Apple Nieuws Vlaanderen

Home iPad Hou je iPhone-batterij in optimale conditie!

We werden allemaal wel eens geconfronteerd met de vraag: “ben jij tevreden van je iPhone?”. Ten eerste wil je misschien uiten dat je gek bent op het design, de prestaties of misschien de interface? Maar we kunnen het allemaal over het feit eens zijn dat de meesten eraan zullen toevoegen: “had de batterij nu eens wat beter geweest”. Wel, wij begrijpen volkomen dit antwoord aangezien het geen geheim is dat de batterij van de iPhone’s – en zeker sinds de introductie van iOS7 – een inkorting van batterij-prestaties kenden. In dit artikel geven we je graag vijf handige ‘tips and tricks’ mee om optimale batterij-zuinigheid met uw iPhone na te streven. Verwacht uiteraard geen wonderen, maar volgende zaken kunnen je wel een aardig handje helpen. Deze tips zijn zowel van toepassing voor de iPhone, iPad als iPod.

1. Verspil geen laadcyli

Batterij-iOS-7-270x193Eén laadcyclus bestaat – zoals het woord doet vermoeden – uit het proces van een volledig lege batterij (0%) tot een volle batterij (100%). De totale laadcyli die een iPhone ‘aankan’ in zijn/haar leven staat min of meer vast. Bij Apple verklaren ze dat de batterij van een iPhone na ongeveer 500 volledige laadcycli nog gemiddeld 80% van zijn originele batterij-prestaties overhoudt. Hoe meer je een iPhone oplaadt, hoe sneller de batterij er na een bepaalde tijd moet aan geloven. Seems logic.

Laten we eerst en vooral het fabeltje van ‘laad uw batterij elke keer zo snel mogelijk terug op’ de wereld uithelpen. Als je uw batterij bij 75% terug oplaadt tot 100% en je herhaalt dit 4x kom je namelijk ook aan een volledige cyclus. Helaas dus.

DUS: De truc ligt hem dus in het voordeel van dit zogenoemde ‘fabeltje’. Gebruik uw toestel zo veel mogelijk ingeplugd in een stroombron,  bijvoorbeeld tijdens het luisteren naar muziek, het selecteren van je beste selfies of het volgen van het WK live-verslag. Dit geldt trouwens ook voor een Macbook, waar je hem dus ook waar mogelijk best oplaadt.

LET WEL: Het is zeker niet de bedoeling dat je toestellen altijd onder stroom moeten staan. Een batterij vereist namelijk een minimum aantal ‘work-outs’ (het principe van een batterij zelf, zijnde het werken zonder stopcontact). Hou je batterij dus in gezonde conditie, zonder al te veel laadcycli te verspillen.

2. Gebruik de officiële Apple-oplader

9200000014057148Vandaag de dag moet je er maar even de advertenties in uw browser op nakijken of je wordt wel geconfronteerd met een aanbieding voor een  – weliswaar niet officiële – Apple oplader. Ze kosten bijna niets, je vindt ze in alle mogelijke kleuren en hebben soms de lengte alsof je de afstand van uw huis tot uw werk of school wil overbruggen. Veel van die opladers leveren echter onvoldoende noodzakelijke stroom voor je toestel en kunnen nadelig zijn voor de hardware van je iPhone. Deze opladers zijn zeer schadelijk voor je toestel.

DUS: controleer of je beschikt over een officiële oplader. Indien niet is het zeker en vast aangeraden om één aan te schaffen, just to be sure.

3. Controleer de omgevingstemperatuur

HT2101--temperature_alert-002-en

Hittewaarschuwing iPhone

Iedereen die ooit al eens het plan had om languit in de zon met de iPhone op de buik naar muziek te luisteren, werd misschien al eens geconfronteerd met de zogenaamde hitte-waarschuwingen van de iPhone. Bepaalde componenten binnenin kunnen nu eenmaal geen hoge temperaturen verdragen.

DUS: We verwachten niet dat je uw toestel oplaadt in een koelcel, maar wel dat je de omgevingstemperatuur voor een ideale oplaad-beurt controleert en respecteert. Idealiter laat je dus uw toestel op in een omgeving tussen de 5°C – 45°C. Bij hogere of lagere temperaturen kan de batterij breken, buigen of zelfs ontploffen, wat uiteraard allesbehalve gezond is.

4. Vermijd de combinatie grond-iPhone

e0b51944f83dffb579cff2e6e182fe0c.118001_iPhone5_Replacement_BatteryWe wensen het uiteraard niemand toe, maar er zullen zeker en vast al personen zijn die hun iPhone al eens serieus hebben laten vallen. Het zijn fantastische toestellen, maar het blijft toch een moment van über-spanning als je uw toestel na een val moet gaan oprapen. Heeft hij het overleeft? Of niet? Wel, jammergenoeg is er in de meeste gevallen wel altijd iets aan. Het zijn tenslotte ook geen Nokia’s.

In tegenstelling tot wat sommigen mogen denken kan een dergelijke val ook ernstige gevolgen hebben voor uw batterij. Ze kan namelijk zwaar beschadigd worden, waardoor de interne chemicaliën-stoffen kunnen gaan lekken. Niet alleen de batterij kan het hierdoor volledig begeven, maar ook de elektronica in het toestel kan zwaar beschadigd worden.

DUS: dit is echt wel makkelijker gezegd dan gedaan: laat uw iPhone niet vallen. Of toch zo min mogelijk. Koop een goede kwaliteitsvolle (anti-slip) cover voor je iPhone of iPad, haal’m zo weinig mogelijk uit die cover en bescherm hem het meest bij intensieve activiteiten.

5. iPhone/iPad/iPod langere tijd opbergen?

Het kan zijn dat je beslist om je toestel een geruime tijd op te bergen. Stel dat je zelf een iPhone 5s hebt gekocht, maar je vriendin je oude iPhone 5 maar wil overnemen na enkele maanden? Wel dan kan volgende tip wel eens van pas komen.

DUS: je bewaart je toestel steeds op kamertemperatuur, met een gemiddeld batterij-percentage van 50%. Als je je iPhone met een volledig lege batterij achterlaat loop je namelijk het risico dat je iPhone niet meer opstart, wat dan ook weer de levensduur kan inkorten.

Maak je batterij eerst gezond, daarna efficiënt

Bovenstaande tips zijn allemaal tips om de levensduur van je batterij te verlengen. Maar wat dan met de functies die je beter uit of aan laat staan om een lange batterij-duur na te streven? Wel dit vorig verschenen artikel is daarop een perfecte aanvulling! Er bestaan tegenwoordig al heel wat apps die de batterij-efficiëntie meten, waarvan de ene al beter werkt dan de andere.

Pas bovenstaande tips plus de efficiëntie-tips uit het gelinkte artikel op uw iPhone toe, en je haalt veel meer uit je batterij dan je je ooit kon inbeelden.

 

Wat is jouw mening?...