Back

Review: Checkmark 2 – Apple’s Herinneringen app verbeterd

Wanneer je een iPhone koopt krijg je er natuurlijk altijd standaard een aantal apps van Apple bij. Eén van deze apps is Herinneringen. Op zich een handige app voor lijstjes en herinneringen. De app heeft al veel functionaliteit, maar toch kan hij op veel vlakken nog verbeterd worden. Vandaag bespreken we een app die ernaar streeft jouw enige To-Do app te zijn die je ooit nodig zal hebben.

De app die we vandaag bespreken heet Checkmark 2. Het is een to-do app, en zo zijn er natuurlijk al velen. Toch biedt Checkmark enkele interessante functies die het verschil kunnen maken. We bespreken het design, gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteit van Checkmark 2.

Checmark 2 MenuDesign

Checkmark 2 heeft een redelijk standaard design. Dit is natuurlijk niet per se slecht, want dit maakt de app wel zeer simpel in gebruik. Hierdoor zijn er in de app ook geen onnodige elementen die voor afleiding kunnen zorgen. Wanneer je links op het menu-icoontje klikt kom je, natuurlijk, in het menu. Hier vind je knoppen naar de drie belangrijke schermen in de app: ‘When’, ‘Where’ en ‘Lists’. Wat deze schermen doen bespreken we onder het puntje functionaliteit.

Een zeer positief aspect aan de interface van de app is dat je niet onnodig naar nieuwe schermen wordt doorgestuurd. Dit wil zeggen dat, wanneer je in de app een herinnering aanmaakt, er gewoon een klein schermpje naar boven komt. Je wordt dus niet naar een geheel nieuw scherm gebracht wat ervoor zorgt dat je snel en op een simpele manier extra herinneringen kan bijvoegen.

Functionaliteit

Zoals hierboven al even aangehaald bestaat Checkmark 2 eigenlijk uit drie grote schermen. We bespreken elk scherm en geven aan waarvoor ze bedoeld zijn. Om herinneringen af te vinken tik je links op het bolletje en wanneer je op de herinnering zelf tikt kan je de instellingen bijwerken.

Checmark 2 When screenWhen

Dit scherm draait helemaal om herinneringen gebonden aan bepaalde tijdstippen. Dit kan in zijn simpelste vorm zoals een herinnering voor één bepaalde dag. Gelukkig biedt Checkmark 2 nog heel wat extra opties waardoor de functies veel uitgebreider worden. Zo kan je een herinnering ook laten herhalen. Voor de frequentie van herhalen krijg je zeer veel keuze. Je kan ervoor kiezen de herinnering dagelijks, wekelijks, maandelijks en zelf tweewekelijks te herhalen. En alsof dat nog niet genoeg was kan ook gewoon zelf aparte dagen aanduiden waarop je wil dat de herinnering verschijnt.

Onderaan in het scherm krijg je 3 tabjes te zien. Het eerste tabje, Scheduled, brengt je naar al de toekomstige herinneringen die gepland staan maar niet terugkerend zijn. Het volgende tabje brengt je naar de herinneringen waarvoor een herhaling is ingesteld. Hier kan je dus, door op de herinnering te tikken, de frequentie aanpassen indien nodig. Het laatste tabje laat de herinneringen zien die reeds voltooid zijn.

Checkmark 2 - Where ScreenWhere

Dit volgende scherm draait om herinneringen die gebonden zijn aan een locatie. Je kan allerlei locaties toevoegen door op het plustekentje te drukken. Je kan ervoor kiezen om je huidige locatie te nemen, een locatie op de kaart te zoeken of een locatie te gebruiken vanuit je contacten. Icoontjes maken het extra duidelijk in combinatie met een naam die je zelf kan geven.

Per locatie kan je dan herinneringen toevoegen. Ook hier is weer een overvloed aan extra opties. Je kan kiezen om de herinnering te tonen bij het aankomen of verlaten van de locatie. Je kan een bepaalde datum opgeven (optioneel) en je kan er ook voor kiezen om pas x aantal minuten na aankomst/vertrek herinnerd te worden. Onderaan kan je navigeren naar een scherm waar alle taken gegroepeerd zijn en naar een scherm waar alle voltooide items terecht komen.

Lists

Checkmark 2 - Lists - SchoolAls laatste scherm heb je lists. Dit spreekt grotendeels voor zich. Hier kan je items groeperen per thema of ander gemeenschappelijk kenmerk. Handig is zeker wel dat je lijstje nog eens een niveau verder kan opdelen. Zo kan je tussenkopjes opgeven waaronder je verschillende items kan plaatsen. Een item ingedrukt houden en slepen zorgt ervoor dat je het kan verplaatsen.

De herinneringen hebben in dit item geen extra opties. Wel kan je ook hier op het hoofdscherm van je ‘Lists’ kijken naar de reeds voltooide items.

Checkmark 2 - Reminder OptionsGebruiksvriendelijkheid

Checkmark 2 is behoorlijk gebruiksvriendelijk. Bij het maken van herinneringen zijn er echter soms zo veel opties dat het wel eens tot lichte keuzestress zou kunnen leiden, maar anderzijds zorgt dit er wel voor dat zowat alles mogelijk is wanneer het op herinneringen aankomt.

Checkmark 2 is alleszins gebruiksvriendelijker dan de ingebouwde Herinneringen app. Waar het bij die app soms moeilijk is om simpelweg een item te voltooien, is dit bij Checkmark 2 een fluitje van een cent. Wanneer we Checkmark 2 vergelijken met andere populaire to-do apps zoals Clear zijn er uiteraard heel wat verschillen. Clear richt zich duidelijk op simpelheid en eenvoud, waarbij Checkmark 2 meer inzet op functionaliteit. Beiden hebben hun troeven en zwakheden.

Prijs en beschikbaarheid

Checkmark 2 is een app ontwikkeld door Snowman. Meer info over deze en andere apps vind je op hun website. De app kost €5,49, een beetje aan de hoge kant dus. De app is zeker het geld waard wanneer je zijn volledige functionaliteit benut, vooral het afhandelen van locatie-gebaseerde herinneringen werkt zeer vlot en is goed uitgewerkt.

Checkmark 2 – Snowman

Hieronder kan je nog een spotje bekijken voor de app die op zijn minst amusant te noemen is:

About the Author /

eliasvdb8@gmail.com

Software Developer - Kempenaar - Apple addict - Gamer - Internet Junkie

Wat is jouw mening?...