Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple Store Panne kost Apple miljoenen

Op woensdag 11 maart 2015 waren iTunes en de App Store gedurende lange tijd totaal onbereikbaar. Dat kostte Apple ongeveer twee miljoen dollar per uur.

Veel ergernis bij de miljoenen Apple-fans die gisteren geen muziek of apps konden downloaden van de downloadwinkels van Apple. Zowel in Europa als in Noord-Amerika en Azië lagen iTunes en de App Store plat.

Itunes en App Store niet beschikbaar

image-600x450De webpagina van Apple waar je de systeemstatus van de verschillende Apple-services kan zien, kleurde donkerrood. De crash begon rond 1 uur ‘s middags (Belgische tijd) en had voor alle Apple-gebruikers gevolgen. Zowel de gebruikers met een iOS-apparaat als de Mac-gebruikers kregen geen toegang tot de online winkels van Apple. Wie verbinding wilde maken met iTunes of de App Store kreeg de melding dat de pagina’s tijdelijk onbereikbaar waren en er kon niets gedownload of aangekocht worden. Ook de Apple-winkels werden getroffen door deze panne. Hierdoor moest teruggegrepen worden naar de normale betaalmethodes.

Verklaring van Apple

App_Store_and_iTunes_downRond 18 uur (Belgische tijd) verspreidde Apple volgende verklaring :  “We apologise to our customers experiencing problems with iTunes and other services this morning. The cause was an internal DNS error at Apple. We’re working to make all of the services available to customers as soon as possible, and we thank everyone for their patience.”

Volgens Apple was er geen hacker in het spel maar was de crash het gevolg van een interne DNS-fout. Apple maakte eerder al iets soortgelijks mee toen er een fout werd ontdekt in het portaal voor de ontwikkelaars van Apple-apps. Dit ontwikkelaarsportaal werd toen gedurende meerdere weken offline gehaald omdat een hacker had geprobeerd om persoonlijke gegevens te bemachtigen.

Gevolgen

Apple-logo-money-1Apple haalt ongeveer 6 procent van zijn omzet uit de verkoop via iTunes en de App Store. De recente panne heeft Apple ongeveer 2 miljoen dollar per uur gekost. Maar of Apple heel zwaar zal tillen aan dit verlies valt te betwijfelen. Rekening houdend met het blijvend succes van de iPhone is dit verlies verwaarloosbaar. Voor het imago van Apple is de crash natuurlijk een minder goede zaak.

Wat is jouw mening?...