Back

Review: iPhone 6S

De iPhone 6S is ondertussen al even op de markt en misschien heb jij er zelf eentje opgepikt. Maar misschien ben je al trotse eigenaar van een ander iPhone model en weet je niet goed of een upgrade wel aan jou besteed is. Ik geef je graag mijn persoonlijke ervaring over “The only thing that’s changed is everything” mee.

Design

Het design is onveranderd gebleven in vergelijking met de iPhone 6. Dat kan je natuurlijk afleiden uit de “S”-upgrade die Apple al enkele jaren hanteert. Toch zijn er drie belangrijke verschillen met de iPhone 6 die de iPhone 6S onderscheiden.

Aluminium 7000 reeks
Het materiaal waar de iPhone 6S uit vervaardigt is, is het nieuwe aluminium namelijk de “7000 reeks”. Dit is hetzelfde materiaal die gebruikt wordt voor de casing van de Apple Watch Sport. Dit aluminium is sterker dan zijn voorganger en moet zo de befaamde bendgate helemaal de wereld uitwerken.

Dikte
De iPhone 6S is 0.2 mm dikker als zijn voorganger. Deze is nu 7,1 mm dik inplaats van 6,9 mm. Doch wordt er geen verschil gemaakt in cases voor de twee toestellen. Je kan dus gewoon je hoesje van je iPhone 6 overnemen naar de iPhone 6S.

Gewicht
De nieuwe iPhone 6S weegt zo een 14 gram meer als de iPhone 6. Dit komt onder andere door een aantal nieuwe componenten die Apple gebruikt. Het extra gewicht is absoluut niet storend. Door dat het toestel wat zwaarder is zou ik zelfs durven zeggen dat hij daardoor wat beter in de hand blijft liggen dan de iPhone 6. Doch als je beide toestellen vast hebt zal je direct het verschil voelen. een iPhone 6 met case weegt vaak minder zwaar als een iPhone 6S zonder case.

Camera

De camera van de iPhone 6s heeft ook een upgrade ondergaan. Deze is nu 12 MP (Pixels van 1,22 µm) inplaats van 8 MP (Pixels van 1,5 µm). De extra megapixels wil niet direct zeggen dat de camera daarmee beter geworden is. Apple heeft door het gebruik van een nieuwe sensor zijn camera alweer een nieuwe dimensie gegeven. Je krijgt namelijk 50% meer pixels en de pixels zijn maar 19% kleiner geworden. Dit geeft als resultaat dat de foto’s een stuk scherper zijn als vroeger maar ik merk jammer genoeg dat de foto’s in een slechte belichting (avond) er wat op achteruit zijn gegaan. Kleinere pixels vangen nu eenmaal individueel minder licht op door hun kleinere oppervlakte. De camera is door de extra megapixels wel in staat om 4K video op te nemen in 30 fps. Ook de front facing HD camera is nu 5 MP geworden. Hierdoor zijn je selfies extra scherp! Hieronder enkele onbewerkte foto’s getrokken met een iPhone 6S:

ANV_IPHONE6S_PIC3

ANV_IPHONE6S_PIC4

ANV_IPHONE6S_PIC2

ANV_IPHONE6S_PIC1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Performance

ANV_IPHONE6S_PIC5De iPhone 6S heeft de nieuwe A9 processor en M9 bewegingsprocessor meegekregen. Dit zijn de laatste nieuwe chips die Apple gebruikt en hebben zo een 70% betere prestaties volgens Apple. Dit is zonder twijfel de snelste iPhone die ik ooit al gebruikt heb. De combinatie tussen de nieuwe processor en het nieuwe interne geheugen (NVMe SSD: tot bijna tweemaal zo snel als elk ander toestel op de markt) dat Apple gebruikt zorgt ervoor dat apps vliegensvlug zijn. Er is bijna zo goed als geen wachttijd bij het openen van apps en aangezien ik mijn apps nooit sluit kan ik ze altijd probleemloos openen vanuit de recent apps slider. Het is trouwens de eerste iPhone die 2 Gb RAM heeft gekregen. De nieuwe AC-wifi ontvanger heeft ook zijn snelheid verdubbeld in vergelijking met de iPhone 6.

Batterij

Desondanks de iPhone 6S 0,2 mm dikker is als zijn voorganger is de batterij kleiner geworden. Deze vermindering van capaciteit wordt uiteraard opgevangen door iOS 9. Ik heb nog geen verschil in batterijduur ondervonden met de iPhone 6.

3D touch

De iPhone 6S beschikt nu ook over 3D touch. Dit is te vergelijken met de Force touch van de Macbook. Het scherm is nu in staat om af te leiden hoeveel druk je met je vinger op het scherm plaatst. Zo kan je aan de hand van verschillende drukken, verschillende acties activeren. Het is een leuke feature om te hebben. Zeker in het begin probeerde ik 3D touch zoveel mogelijk te gebruiken want het is inderdaad sneller om zo bepaalde acties uit te voeren. Maar na een tijdje vergeet je het gewoon om te gebruiken. Het zal dus de taak van de developers zijn om 3D touch meer leven in te blazen.

Touch ID 2

Er is ook een nieuwe Touch ID sensor gebruikt in de iPhone 6S. Deze sensor is zo snel en nauwkeurig dat ik nooit meer in staat ben om mijn notificaties op mijn lock screen te bekijken. Ik vond de Touch ID in de iPhone 6 iets te traag als ik een snelle handeling wou uitvoeren dus had ik die maar afgezet. Nu met de iPhone 6S gebruik ik die terug volledig aangezien hij toch zo verschrikkelijk snel is. Vaak als ik de iPhone uit mijn zak haal is hij al unlocked en direct klaar voor gebruik.

 

About the Author /

contact@timothysegers.be

Studying automation as a student representative at the University/College Ghent and co-founder of the Landay VZW. Technology and organizing are the two things I live by!

Wat is jouw mening?...