Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple Apple en IBM bundelen samen hun krachten voor iOS in de bedrijfswereld

Vroeger was IBM één van de grootste bedrijven in de computer industrie. Zowel op consumenten-vlak als op bedrijfsniveau waren zij de marktleider. Dit is de laatste decennia sterk teruggevallen door het succes van Apple en Microsoft. IBM is nog steeds aanwezig in deze industrie, maar heeft zich die laatste decennia sterk gefocust op de bedrijfswereld. Zo heeft IBM verschillende Business Inteligence (BI)-tools en andere analytische tools die allemaal gericht zijn op ‘Big Data’ en de analyse en verwerking hiervan.

Het platform: IBM MobileFirst Platform for iOS

Apple is sterk gericht naar consumenten. Hoewel ze bedrijfsoplossingen aanbieden, zijn het toch vooral de gewone consumenten die ze met hun producten weten aan te trekken. Gisteren kondigden Apple en IBM een samenwerking aan die hier wel eens zeer veel verandering in zou kunnen brengen. Deze twee technologie-giganten gaan dus hun krachten samenbundelen om op die manier voornamelijk iOS meer in de bedrijfswereld te integreren.

Het grote plan is dat beide bedrijven aan een platform zullen werken onder de naam ‘IBM MobileFirst Platform for iOS’. Concreter wil dit zeggen dat ze aan enkele applicaties zullen werken voor verschillende industrieën zoals gezondheidszorg, het bankwezen, reizen en transport en nog een heleboel anderen. Volgens de plannen die nu zijn bekend gemaakt, zou deze software beschikbaar moeten zijn tegen de herfst en begin 2015.

Naast software ook ondersteuning

Het gaat echter verder dan puur het ontwikkelen van deze business software voor iOS. IBM zal ook zelf iOS toestellen verkopen met de benodigde behoeften bijgeleverd. Het gaat hier dan om pakketten die bedrijven kunnen aankopen waarbij ze de toestellen krijgen, waarbij ze worden geactiveerd en waarbij ze ook door IBM onderhouden zullen worden. Het platform met de software zal draaien rond ‘analytics, workflow en cloud-opslag, grootschalig beheer van de toestellen en beveiliging en integratie’.

Reeds een geschiedenis achter de rug

Op deze manier brengen beide bedrijven hun sterke kanten bij elkaar om zo een mooi geïntegreerd geheel te bekomen waarmee ze beiden meer aanwezig zullen kunnen zijn op de business-markt. Apple en IBM letten bij deze deal best wel op, de twee bedrijven hebben al een reeks van minder succesvolle samenwerkingen achter de rug. Zoals Fortune al aanhaalt hebben beide bedrijven al 3 samenwerkingsverbanden achter de rug die nooit een succes bleken te zijn. Zo was er de PowerPC (de Macs die geen Intel processoren maar PowerPC processoren van IBM hadden, maar daardoor niet compatibel waren met veel andere standaarden), Taligent (een programmeertaal die op niets uitdraaide) en OpenDoc (een framework dat moest rivaliseren met een gelijkend framework van Microsoft, dit draaide ook op niets uit).

Natuurlijk mogen we niet voorbarig zijn, afwachten dus of dit een succes zal zijn. Overigens is deze samenwerking van een geheel ander kaliber dan de voorgaande. Voor bedrijven die reeds tools van IBM gebruiken kan deze samenwerking alleszins zeer interessant zijn. De sterke kant van Apple is hun vlot- en sterk ecosysteem van iOS met goed presterende toestellen, terwijl de sterke kant van IBM hun ervaring in de bedrijfswereld is en alles wat daarbij hoort. Het is alleszins voor beide bedrijven een grote stap.

Een verheugde Tim Cook spreekt zijn werknemers toe

Nadat deze samenwerking officieel en publiekelijk werd aangekondigd, stuurde Apple’s CEO Tim Cook naar goede gewoonte ook een memo naar al zijn medewerkers. In deze memo vertelt Cook wat deze samenwerking nu juist zal betekenen. Hij is zeer verheugd en kijkt uit naar wat er uit deze samenwerking voort zal komen. Hij sluit zijn memo af door te zeggen dat dit geweldig nieuws is voor Apple, IBM en klanten uit de bedrijfswereld, wereldwijd.

Nog enkele tweets van Apple executives:

Wat is jouw mening?...