Apple Nieuws Vlaanderen

Home iPhone Bendgate: zo test Apple hun iPhones

Het werkwoord ‘buigen’ kreeg de laatste tijd een associatie bij. Als we het vandaag de dag horen denken we hoogstwaarschijnlijk aan de nieuwe iPhones, die blijkbaar makkelijker zouden buigen dan gedacht. Uiteraard een grote streep door de rekening van Apple. Maar zijn de nieuwe iPhones nu werkelijk zó makkelijk te buigen? Ondergaan de nieuwe modellen niet eerst grondige testen? O jawel. Wij nemen je graag mee op exclusieve tour in het gebouw waar Apple hun nieuwe modellen ‘martelt’.

Vreemd gebouw, normale procedures

Enkele straten verwijderd van het kloppende hart van Apple, zijnde de Cupertino-campus, vinden we een eerder onopvallend gebouw. Als iPhone is dit hoogstwaarschijnlijk de laatste plaats op aarde waar je een uitstapje naartoe zou willen plannen. Op deze plaats onderwerpt Apple zijn laatste modellen van hun volledige productlijn aan alle mogelijke zaken die in de echte wereld kunnen gebeuren: val van uw iPhone, hoge druk op het scherm, en uiteraard: het buigen ervan. Alle situaties worden hier nagebootst zodat uw duur gadget toch enigszins een stootje kan verdragen.

[pullquote] “We hebben onze producten ontworpen zodat gebruikers écht kunnen vertrouwen op het alledaags gebruik ervan. In het ontwerp moeten we dan uiteraard ook controleren of ze écht te vertrouwen zijn, door er de nodige kracht en druk op te zetten. Je moet kunnen bewijzen dat dit product de échte wereld aankan.” – Senior VP Worldwide Marketing Phil Schiller [/pullquote]

Apple is niet happig om faciliteiten als dit gebouw open te stellen voor het publiek. Maar sinds enkele personen ‘beweren’ dat de nieuwe iPhone 6 buigt, laat Apple even in hun bedrijfsgeheimen snuisteren.

Apple testte 30.000 iPhone 6 eenheden

Apple verklaarde vroeger, en nu nog altijd, dat de iPhone een bijzonder taai beestje is. Zowel de iPhone 6 als zijn grote broer ,de 6 Plus, zijn vervaardigd met kwaliteitsvolle staal- en titanium onderdelen, ontworpen door Apple zelf, om potentiële druk-punten op de iPhone te beschermen. Uiteraard zorgt het ion-versterkt glas voor extra stevigheid.6

Maar hoeveel iPhone’s test Apple dan eigenlijk? Een tiental? Twintigtal? Nee, ze testen een slordige, houd u vast, 30.000 iPhone eenheden (15.000 iPhone 6 & 15.000 iPhone 6 Plus) vooraleer ze de ‘goedgekeurd’-stempel in ontvangst mogen nemen. Meer nog, de iPhone 6 en 6 Plus vertoeven eerst een tijdje in de zakken van duizenden Apple-werknemers alvorens u eentje in uw eigen zakken kan opbergen.

[pullquote]”Als wij meer en meer functies in onze iPhone’s opnemen, moeten we een manier vinden om ze eerder te breken dan onze klanten dat zouden doen.” – Senior VP Hardware Dan Riccio[/pullquote]

Levensduur van de iPhones testen. Zonder de duur.

Als we eens een kijkje nemen naar welke soort testen Apple toepast op de iPhone’s dan onderscheiden we verschillende soorten. Een onderdeel van de filosofie achter deze ‘martel’-technieken voor de 8Apple-producten is dat ze ze aan alle soorten situaties wil onderwerpen die ze ondergaan tijdens hun levensduur. Alleen verkorten de gesofisticeerde machines deze duur aanzienlijk, aangezien alles op voorhand is geprogrammeerd. De verschillende machines voeren automatisch na elkaar een reeks testen uit, in verhogende trap van intensiteit.

Apple was stomverbaasd over hoeveel een iPhone 6 eigenlijk kan verdragen. Het scherm van de iPhone 6 kan gemakkelijk 25 kilogram dragen vooraleer het ook maar enige verschijnselen van buiging vertoont. Naast deze machine bevindt zich ook een set van gewichten om telkens meer en meer te kunnen testen.

[pullquote]” De conclusie is dat als je genoeg kracht uitoefent op uw iPhone, of elke andere smartphone, je deze zeker en vast kan buigen.” – Senior VP Hardware Dan Riccio [/pullquote]

Apple’s worst case scenario

5Gelijklopend met de vorige gewichtstest is er nog de zogenaamde ‘zit’-test. Deze bestaat erin om de druk te testen die een iPhone ondergaat als hij in uw zakken zit. Ook zijn er testen als de iPhone zich in de achterzak bevindt en je op een zacht oppervlak (bv. zetel) gaat zitten, alsook een test – volgens Apple het ‘worst case scenario’ – die test hoeveel druk er wordt uitgeoefend als de iPhone opnieuw in de achterzakken vertoeft maar je u nu op een hard oppervlak (bv. beton) bevindt.

Twist to know

12Een laatste test waar we even dieper op ingaan is de zogenoemde ‘twist-test’, wat inhoudt dat je van een iPhone beide kanten gaat vastzetten. In dit geval de kant van de home-button en de kant van de ontgrendel-knop, en dan die twee gaat opheffen tegen elkaar. De machine doet de ene kant naar boven richten, terwijl de andere naar beneden wijst. Je gaat als het ware het product schuin gaan manipuleren. Ook de Macbooks ondergaan deze ‘kwelling’. Pas dan kunnen ze écht vaststellen hoeveel hun laptops kunnen verdragen. Oh ja, en ze ondergaan deze tests ook niet eenmalig. Nee, duizenden malen na elkaar.

Deel van Apple’s bedrijfsfilosofie

9Het gebouw waar we nu iets meer over weten is niet het enige in de rij waar Apple-producten worden ‘gemarteld’. In China bevindt zich ook nog een gelijkaardige afdeling – maar dan op een grotere schaal – waar producten nog laatste testen ondergaan alvorens aan de definitieve productie toe te komen.

De laatste keer dat Apple in zo’n slechte papieren kwam was in 2010, toen bleek dat als je de iPhone 4 te hard vastgreep het signaal enorm verzwakte. Volgend op dit euvel hield Apple ook een persconferentie waar ze een kleine groep mensen in hun ‘black-lab’ een kijkje lieten nemen, waar ze hun iPhones testen op alle mogelijke stralingen.

Dus, is de iPhone 6 en compagnon 6 Plus slecht ontworpen? Nee. Is de media-heisa rond de buig-problemen overdreven? Misschien. Is er iets aan te doen? Zeer zeker. Apple raadt je aan om, als je effectief problemen ondervindt met uw iPhone, hem binnen te brengen in de dichtstbijzijnde Apple Store.

Neem hieronder in onze galerij zeker nog even een kijkje achter de schermen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

 

Wat is jouw mening?...