Back

iOS 9 is nu beschikbaar

Zonet heeft Apple iOS 9 vrijgegeven voor het grote publiek. Na  verschillende gebruikers maanden lang te voorzien van bèta-versies is de finale versie er eindelijk. Apple heeft iOS 9 al voorgesteld in Juni maar wij willen je toch even meegeven wat er allemaal nieuw is. iOS 9 is beschikbaar voor alle toestellen die iOS 8 konden draaien. Desondanks Apple met zijn software altijd het maximum uit zijn hardware wil halen beweren ze dat deze update ook beter zal draaien op oudere toestellen.

Apple pay

Apple pay is nu direct toegankelijk vanaf je lockscreen. Je kan simpelweg een double-tap doen op je homebutton en dan verschijnt de terminal om een betaling uit te voeren. Het zal nog eventjes wachten zijn dat we deze technologie kunnen gebruiken in België maar nu ben je alvast voorbereid op je trip naar New York! De Apple pay en passbook app zijn nu samengevoegd in de app “Wallet”. Daar kan je nu zowel je crediet- als getrouwheidskaarten kwijt.

San francisco

“San francisco”, dat is de naam van het nieuwe font dat Apple ontwikkeld heeft. Het lettertype was al beschikbaar op de Apple Watch maar zal dus vanaf heden ook te bezichtigen zijn op de iPhone. Later dit jaar zal het lettertype ook gebruikt worden in de nieuwe update van OS X, namelijk “El Capitan“.

SpotlightThe-overhauled-Spotlight-Search-in-iOS-9

Momenteel is Spotlight toegankelijk als je naar beneden swiped vanuit één van je homescreens. Zo kan je gemakkelijk apps of zaken op het internet opzoeken. Met iOS 9 hebben ze Spotlight een stuk uitgebreider gemaakt. Nu verschijnen er direct suggesties gegeven door Siri, interessante zaken dichtbij of nieuwsartikels. Ook heeft Spotlight zijn oude vertrouwde plaats teruggekregen als het meest linkse homescreen. De laatste keer dat spotlight daar nog te raadplegen was, was in iOS 6.

App launcher

Apple heeft het switchen tussen meest recente apps een visuele update meegegeven. In tegenstelling tot alle meest recente apps op een rij worden ze nu weergegeven in een cirkelvormige animatie waar je kan door scrollen. Je kan nog steeds apps sluiten door ze naar boven te swipen. Hand-off heeft ook een kleine aanpassing meegekregen. Deze geeft nu niet enkel de app terug die in gebruik is maar ook op welk toestel de app in gebruik is.

Notification centerANV_IOS9_Shortcut

De notificaties die je kan terugvinden in je dropdown staan momenteel per app gerangschikt. In iOS 9 staan deze in chronologische volgorde volgens het tijdstip dat je de notificatie ontvangen hebt. Nu kan je ofwel notificaties afzonderlijk sluiten of ze allemaal tegelijk sluiten. Bij “Today” zijn er nu twee nieuwe widgets mogelijk. “Find friends” en “Batteries” zijn door Apple toegevoegd. Nu kan je met een simpele dropdown ook zien waar je vrienden zich bevinden of wat de batterijstatus van je Apple Watch is. Er zijn ook “shortcuts” geïntroduceerd geweest. Als je nu een app opent uit een notificatie uit je notification center dan zal er in de linkerbovenhoek een klein icoontje verschijnen die je kan terugbrengen naar de app waarin je oorspronkelijk bezig was.

Siri

Siri kan op iOS eigenlijk vergeleken worden met de nieuwe Spotlight die zal gelanceerd worden bij El Capitan. Siri luistert nu naar wat je zegt en zal daarbij het gevraagde zo goed mogelijk proberen uitvoeren. Je kan nu bijvoorbeeld “Show me the photos I took last year” als opdracht geven. Er is ook een set-up gedeelte voor Siri nu. Het is vrij vergelijkbaar met je vingerafdruk in het toestel te steken. Je toestel zal je een paar woorden laten zeggen en zo zal het beter herkennen wanneer je “Hey, Siri” zegt. Je kan “Hey, Siri” enkel gebruiken als je toestel aan het opladen is. Maar blijkbaar zijn de iPhone 6S/+ wel in staat om “Hey, Siri” te gebruiken zonder te moeten aangesloten zijn aan een oplader. Siri is sinds vandaag ook beschikbaar in het vlaams!

