Back

Apple verdient aan elke Apple Pay transactie, NFC-chip voorlopig niet voor andere toepassingen

Exact één week geleden gaf Apple haar grote en langverwachte keynote. Hier zagen we uiteraard de iPhone 6 en de grotere variant iPhone 6 Plus. Ook kregen we een eerste blik op de Apple Watch, de smartwatch waarmee Apple de “wearable”-markt zal betreden in 2015. Nog een grote aankondiging op deze keynote was Apple Pay. Over deze nieuwe dienst begint steeds meer en meer duidelijkheid te komen.

Wat is Apple Pay?

Om het nog eens even kort op te frissen: Apple Pay is een nieuw systeem waarmee Apple de manier waarop we betalen voor goed wil veranderen. Het systeem zal werken op de iPhone 6 en 6 Plus en maakt gebruik van de reeds bestaande Passbook applicatie. Het komt erop neer dat je jouw bank -en kredietkaarten kan inscannen en digitaal bijhouden op jouw iPhone. Door je iPhone voor een speciale zender te houden in de winkel aan de kassa kan je dan heel snel betalen met je vingerafdruk. Dit werkt via de nieuwe NFC-chip in de nieuwe iPhones. Na verloop van tijd zal je ook kunnen betalen met je Apple Watch.

Kleine vergoeding voor Apple

Volgens bronnen die afweten van Apple’s plannen met betalingen en Apple Pay in het algemeen zal Apple van elk aankoopbedrag dat met Apple Pay vereffent wordt 0,15 % ontvangen. Het is niet zo dat klanten voor Apple Pay 0.15 % meer zullen moeten betalen, wel wil dit zeggen dat de banken deze vergoeding aan Apple zullen moeten betalen. Om het wat beter te illustreren: bij een bedrag van $ 100,- ontvangt Apple dus $ 0,15. Indien Apple Pay een succes wordt kunnen de opbrengsten van Apple Pay zeker hoog oplopen.

Uiteraard zijn de banken die deelnemen aan Apple Pay hiermee akkoord gegaan. Zoals AppleInsier aangeeft zijn ze uit eigen belang akkoord gegaan met deze regeling. De 0,15 procent die Apple krijgt van elke transactie ligt hoger dan standaard ‘vergoedingen’ voor het gebruik van credit cards, maar de banken hopen er toch voordeel uit te halen op vlak van het aantal betalingen. Ze verwachten dat Apple Pay al snel op grote schaal en dus door veel personen gebruikt zal worden, waardoor er minder met cash geld en meer met kaarten betaald zal worden. Dit is uiteraard veel interessanter voor de banken omdat ze er op langere termijn meer aan verdienen dan dat ze zelf moeten betalen.

De NFC-chip (voorlopig) enkel voor Apple Pay

De nieuwe iPhone 6 modellen hebben dus een NFC-chip. Zo’n chip was eerder al aanwezig in smartphones van andere fabrikanten en werd ook al verwacht in vorige versies van de iPhone. NFC staat voor Near Field Communication, een systeem waarmee draadloos gegevens uitgewisseld kunnen worden met andere apparaten. De iPhone heeft eindelijk zo’n NFC chip, maar deze zal enkel gebruikt worden voor het Apple Pay systeem. Dit wil dus zeggen dat andere ontwikkelaars geen apps zullen kunnen ontwikkelen die gebruik maken van deze NFC-chip om zaken uit te wisselen. Dit nieuws komt van een woordvoerder van Apple en dus officieel.

De NFC-technologie is nieuw voor Apple en dus willen ze het voorlopig rustig en gecontroleerd aanpakken. Voorlopig zal de chip dus enkel voor Apple Pay gebruikt worden. Wel is het goed mogelijk dat in een volgende versie van iOS bepaalde NFC-functies wel opengesteld zullen woorden voor ontwikkelaars. Zo wordt de Touch ID-sensor van de iPhone vanaf iOS 8 ook verder opengesteld voor ontwikkelaars.

Apple Pay zal eerst gelanceerd worden in de Verenigde Staten waar Apple al verschillende contracten heeft met grote winkelketens. Na verloop van tijd zal Apple Pay ook uitbreiden naar het buitenland, maar dit kan nog een hele tijd duren.

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Wat is jouw mening?...