Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple EU heeft relatie tussen Apple en Ierland in het vizier

european flags

Dat Apple en vele andere grote bedrijven zich niet in Ierland vestigen omwille van de prachtige natuur, de vele schapen en het Guinness-bier is intussen al wel langer geweten. Ierland kent een uiterst voordelige fiscaliteit voor deze bedrijven waardoor het land zich erg geliefd maakt om een Europese hoofdzetel te vestigen. De Ierse praktijken worden al langer met argusogen bekeken door de Europese Commissie en nu heeft die Europese Commissie onder andere de relatie tussen Apple en Ierland in het vizier. 

De Commissie lijkt van mening te zijn dat de fiscale regels die er afgesproken zijn tussen Ierland en Apple indruisen tegen de Europese regelgeving. De Europese Commissie startte het formele onderzoek in juni en gaat nu zo snel mogelijk haar eerste bevindingen bekend maken. Het is mogelijk dat de fiscale afspraken tussen de Ierse overheid en Apple als illegale staatshulp worden beschouwd.

Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws. De Ierse overheid heeft er vertrouwen in dat er geen problemen zijn. Ze zijn van mening dat er geen sprake is van staatshulp en hebben dit antwoord ook formeel overgebracht aan de Europese Commissie.

In januari reisde Tim Cook nog af naar County Cork voor een afspraak met de Ierse eerste minister om de aanwezigheid van Apple in het land en de fiscaliteit te bespreken.

De Europese Commissie heeft overigens niet alleen Apple in het vizier. Het tracht alleen de verschillende fiscale afspraken onder de loep te nemen en deze daar waar nodig aan te pakken. Ook Fiat wordt in het onderzoek vermeld voor soortgelijke afspraken met het Groothertogdom Luxemburg. Als men van mening is dat de afspraken tussen Apple en Ierland niet door de beugel kunnen is het mogelijk dat Apple alle achtergestelde belastingen toch moet betalen. Over de grootheid van dit bedrag is niets bekend.

Wat is jouw mening?...