Apple Nieuws Vlaanderen

Home OS X Apple stopt ontwikkeling Aperture en iPhoto voor OS X

Apple houdt zich naast het maken van de hardware ook bezig met het ontwikkelen van enkele programma’s. Zo ontwikkelt Apple zelf de alom bekende iLife (iMovie, iPhoto, Garageband) en iWork (Pages, Numbers, Keynote) suites alsook de meer professionele programma’s zoals Final Cut Pro, Logic Pro en Aperture. Apple liet afgelopen week weten dat deze laatste niet meer verder ontwikkeld zal worden.

Photos in OS X Yosemite als vervanging

Apple liet afgelopen week aan 9to5Mac weten dat het bedrijf de verdere ontwikkeling van Aperture, het meer professionele fotobewerkingsprogramma, binnenkort zal beëindigen. De reden hiervoor is de introductie van de nieuwe ‘Photos’ app in de nieuwe versie van OS X, OS X Yosemite, die deze herfst uit zal komen. Deze nieuwe standaard applicatie die op het Mac besturingssysteem beschikbaar zal zijn neemt veel van de functies die in Aperture aanwezig waren over. Verder biedt deze nieuwe app het voordeel dat alle foto’s gesynchroniseerd worden met de nieuwe iCloud Photo Library waardoor al je foto’s op al je apparaten beschikbaar zullen zijn.

Ook iPhoto op de hakblok

Over iPhoto voor Mac OS X is voorlopig nog niets officieel gezegd, maar het ziet ernaar uit dat ook deze app niet meer verder ontwikkeld zal worden. De nieuwe Photos app zal bewerkingsmogelijkheden en dergelijke bevatten, met dus als bijkomstige grote functie dat alle foto’s overal gesynchroniseerd zullen worden voor toegang op al je toestellen. Het stoppen van de ontwikkeling van iPhoto wordt afgeleid uit het feit dat iPhoto niet meer te openen is op de huidige beta van OS X Yosemite. Wat dan de toekomst voor iPhoto op iOS wordt is voorlopig nog onduidelijk.

De overgang van Aperture naar de nieuwe Photos zou vlot moeten kunnen verlopen, Apple heeft ook laten weten dat de bibliotheken uit Aperture gemakkelijk overgezet zullen kunnen worden. Of de professionele gebruikers van Aperture hiermee tevreden zullen zijn is natuurlijk nog maar de vraag. Toen Apple een jaar geleden volledig nieuwe versies van de iWork programma’s uitbracht waren een aantal belangrijke functies verdwenen die veel mensen niet gunstig stemden.

Het valt dus voorlopig nog af te wachten wat de gevolgen zullen zijn voor de intensieve gebruikers van Aperture. Er moet duidelijk vermeld worden dat de ontwikkeling van de andere professionele programma’s Final Cut Pro en Logic Pro gewoon blijft doorgaan. Enkel Aperture (en mogelijks ook iPhoto) zullen niet meer verder ontwikkeld en ondersteund worden.

Wat is jouw mening?...