Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple Kwartaalresultaten Q1 2014 bekend

De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2014 waren hooggespannen. Apple heeft zonet deze resultaten bekend gemaakt. In dit eerste kwartaal slaagde men erin 57,6 miljard dollar aan inkomsten te genereren. Daarvan is 13,1 miljard dollar netto winst, of 14,50 dollar per uitgegeven aandeel. Daarmee doet het bedrijf uit Cupertino het beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar met 54,5 miljard dollar omzet en een netto winst van 13,1 miljard dollar of 13,81 dollar per aandeel. De brutomarge bedroeg 37,9% in vergelijking met 38,6% vorig jaar. 63% van de inkomsten werden buiten de Verenigde Staten gerealiseerd.

Apple wist maar liefst 51 miljoen iPhones aan de man te brengen, wat een absoluut record is. In het eerste kwartaal van 2013 moest Apple tevreden zijn met een verkoop van 47,8 miljoen iPhones. Bovendien heeft Apple het afgelopen kwartaal 26 miljoen iPads verkocht, wat ook een nieuw record betekent. Van de Mac’s gingen er 4,8 miljoen stuks over de toonbank, 700.000 meer dan vorig jaar.

De aandeelhouders van Apple (AAPL) mogen rekenen op een dividend van 3,05 dollar per aandeel welke wordt uitbetaald op 13 februari 2014.

CEO Tim Cook is alvast erg tevreden met het recordverkoop van iPhones en iPads, de sterke verkoop van de Mac en met de groei van iTunes en andere software. Hij vindt het fantastisch om zulke loyale en geëngageerde klanten te mogen hebben.

We are really happy with our record iPhone and iPad sales, the strong performance of our Mac products and the continued growth of iTunes, Software and Services,” said Tim Cook, Apple’s CEO. “We love having the most satisfied, loyal and engaged customers, and are continuing to invest heavily in our future to make their experiences with our products and services even better.

Bovendien is Apple nog steeds bezig met het afbouwen van hun cash geld: 7,7 miljard dollar hebben ze het afgelopen kwartaal uitbetaald aan aandeelhouders en gebruikt om eigen aandelen terug in te kopen.

Apple heeft de volgende verwachtingen voor het volgende kwartaal:

  • Omzet tussen 42 miljard dollar en 44 miljard dollar;
  • Brutomarge tussen 37 en 38 percent;
  • Kosten voor exploitatie tussen 4,3 miljard en 4,4 miljard dollar;
  • Andere inkomsten van 200 miljoen dollar;
  • Een taxatie van 26,2 percent.

Conference call

iPhone heeft een erg sterke groei gekend in Japan. Daarnaast waren ook andere opkomende landen erg belangrijk zoals China, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Rusland. Bovendien heeft Apple een nieuw contract van meerdere jaren afgesloten met China Mobile. China is dan ook één van de belangrijkste afzetmarkten voor Apple. Bovendien heeft de iPhone een erg hoge loyaliteit in Azië.

De iPad heeft een erg goed kwartaal achter de rug. Ze hebben maar liefst 14 percent meer iPads verkocht tegenover hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Ook de iPad kende een belangrijke groei in de opkomende landen, alsook in bepaalde delen van West-Europa. De iPad heeft bovendien 78% marktaandeel in de Verenigde Staten.

Over de Mac wil Oppenheimer nog even kwijt dat een verkoop van 4,8 miljoen Macs erg opmerkelijk is, gegeven de dalende pc-markt (een daling van 6%). Onder die Macs zitten er ook al enkele nieuwe Mac Pro’s welke veelbelovend is voor toekomstige resultaten.

De iTunes Store was het afgelopen kwartaal goed voor 2,4 miljard dollar aan inkomsten, de App Store plaatste 2 miljard dollar op de teller. Apple heeft in totaal al 15 miljard dollar uitbetaald aan ontwikkelaars voor de App Store.

De fysieke winkels zorgden voor 7 miljard dollar aan inkomsten. Maar liefst 114 miljoen bezoekers kregen deze winkels over de vloer, wat resulteert in gemiddeld 21.000 bezoekers per winkel, per week. Oppenheimer vernoemt ook de iBeacon-technologie, welke in sommige Apple stores al gebruikt wordt. Op basis van deze technologie kan men in een Apple Store informatie ontvangen op je iPhone betreffende producten die zijn tentoongesteld. Hij verwacht ook mogelijkheden voor deze technologie buiten de eigen winkels.

Vragen en antwoorden

De eerste vraag heeft te maken met de verwachte omzetdaling voor het volgende kwartaal. Oppenheimer legt uit dat dit vooral te maken heeft met lagere iPod-verkopen en een sterkere US dollar tegenover andere munten.

Ook de volgende vraag gaat verder op die verwachte omzetdaling. Zo suggereert de analist dat het contract met China Mobile net positief zou moeten zijn voor de omzetcijfers. Cook en Oppenheimer weten dat de iPhones het komende kwartaal nog maar in een erg klein deel van China beschikbaar zijn.

Een journalist vraagt zich af hoe mensen gebruik maken van Touch ID om producten te kopen in iTunes en of ze andere mogelijkheden zien met mobiel betalen. Cook zegt het geweldig te vinden dat klanten deze technologie kunnen gebruiken en dat er nog erg veel mogelijkheden zijn. Vandaag heeft hij echter niets aan te kondigen over de mogelijkheden voor betalingen. Toch waren mobiele betalingen één van de gedachten achter Touch ID.

Over het iPhone-marktaandeel weet Tim Cook dat het steeds hun doel geweest is het beste product te maken en niet het meest aantal producten. Hij voegt eraan toe dat de groei in verkoop aanzienlijk was in de opkomende industrieën, Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Europa. In Noord-Amerika ging het afgelopen kwartaal iets minder goed. Dit heeft onder meer te maken met een tekort aan iPhone 5s, maar ook door providers die abonnementen hebben gewijzigd.

Een vraag over de iPhone 5c krijgt geen erg duidelijk antwoord. Cook laat weten dat hij niet gaat praten over toekomstige producten, maar laat wel verstaan dat de smartphone markt nog steeds groeipotentieel heeft. De tegenvallende verkoop van de iPhone 5c wijt Cook aan de fantastische features die de iPhone 5s te bieden heeft, waardoor deze meer aandacht krijgt.

Cook weet ook te vertellen dat innovatie nooit zo sterk geweest is bij Apple als nu. Een ander antwoord dat daaraan gelinkt kan worden is dat ze elk product willen maken, dat het beste product van de markt is.

Tot slot

De meeste vragen polsten naar de verwachtte omzet van Apple voor het komende kwartaal en de nieuwe producten (productcategorieën) die het bedrijf wil aanboren. De cijfers die Apple wist voor te schotelen waren best indrukwekkend, toch wist met name de iPhone de verwachtingen van de analisten niet in te lossen. Benieuwd wat dit betekent voor sentiment van analisten en beleggers.

Wat is jouw mening?...