Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple Q2 kwartaalresultaten bekend, Apple doet beter dan verwacht

Apple heeft zonet in een persbericht de resultaten van het tweede kwartaal in 2014 bekend gemaakt. Er werd een omzet van 45,6 miljard dollar gemaakt, goed voor 10,2 miljard dollar nettowinst of $11,62 per aandeel. Met deze cijfers overstijgt Apple haar eigen verwachting van 42 tot 44 miljard dollar.

Voor dit kwartaal verkocht het bedrijf uit Cupertino 43,7 miljoen iPhones en 16,3 miljoen iPads. Tijdens Q2 gingen er tevens 4,1 miljoen Macs en 2,8 miljoen iPods over de toonbank. De goede verkoop van Macs is te danken aan de sterke verkoop van de MacBook Pro en MacBook Air. Vergeleken met Q2 2013 heeft Apple 14% meer iPhones verkocht, maar 13% minder iPads. De verkopen van iPods zijn maar liefst met 52% gedaald ten opzichte van vorig jaar! Een overzicht van de belangrijkste data vind u onderaan het artikel.

Vorig kwartaal maakte Apple $57,6 miljard omzet en $13,1 miljard nettowinst. In datzelfde kwartaal verkochten ze het recordaantal van 51 miljoen iPhones en 26 miljoen iPads, tevens een record. Aangezien Apple in het tweede kwartaal geen nieuwe producten heeft uitgebracht, werden er ook geen spectaculaire cijfers verwacht.

“We’re very proud of our quarterly results, especially our strong iPhone sales and record revenue from services,” said Tim Cook, Apple’s CEO. “We’re eagerly looking forward to introducing more new products and services that only Apple could bring to market.”

Apple heeft in het persbericht ook bekend gemaakt dat het inkoopplan van aandelen zal worden uitgebreid met 30 miljard dollar. Tegen eind 2015 zou Apple $130 miljard hebben gebruikt om aandelen terug te kopen.

Ze hebben tevens bekend gemaakt dat het een ‘stock split’ zal uitvoeren voor 7 aandelen tegen 1. Dit betekent dat men voor elk aandeel er 6 meer krijgt, maar dat de waarde per aandeel hiervoor wordt gecorrigeerd zodat de marktwaarde van Apple dezelfde blijft als voor de stock split. Deze zal plaatsvinden op 2 juni 2014 en de handel in Apple’s aandelen zal op 9 juni worden verder gezet aan de nieuwe waarde. Tim Cook wil Apple’s aandeel toegankelijker maken voor kleinere beleggers door het goedkoper te maken.

UPDATE: Beleggers lijken positief te reageren op de resultaten en de aangekondigde stock split. Apple’s aandeel is in ‘after hours’ gestegen met ongeveer 8%.

Q2 2014 kwartaalresultaten

Conference call

Cook weet te zeggen dat er 800 miljoen iTunes accounts zijn en dat er over de voorbije 6 maanden 60 miljoen nieuwe gebruikers zich hebben geregistreerd. Angela Ahrendts zal vanaf volgende week haar positie als Senior Vice President of Retail bekleden binnen Apple. Volgens Cook hebben ze hun inkoopprogramma opnieuw verhoogd omdat hij vindt dat Apple ondergewaardeerd is. Tevens plannen ze een jaarlijkse verhoging van de dividenden, wat zou zorgen dat Apple jaarlijks $11 miljard aan dividenden uitkeert.

iPad heeft naar verluidt 95% van Amerikaanse onderwijsmarkt in handen. Apple’s cash berg bedraagt momenteel 156 miljard dollar, een lichte daling ten opzichte van vorig kwartaal. Luca Maestri, die binnenkort de rol van CFO zal opnemen heeft duidelijk gemaakt dat Apple opnieuw geld zal lenen in plaats van cash overzees over te brengen aangezien dit laatste nog steeds zeer duur is door de hoge belastingen hierop.

Tim Cook heeft tijdens de Q&A er sterk de nadruk op gelegd dat ze niet de eerste willen zijn om een product uit te brengen, maar dat ze liever de beste producten brengen. In de voorbije 18 maanden heeft Apple 24 acquisities gedaan, maar ze zoeken hierin nog steeds hun weg. Sommige van deze overnames zullen worden bekend gemaakt of zullen bekend geraken, maar zeker niet allemaal. Apple gaat in de komende 3 jaren het aantal Apple Stores in China verdrievoudigen.

Wat is jouw mening?...