Back

[UPDATE: Prijzen in België en beschikbaarheid] De nieuwe iPhones: groot en groter

Enkele technische problemen met de livestream mogen het enthousiasme over de nieuwe iPhone 6 zeker niet bedwelmen. Het is een volledig nieuw design met afgeronde randen, een uitstekende camera en er zijn maar liefst twee verschillende formaten. Opvallend hoe hard de leaks die verschenen de afgelopen weken en maanden lijken op het uiteindelijke resultaat.

Tim Cook trapte het gaspedaal in bij deze keynote. Op dit soort evenementen hebben ze bij Apple de gewoonte om eerst enkele statistieken te bespreken over het afgelopen jaar. Deze keer was het anders: de CEO stond amper op het podium of we kregen al een filmpje te zien over de nieuwe iPhone 6.

Het filmpje laat heel wat veelbelovends zien. Een zwart model met afgeronde randen, een camera die lichtjes uitsteekt en maar liefst twee modellen. Dat laatste werd erg warm onthaald door de bezoekers van het evenement. Het is dan ook geen geheim dat er heel wat iPhone-gebruikers al langer een groter model wensen. Voortaan spreken we over de iPhone 6 (4,7″) en de iPhone 6 Plus (5,5″).

iPhone 6 & iPhone 6 Plus

En zo snel als het evenement startte, zo snel liep ook de voorstelling van de iPhone 6. Na het filmpje gaf Cook de Apple Remote onmiddellijk door aan Phil Schiller voor de verdere toelichting.

Design

Naar goede gewoonte krijgen we om de twee jaar een nieuw design en dat is met deze iPhone 6 niet anders. De gebogen randen zijn wellicht de meest opvallende wijziging deze keer. De achterkant is volgens Schiller van aluminium met een roestvrije stalen Apple. De aan/uit-knop is verhuisd naar de zijkant zodat deze beter bereikt kan worden. Een stuk makkelijker bij het grotere model.

iPhone 6

Het nieuwe model is ook wat dunner geworden geworden dan de iPhone 5(s). De iPhone 6 is 6,9mm dik en de iPhone 6 Plus kent een dikte van 7,1mm. Om de vergelijking te maken: de iPhone 5s was nog 7,6mm dik.

Scherm

Het scherm van deze nieuwe iPhone kreeg een upgrade welke ze Retina HD noemen, die volgens Schiller als een nieuwe generatie kan bestempeld worden. Bovendien is het glas “ion-strengthened”, of ion versterkt. Opmerkelijk is dat er nooit het woord “sapphire” in de mond wordt genomen. De schermgrootte van de iPhone 6 bedraagt 4,7 inch (1334 x 750, 326ppi) terwijl zijn grotere broer, de iPhone 6 Plus, een 5,5 inch (1920 x 1080, 401ppi) scherm krijgt. Dat betekent dat de iPhone 6 Plus maar liefst 185% meer pixels heeft dan de iPhone 5s. Meer dan 1 miljoen pixels voor de iPhone 6 en meer dan 2 miljoen voor de grotere versie geven 720p resolutie en 1080p HD resolutie, respectievelijk. Ook opvallend is dat het scherm lichtjes gebogen werd aan de randen om zo een perfecte overgang te hebben. Bovendien moet het scherm beter te bekijken zijn vanuit verdere hoeken.

Hardware

De iPhone 6 wordt een stukje sneller met de Apple A8-chip (64-bit). Daardoor zou die 25% sneller moeten zijn wat betreft CPU en maar liefst 50% sneller grafische taken volbrengen. De werking moet in de toekomst ook iets beter verlopen: voortaan moet het mogelijk zijn om je iPhone 6 op volle kracht te laten draaien zonder dat deze warm wordt. Iets wat in vorige generaties toch wel een probleem was.

iPhone 6

De nieuwe iPhone krijgt ook een M8-coprocessor mee, welke ontwikkeld werd voor fitness-apps. Deze moet het verschil kennen tussen lopen en fietsen en bovendien kan deze het verschil berekenen tussen afstand en hoogte. Dit laatste doet hij op basis van een nieuwe sensor, een barometer. De iPhone krijgt tevens Wi-Fi 802.11ac, welke tot 3x snellere Wi-Fi kan opleveren.

