Apple Nieuws Vlaanderen

Home OS X Apple kondigt OS X 10.10 Yosemite aan

Apple-CEO Tim Cook kondigde zonet de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Macs aan. Er werd gekozen voor de naam Yosemite, gebaseerd op een prachtige locatie in de USA. OS X 10.10 zal in de herfst beschikbaar zijn voor het grote publiek, maar is vanaf vandaag al beschikbaar voor de developers die deze week de WWDC bezoeken of developers die er spijtig genoeg niet geraken. Zoals al te verwachten was, zal deze versie van OS X gratis zijn voor iedereen.

Design

Doorzichtige balken in de ‘dark’-mode

Het design kreeg een volledige makeover in de stijl die we al kennen van iOS 7, maar men ging nog verder. Zo krijgt Finder gedeeltelijk doorzichtige vensters zodat die gedeeltelijk opgaan in je bureaublad-achtergrond. Ook creëerde men een volledig nieuwe dark-modus voor mensen die maar niet gewend geraken aan het overwitte design. Ook de iconen werden volledig vernieuwd, net als de apps die erbij horen. Zo passen Apple’s apps al meteen in het design van de rest van het besturingssysteem. Zo heeft Kalender een gloednieuwe interface die veel mooier en toegankelijker oogt dan vroeger. Andere programma’s als Safari en Messages werden natuurlijk ook vernieuwd.

Het nieuwe design met de nieuwe iconen

Apps

Safari

De werking van Apple’s apps kreeg ook een volledige vernieuwing. Zo wordt het veel gemakkelijker om zaken op je Mac te zoeken en apps te openen zoals je gewend bent van je iOS-device. Spotlight zoekt nu ook naar zaken vanop het internet zonder een browser te moeten openen. Ook werkt het notificatiecentrum meer zoals op je iOS-device en alles oogt veel gelikter. Zo kreeg het centrum ook een ‘Vandaag’ tabblad zoals in iOS en je kan er widgets in plaatsen.

Safari kreeg een veel slimmere zoekfunctie en nieuwe privacymogelijkheden. Ook de grafische mogelijkheden werden verbeterd en abonneren op RSS feeds wordt nog gemakkelijker. Net als het delen van zaken die je vindt op het net. Tabbladen kregen ook wat aandacht en het maken van tabgroepen is gemakkelijker dan ooit.

iCloud was al langer een knelpunt bij gebruikers van Apple. Het werkt met te weinig apps en enkel maar bij Macs en iOS-toestellen. Nu niet meer. iCloud werd volledig vernieuwd met de mogelijkheid voor grotere bestanden, maar het is ook beschikbaar voor Windows! En eindelijk zijn bestanden in iCloud Drive beschikbaar vanuit Finder op je Mac. Dit betekent dat gelijk welk bestandstype in de iCloud Drive-map kan geplaatst worden.

Mail kreeg ook een aantal leuke functies zoals het eenvoudig toevoegen van opmerkingen, tekeningetjes en zelfs ingezoomde afbeeldingen. Mail is haast een fotobewerkings-app op zichzelf geworden. En indien je grote bestanden wil versturen, zorgt Maildrop daarvoor en creëert een link voor de ontvanger van de mail om dat bestand te downloaden.

Ook kregen we vandaag een preview van een compleet nieuwe foto-app voor Mac, maar deze komt pas volgend jaar naar het grote publiek.

Continuity

Telefoongesprekken op je Mac

Bij de ontwikkeling van Yosemite werd enorm veel aandacht geschonken aan de samenwerking tussen iOS en OS X. AirDrop is nu ook beschikbaar voor Mac en al je Devices weten waar je aan werkt zodat je onmiddellijk kan verder doen wanneer je overschakelt naar een ander Apple-product. Zo kan je een bericht schrijven op je iPhone en daar gewoon mee verdergaan op je Mac.

Macs kunnen nu ook veel sneller verbinden met een netwerk van je iDevice zonder dat een enkele klik of invoering van een wachtwoord nodig is. Ook zorgt deze nieuwe technologie ervoor dat je de telefoon kan opnemen op je Mac als je iPhone dichtbij ligt. Deze techniek wordt ‘Handoff’ genoemd. Ook sms’jes krijgen gaat nu op je Mac en mensen bellen vanop je Mac vanuit een webpagina is plots zomaar mogelijk.

Beta!

Een enorm leuke aankondiging vandaag. Apple start deze zomer met een een Beta Program. Zo kunnen mensen die geen ontwikkelaar zijn zich inschrijven om samen met de developers de nieuwste OS X te testen. Inschrijven voor deze feature is momenteel al mogelijk op deze pagina.

Het persbericht over deze aankondiging lees je hier.

Wat is jouw mening?...