Low power modeANV_IOS9_LowPowerMode

Onder je instellingen kan je “Low power mode” terugvinden. Je kan dit herkennen als je het icoontje van je batterij geel kleurt. Dit schakelt zo goed als alle overbodige functies zoals mail fetch, motion sensors, background app refresh en dergelijke uit waardoor je batterij langer meegaat. Er wordt ook meer informatie gegeven bij je batterijverbruik. Waar vroeger je enkel maar het aantal procent batterijverbruik vermeldt stond kan je nu ook effectief zien hoeveel minuten je de app gebruikt heb door er gewoon eens op te klikken.

Settings

Vanaf nu kan je zoeken tussen je instellingen. Er is bij de instellingen een zoekfunctie-vakje aangebracht waar je nu simpelweg een instelling kan intypen en deze zo bedienen. Nog een nieuwigheid bij de instellingen is de resolutie van je video-opnames. Je kan nu kiezen in welke resolutie en framerate je wilt opnemen.

Apps

iCloud Drive

Er zal ook een app beschikbaar zijn die je toegang geeft tot je iCloud Drive. Deze zal je wel moeten activeren onder je settings maar nu kan je gewoon vanop je iPhone en iPad aan alle bestanden die je opgeslagen hebt in je iCloud. Nu hoef je niet eerst via Pages, Numbers of Keynote te gaan.

News

De nieuwe “News” app is een combinatie tussen de app flipboard en de newsstand in iOS 8. Nu kan je zowel je bestanden die je opgeslagen hebt als je nieuws feed in dezelfde app zien. Deze app is momenteel enkel nog maar beschikbaar in de US en UK.

Notes

De notes app rangschikt nu je notes per account. Je kan nu verschillende nieuwe shortcuts gebruiken zoals bullets, dashes, foto’s en checklists.

Mail

Je kan nu bij het schrijven van een e-mail bestanden toevoegen door langer op het scherm te drukken. Zo kan je gemakkelijk bijlages toevoegen vanuit de nieuwe iCloud drive app of Google drive/Dropbox.

iPad

Met iOS 9 probeert Apple de iPad vooral nieuw leven in te blazen. Er zijn tal van opties die enkel maar beschikbaar zijn op de iPad. Dit omdat er meer schermruimte is om mee te werken uiteraard.

MultitaskingANV_IOS9_SplitView

Op de iPad kan je met iOS 9 twee verschillende apps naast elkaar gebruiken. Er zijn twee manieren waarop dit mogelijk is. De eerste manier heet “Slide over”. Hier swipe je aan de rechterkant van je scherm naar links en kan je kiezen welke app je naast je hoofdapp wilt openen. De tweede app neemt ongeveer 25% van je scherm in beslag en kan gemakkelijk terug opzij geschoven worden indien je terug enkel je hoofdapp wilt gebruiken. De tweede manier heet “Split View”. Hier voer je dezelfde actie uit als “Slide over” maar resize je de tweede app naar de helft van het scherm. Nu heb je twee apps naast elkaar staan die elk 50% van het scherm gebruiken en die je zowel afzonderlijk als gezamenlijk kan bedienen. Let wel dat “Split view” niet met elke app mogelijk is.

 

Om je toestel te updaten ga je naar Instellingen => Algemeen => Software-update. Je kan ook je toestel verbinden met iTunes en daar klikken op “Zoek naar update”. Opgelet! Maak eerst een backup van je toestel.

About the Author /

contact@timothysegers.be

Studying automation as a student representative at the University/College Ghent and co-founder of the Landay VZW. Technology and organizing are the two things I live by!

Wat is jouw mening?...