Camera

De nieuwe camera’s zien er niet alleen ‘nieuw’ uit, ze hebben ook effectief een upgrade gekregen. De camera heeft 8MP iSight camera, True Tone flash, 1.5 micron pixels, f/2.2 aperture en een volledige nieuwe sensor. Het beste volgens Schiller aan deze nieuwe camera is de nieuwe generatie “iSight sensor”, met iets wat hij noemt “focus pixels”. Dit zorgt voor een veel snellere autofocus. Panorama-foto’s kunnen voortaan tot 43MP.

iPhone 6

De iPhone 6 heeft digitale foto stabilisatie, maar de iPhone 6 Plus heeft optische foto stabilisatie. Filmen kan voortaan in 1080p aan 30fps of 60fps. In Slo-Mo kan dat aan 240fps. De camera kent ook “cinematic” video stabilisatie bij het filmen. Autofocus werkt voortaan automatisch bij video’s. De iPhone heeft ook een nieuwe front-camera met een volledig nieuwe sensor, een grotere f/2.2 aperture en laat 80% meer licht binnen. Leuk weetje: de iPhone 6 heeft verbeterde gezichtsherkenning voor selfies.

Batterij

De batterij van de iPhone 6 moet afhankelijk van de taken evenlang of zelfs iets langer meegaan als de voorgaande generatie iPhone. Zo is er een grote vooruitgang wanneer je liedjes beluistert, maar is er quasi geen verschil wanneer je surft op het 4G-netwerk.

Interface

Tijdens de voorstelling viel op dat de interface van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus licht verschillend waren. Zo zag je op de 6 Plus foto’s van de contactpersoon in de Messaging-app, terwijl dit bij de kleinere 6 niet het geval is. De iPhone 6 Plus lijkt bovendien erg hard op de iPad wanneer je hem in landschaps-modus voor je hebt, dit valt onder meer op in de Mail-app.

iPhone 6

De nieuwe home-screen werkt voortaan ook liggend, wat voorheen niet kon. Ook krijgt het toetsenbord nieuwe toetsen voor kopiëren, knippen en plakken.

Apps

Een groot probleem bij het grotere scherm van de 5 tegenover de 4s is dat het bij vele ontwikkelaars erg lang duurde om de apps aan het nieuwe schermformaat aan te passen. Dat is nu verleden tijd: voortaan zullen apps die niet aangepast worden door de ontwikkelaars, door de iPhone uitvergroot worden zonder dat er verlies is aan kwaliteit. Toch is het nog steeds de bedoeling dat ontwikkelaars de apps aanpassen aan de twee nieuwe schermformaten.

Ten slotte

De nieuwe iPhone krijgt het nieuwe iOS 8 vanaf de lancering. Net als voor de iPhone 5s en de iPhone 5c hebben ze nieuwe cases gemaakt, zowel in siliconen uitvoering als in leer.

De prijzen in de Verenigde Staten bedragen voor een iPhone 6 bij een tweejarig contract $199 dollar voor de 16GB versie, $299 voor 64GB en $399 voor 128GB aan opslagruimte. Merk op dat er geen 32GB-versie is en dat er een nieuwe 128GB geïntroduceerd is. Voor de iPhone 6 Plus betaal je telkens $100 dollar meer. Op de Europese prijzen is het nog even wachten.

iPhone 6

 

iPhone 6

In de Verenigde Staten zijn de nieuwe iPhones te bestellen vanaf 12 september en te verkrijgen vanaf 19 september in de VS, Frankrijk, Hong Kong, Canada, Duitsland, Singapore, UK, Australië en Japan. Tegen het einde van dit jaar moeten de nieuwe iPhones in 115 landen te verkrijgen zijn.

UPDATE: Prijzen iPhone 6 en iPhone 6 Plus in België 

Apple heeft de Online Apple Store geüpdatet en daarop zijn de prijzen van de nieuwe iPhones en de releasedatum te zien voor België. Vanaf 26 september zal je beide toestellen kunnen bestellen. De iPhone 6 heb je vanaf €699 en de iPhone 6 Plus vanaf €799. Bekijk ze hier.

iPhone 6

About the Author /

jochen@applevlaanderen.be

Student - Wants to see the world - Economics is considered interesting - Apple is cool, but expensive - Tennis & volley-bal fan as well fan of some less known sports - Likes to practice some sports myself - Always in for a night out!

Reacties(2)

  • Frebo

    10 september 2014

    Link werkt niet bij laatste update (over prijzen in Belgie)

Wat is jouw mening?...