijk om draait is het weergeven van dataverbruik. Wanneer je de app opstart kom je op een soort van ‘dashboard’ met de belangrijkste gegevens. Je kan zelf kiezen hoeveel info hier terecht komt. In instellingen kan je onder Theme > Display kiezen onder Minimal, Standard en Complete. Afhankelijk van de weergave die je kiest krijg je meer of minder informatie te zien. Indien je niets aanpast staat de weergave op Standaard.

DataMan ProIn het midden zie je in het groot hoeveel procent van het datavolume je reeds gebruikt hebt. Hieronder staat hoeveel dagen je nog hebt voordat je abonnement zich vernieuwt samen met de data van de huidige periode. Linksboven in dit scherm staat een belangrijke component: de huidige status. Deze kan staan op Safe (veilig)Caution (opgelet) of Danger (gevaar). Deze status wordt niet alleen bepaald op basis van hoeveel je reeds verbruikt hebt, het aantal resterende dagen wordt ook mee in verhouding gebracht. Zo kan de status op Caution staan terwijl je 95% data hebt verbruikt maar wanneer je abonnement zich over een dag vernieuwt. Anderzijds kan je dataverbruik op 80% staan en de status toch op Danger staan, dit bijvoorbeeld wanneer je huidige bundel nog 25 dagen loopt.

Onderaan het scherm zie je ook hoeveel data er al werd verbruikt over Wi-Fi (rechts) en je mobiele netwerk (links). Natuurlijk kan de app je nog veel meer informatie voorschotelen, dit zit echter een beetje verstopt in de app. wanneer je van onder in de app naar boven veegt, opent zich een scherm met meer info. Je kan hier je verbruik gaan bekijken per bundel (herlading), per dag en verder per uur en nog eens per applicatie.

DataMan ProVeruit één van de handigst functies van DataMan Pro is dus het bekijken van welke apps nu juist data gebruiken. Als hier apps tussen staan die je helemaal nooit gebruikt is het beter deze van je toestel te gooien omdat ze toch maar data verbruiken zonder dat je ze gebruikt. Een minpuntje hierbij is dat het verbuik van apps gegroepeerd is per uur, je kan dus niet individueel per app zien hoeveel zij verbruiken.

Design en gebruiksvriendelijkheid

DataMan ProDe app heeft een fantastisch simpel design dat helemaal past in iOS 7. Ook kan je onder instellingen nog het uiterlijk aanpassen, tenminste als je weet hoe je tot instellingen moet geraken… Hier stuiten we op een negatief puntje van de applicatie. Wanneer je de app opstart kom je dus op je dashboard, maar hier is nergens aangegeven hoe je naar instellingen of het detailscherm kan gaan.

Na even zoeken blijkt vegen van rechts naar links je naar instellingen te brengen en vegen van onder naar boven naar het detailscherm. Je mag echter je veeg in dit laatste geval niet te ver onderaan beginnen, anders trek je ook meteen het Control Center omhoog. Hier bestaat een oplossing voor in iOS 7 waarbij ontwikkelaars aangeven dat hun app zulke bewegingen gebruikt zodat Control Center niet zo gemakkelijk verschijnt, maar dit lijkt niet te zijn toegepast op deze app.

Wat wel zeer gebruiksvriendelijk is in de app is dat je kan instellen dat de app je waarschuwt wanneer je X % van je data hebt verbruikt. Er wordt aangeraden de app in de achtergrond te draaien zodat hij altijd je dataverbruik kan monitoren en op tijd alerts kan weergeven wanneer je dataverbruik slinkt.

Prijzen en beschikbaarheid

DataMan Pro is verkrijgbaar voor zowel de iPhone als de iPad (met cellular-capaciteiten). Beide versies kosten momenteel € 4,49, dit is eerder aan de hoge kant, maar de app is het zeker waard indien je in een mooie app duidelijk je verbruik wil beheren.

Voor de iPhone (€ 4,49): DataMan Pro : Track Data Usage In Real-Time – Johnny Ixe

Voor de iPad Cellular (€ 4,49): DataMan Pro for iPad : Track Data Usage In Real-Time – Johnny Ixe

9 reacties Op dit bericht
  1. Code Iphone graag- Zeer bruikbaar voor mij, 6gb/ maand blijkt vaak op voor nieuwe bundel wordt gestart…

  2. Code voor iPhone asjeblieft! Het is dringend nodig een goede app te hebben voor mijn dataverbruik, het loopt de spuigaten uit…

  3. De meeste providers bieden zelf gratis apps aan waarmee je jouw verbruik kan opvolgen. 4,49€ om het gewoon op een andere manier of met een andere layout te zien vind ik wat overdreven. 2 tot 2,5 € was misschien wat eerlijker geweest voor een app met beperkte mogelijkheden.

Wat is jouw mening?...