Back

USB C-3P1

Jammer genoeg krijg je geen persoonlijke assistent bij de upgrade naar de nieuwe USB poort, maar wat krijg je dan precies wel in de plaats? Wij sommen even op wat USB-C en USB 3.1 allemaal in petto hebben.

Wat was er voor USB-C?

Voor USB 3.1 type C was de laatst gebruikte standaard USB 3.0 met type A en type B connectoren. Sinds de oorspronkelijke lancering van de USB is de potentiële overdrachtssnelheid gestegen met factor 60. Maar wat zijn nu die type A, type B en type C connectoren waar iedereen het over heeft?

Type A

Dit is het eerste type dat uitgebracht is en nog steeds dagelijks gebruikt wordt. Je kent het wel dat je pas na drie keer je USB kabel om te draaien de juiste aansluiting kan maken. Het is eigenlijk zo dat Type A gekozen is om de “Zender” te zijn van de kabel. Dit wil zeggen dat je het type A het vaakst terug vindt bij apparaten die data willen verzenden en niet zozeer ontvangen (bv.: Computers, servers, opladers, etc.).

Type B

Dit type wordt eerder gebruikt aan de verbruikers kant van de kabel. Dit type wordt eigenlijk gekozen of gemaakt door de fabrikanten. Zo kunnen fabrikanten zelf het type connector maken dat zij het best bij hun product passen vinden. Uiteraard worden er wel bepaalde standaarden gehanteerd maar dat is tot in 2017 nog niet verplicht in Europa.

Type C

Het recentelijk uitgebrachte type C is eigenlijk gewoon een combinatie van Type A en Type B. Dit wil zeggen dat beide kanten dezelfde aansluiting genieten. Zo kan je beide kanten van de kabel gebruiken als “Zender” of “Ontvanger”.

ANV_C3P1_DrieTypes

De drie verschillende types

USB 3.1

Nu je begrijpt waar de verschillende types voor staan kunnen we uitleggen waarom er vaak verwarring ontstaat met USB 3.1. De klasse van de USB wordt bepaald door de potentiële overdrachtssnelheid, het vermogen dat de connector kan leveren en het aantal beschikbare pinnen. USB 3.1 kan dus mits wat aanpassingen evengoed voorkomen bij connectoren van type A en B en is niet zozeer gebonden aan type C.

Wat kan type C dan echt meer?

Door het grote aantal pinnen aanwezig in de kleine behuizing zal dit type waarschijnlijk de nieuwe standaard worden. Het kan probleemloos genoeg stroom voorzien voor een laptop op te laden (Macbook 12″, Google Chromebook), data door te sturen en een scherm aan te sturen tegelijk.

ANV_C3P1_USBC

About the Author /

contact@timothysegers.be

Studying automation as a student representative at the University/College Ghent and co-founder of the Landay VZW. Technology and organizing are the two things I live by!

Wat is jouw mening?...