Back

iOS 8: wat zal er nieuw zijn (deel 1)

Nog maar een aantal dagen geleden kwam iOS 7.1 uit met een groot aantal aanpassingen, en de geruchten over het volgende besturingssysteem voor iOS-toestellen blijven maar binnenstromen. Als we deze mogen geloven, weten we al een heleboel over wat Apple in petto heeft voor ons in iOS 8. Een overzicht:

Notification Center

Huidige ‘Notification Center’

Notification Center is het drop-down menu waarmee iOS-gebruikers handige zaken kunnen bekijken zoals hun kalender, het weer, aandelenprijzen en dergelijke. In iOS 7 heb je momenteel drie beschikbare tabbladen: “Vandaag”, “Alles” (toont alle notificaties) en “Gemist”. Apple zou overwegen om het lijstje te verminderen naar “Vandaag” en “Notificaties”.
Het “Notificaties” tabblad zou dan alle notificaties verzamelen, niet enkel de gemiste. Hierdoor zou het simpeler zijn om te navigeren door het Notification Center. Ook zou het drop-down menu meerdere functies krijgen dan waarvoor het momenteel kan gebruikt worden.

Berichten

Men zegt dat Apple overweegt om een functie in de Berichten app te plaatsen die het mogelijk zal maken om gesprekken automatisch te laten verwijderen. Bijvoorbeeld na een tijdperiode van een maand of een jaar. Dit zou een tekort aan opslagruimte van iOS-toestellen kunnen helpen voorkomen. Een groot aantal gebruikers ondervindt regelmatig problemen met berichten die te veel plaats innemen in bijvoorbeeld back-ups na een geruime tijd. Als deze optie er komt, zal deze vanzelfsprekend optioneel zijn zodat berichten voor altijd kunnen behouden worden voor wie dat wil.

Inter-app communicatie

De nieuwe functionaliteit zou verder gaan dan in het huidige iOS 7

Volgens verschillende bronnen is Apple al lange tijd bezig met het testen van een functionaliteit die App Store apps toelaat om makkelijker met elkaar te communiceren en data te delen. Deze “XPC” service is een API die er bijvoorbeeld voor zal kunnen zorgen dat een app voor fotobewerking de mogelijkheid heeft om een bewerkte foto the ‘pushen’ naar een tweede app als Instagram of Twitter. Dit is een zeer gegeerd concept voor developers en werd ook al eerder gepland om te verschijnen in iOS 7, maar het werd uiteindelijk om onbekende redenen toch uit de definitieve versie gehaald. Het is dus mogelijk dat deze functie ook bij iOS 8 aan ons voorbij gaat.

Game Center

Game Center zou aan zijn laatste adem kunnen zijn. Verschillende bronnen beweren namelijk dat Apple het nut niet meer inziet van deze toch wel weinig gebruikte app. De functionaliteit zou dus nog enkel te vinden zijn in apps die de sociale gamingservice hebben ingebouwd. Dit is redelijk opmerkelijk aangezien de app in iOS 7 nog een volledige make-over kreeg waarbij het groene mat-uiterlijk uit vroegere iOS-versies werd vervangen. Dit gerucht hoort toch wel met een korreltje zout genomen te worden want er zijn ook een aantal geruchten die dit tegenspreken.

iTunes Radio

iTunes Radio, momenteel onderdeel van de Muziek-app

Momenteel is iTunes Radio nog niet voor onze contreien bestemd, maar laten we hopen dat daar snel verandering in komt. Apple zou deze streamingservice nog meer in de spotlight willen zetten door het een eigen stand-alone app te geven in plaats van de huidige categorie in de Muziek-app. De interface voor de iTunes Radio app zal zo goed als identiek zijn aan de Muziek-app.

iTunes Radio werd gelanceerd samen met iOS 7 in de VS, maar was eigenlijk al gepland voor iOS 6. Moeilijkheden met platenmaatschappijen zouden in de weg hebben gestaan. Sindsdien is de dienst ook beschikbaar gemaakt in Australië. Apple zou de service nu promoveren naar een eigen app om zo de aanwezigheid ervan in iOS nog prominenter te maken. Zo zal het ook directere concurrentie vormen voor rivalen als Pandora, Spotify en iHeartRadio. Natuurlijk geeft dit een voordeel voor Apple aangezien iTunes Radio voorgeïnstalleerd zal zijn op toekomstige iOS-toestellen. Dit is niet de eerste keer dat een functie uit de Muziek-app wordt weggehaald en een eigen app toegewezen krijgt. Zo werden eerder al ‘Video’s’, ‘Podcasts’ en ‘iTunes University’ naar een eigen app verwezen.

CarPlay

CarPlay

Het huidige CarPlay werkt enkel via de Lightning kabel. Maar Apple test deze functie in iOS 8 via een WiFi-verbinding.  Recente uitspraken van Volvo bevestigen dat, het bedrijf meldde dat de CarPlay-functionaliteit in auto’s binnenkort ook draadloos zal werken. Toch werd deze functie al tijdens iOS 7 getest, dus het is mogelijk dat ook deze functie nog niet meteen het daglicht zal zien.

Voice memos

Ook de Voice Memos app zou een aantal verbeteringen krijgen, met name bij de weergave van verschillende knoppen. Zo is het volgens sommige gebruikers momenteel moeilijk om uit te maken welke knop moet worden ingedrukt voor een specifieke functie. Dit zou dus een update krijgen in iOS 8.

Verbeterde stabiliteit

Naast de verbeteringen in Apple’s apps zelf, zal iOS 8 ook een stabielere en snellere versie van iOS 7 zijn. Zo zal Apple ervoor zorgen dat apps nog sneller laden en afsluiten. Ook de algemene systeemnavigatie zal een stuk aangenamer worden en animaties zullen een enorme boost krijgen. Dergelijke verbeteringen zijn al gedeeltelijk te vinden bij de recente update van iOS 7.1, maar verbeteringen in iOS 8 zullen nog verder gaan. Uiteraard is dit allemaal nog speculatie, aangezien de lancering van iOS 8 nog maanden veraf is. Maar het geeft toch al een positief beeld om naar uit te kijken.

Interesse in nog meer geruchten over het toekomstige iOS 8? Lees dan zeker deel 2 van deze artikelreeks.

About the Author /

glen.b@hotmail.be

 fanboy - game designer - music lover - reddit addict

Wat is jouw mening?...