[WWDC Keynote] Apple lanceert OS X 10.9 Mavericks
Zonet heeft Apple op zijn WWDC als eerste hoofdpunt in zijn keynote de volgende versie van OS X aangekondigd. Er wordt voor het eerst in lange tijd afgeweken van de traditionele naamgeving, deze allernieuwste versie heet Mavericks. Craig Federighi zei bij de intro dat deze nieuwe versie vooral goede features voor powerusers met zich meebrengt, zoals eerder voorspeld. Drie nieuwe functies voor powerusers worden uitgelicht.
Poweruser features
Finder Tabs
Als eerste is een update van Finder aan de beurt. Als eerste worden er in de nieuwe Finder dus tabbladen geïntroduceerd waardoor je in één Finder scherm meerdere bestandslocaties tegelijk open kunt hebben, waarmee je dan ook tegelijk kan werken. Er komt dus een einde aan het openen van meerdere Finder vensters om bestanden te verplaatsen.
Verder werd voor Finder ook ‘tagging’ geïntroduceerd. Dit wil zeggen dat, wanneer je een bestand opslaat, je er bepaalde tags bij kan zetten. Deze kunnen een grote hulp zijn bij het organiseren van bestanden en ook bij het terugvinden van bepaalde bestanden. In het zoekvenster van de Finder kan je in Mavericks dus zoeken op bepaalde tags om zo nog sneller een bestand terug te vinden.
Snellere performance
In OS X zijn er allerlei veranderingen onder de motorkap doorgevoerd. Zo is er gezorgd voor langere batterijduur. Ook de kracht van de processor en het geheugengebruik worden beter gebruikt en verdeeld in deze nieuwe versie van OS X, vooral handig voor professionele gebruikers die intensieve applicaties gebruiken op hun Mac.
Meerdere Displays
In deze nieuwe versie van het Mac besturingssysteem zijn er ook heel wat verbeteringen aangebracht voor het gebruiken van meerdere schermen. Vanaf nu zal je op alle schermen de menubar en het Dock te zien krijgen. Voordien kreeg je deze slechts op het hoofdscherm en waren de andere schermen leeg, met enkel je achtergrond.
Verder zullen ook displays via AirPlay veel beter werken. Sinds Mountain Lion is het mogelijk om met recente Macs je beeld te spiegelen naar een scherm via AirPlay. Vanaf nu zal dit AirPlay scherm ook als volwaardig bijkomend scherm kunnen dienen, waardoor het er volledig uitziet als een scherm dat fysiek verbonden zou zijn met je Mac.
Safari
Safari zal heel wat veranderingen ondergaan bij deze nieuwe versie van OS X. Zo kan je nu naast de leeslijst op diezelfde plek ook je bladwijzers beheren en links delen. Vooral Twitter zou prominent aanwezig zijn in het delen van links zodat in deze nieuwe Safari veel gemakkelijker is om links via Twitter te delen.
Verder is er ook wat gewerkt aan processorgebruik door Safari. Zo wordt de activiteit van schermen die niet zichtbaar zijn maar wel open staan naar beneden gebracht. Ook zou de nieuwe Safari door deze functies beter zijn voor de batterijduur. Ook JavaScript verwerking is verbeterd voor betere prestaties.
Maps in OS X
De alom bekende en veelbesproken Maps applicatie die een jaar geleden de plaats van Google Maps innam, komt nu ook naar de Mac. De functies zullen over het algemeen gelijkend zijn aan de mobiele applicatie. Zo is er de 3D flyover, turn-by-turn navigatie en natuurlijk ook gewoon kaarten van de hele wereld. Het zal ook mogelijk zijn om een locatie van op Maps op de Mac door te sturen naar je iPhone. Ook komt er een SDK voor ontwikkelaars om deze Maps te integreren in hun Mac applicaties.
Nieuwe Kalender app
De kalender applicatie heeft in OS X Mavericks ook een makeover gekregen. Er is, zoals verwacht, gedag gezegd tegen het typische neplederen design. Er is gekozen voor een meer simpeler design in een meer zwart-wit thema. Aan de kalender app zijn geen grote functies toegevoegd, maar het design ligt wel helemaal in een andere hoek.
Notificaties en ‘Quick replies’
Volgende in rij zijn de notificaties in OS X, deze zijn ook aangepast. Notificaties werden in Mountain Lion geïntroduceerd, en krijgen nu wat extra functies en uitbreidingen. Het belangrijkste is waarschijnlijk de quick reply functie. Met deze functie kan je gewoon op een notificatie klikken om erop te reageren. Dit wil zeggen dat je via de notificatie kan antwoorden op een iMessage of een FaceTime gesprek. Je kan ook rechtsreeks antwoorden op e-mails door op een notificatie te klikken.
Verder zullen ook iOS notificaties kunnen verschijnen op jouw Mac. Zo zie je berichten die binnenkomen op jouw iPhone of iPad ook verschijnen op je Mac, om er ook gemakkelijker op te reageren. Er is ook een extra functie die alle notificaties verzamelt terwijl je weg was en deze aan jou toont wanneer je terug komt.
iBooks
Verder is de iBooks app, voordien enkel beschikbaar op iOS toestellen, nu ook beschikbaar op de Mac. Ook deze functies zijn gelijkend aan die van iOS. Je kan er allerlei boeken in verzamelen en deze dus ook bekijken, op je Mac. Hierbij werden op het eerste zicht geen nieuwe functies geïntroduceerd.
Sleutelhanger
Als laatste zijn er ook heel wat updates gebeurt aan sleutelhanger. Hier worden nu meer dan enkel wachtwoorden in opgeslagen. Zowat alle info die je online gebruikt zal je nu kunnen opslagen in je sleutelhanger. Het gaat hier dan naast wachtwoorden ook om nummers van bankkaarten en andere zaken. De sleutelhanger wordt nu ook bewaard in iCloud waardoor je de gegevens daarin ook kan gebruiken op je iOS devices.
Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies en app die geïntroduceerd worden in deze nieuwe versie van OS X 10.9. Naast OS X zijn er ondertussen al een heleboel andere zaken aangekondigd op de keynote, deze kan je allemaal vinden op onze hoofdpagina, deze wordt live geüpdatet met de recentste introducties.