Back

Apple TV 4 komt eraan

Op de Keynote van 9 september die in het teken zal staan van de iPhone 6S gaat Apple ook een nieuwe Apple TV aankondigen. Het toestel zal tal van nieuwe functies bevatten waaronder Siri en een App Store.

De huidige generatie draait al mee van 2012 en kreeg enkel een lichte verfrissing (Rev A) in januari 2013 toen Apple een paar onderdelen had aangepast. De Apple TV 3 is al 3 jaar oud dus hoogtijd voor een update.

Hardware

De iets grotere Apple TV 4 naast zijn voorganger. Ontwerp door Michael Steeber.

De iets grotere Apple TV 4 naast zijn voorganger. Concept door Michael Steeber.

Omdat de vorige generatie al dateert van 3 jaar geleden is de hardware aan een enorme revamp toe. Zo zal de 4de generatie beschikken over een Dual Core Apple A8 chip, een variant van de chip gebruikt in de iPhone 6 en de nieuwste iPod Touch. De A8 chip zal worden gepaard met 1GB ram geheugen, dat is een verdubbeling is van de huidige 512MB. Ook de interne opslag zal naar 32GB verhoogd worden tegenover de huidige 8GB voor het downloaded van apps etc.

 Vormgeving

Apple TV concept door Curved

Apple TV concept door Curved

Volgens bronnen zal Apple wegdoen met het hockey puck ontwerp. Zo zal de apple TV een andere afmeting aannemen die iets dikker en breder is. Het materiaal zal nog steeds een gelijkaardige “glossy” kunststof zijn omdat dit zorgt voor optimale bluetooth en wifi verbindingen in vergelijking met aluminium of andere metalen.

Afstandsbediening

De afstandsbediening gebruikt voor zowel de ATV 2 als de ATV 3 dateert al van 2009, toen werden Macs nog voorzien van IR ontvangers. Een soort trackpad zal de pijltoetsen vervangen maar de twee (Menu en Play) toetsen blijven present. Ook zal de nieuwe afstandsbediening een microfoon ingebouwd hebben, die is natuurlijk voor Siri. Ook nieuw is dat de afstandbediening wordt uitgerust met bewegingssensors (zoals in de Wii controller) voor games.

Features

Drie nieuwigheden die toch al langverwacht waren, Siri, een eigen App Store en de Apple stream TV service. Siri zal je zoekopdrachten aannemen, helpen bij het ingeven van tekst enzoverder doormiddel van de microfoon in de afstandsbediening. Naar verluidt zal Apple een Apple TV SDK beschikbaar maken en dat betekend: een App Store. Het platform wordt geopend voor nieuwe apps en zelfs games! State of the art spelletjes kan je best niet verwachten maar de nieuwe Apple TV kan een leuke casual game console worden. De TV service zal niet lanceren naast de nieuwe Apple TV maar zal wel op een later moment beschikbaar worden in de VS. Dit alles komt ook in een geheel nieuwe interface die ook beschikbaar zal zijn voor de huidige generatie.

Prijs

Volgens 9to5Mac wordt er bij Apple nog sterk onderhandeld over de verkoopprijs van het nieuwe toestel. Het zou gaan tussen $149 of $199 beiden aanzienlijk meer dan de initiële verkoop prijs van het vorige model dat met de lancering starte aan $99 en in maart van dit jaar verlaagd werd naar $69.

De derde generatie Apple TV zal ook worden behouden als instapmodel aan €79, deze zal eveneens ook de TV service die Apple later zal lanceren kunnen gebruiken maar heeft wel geen App Store en Siri.

Zelfs als Apple de ATV 4 zal verkopen aan $149 ligt dit bedrag aanzienlijk hoger dan dat van concurrerende stream apparaten zoals de Roku en Amazon Fire. De concurrentie heeft dan ook al langer een App Store en stem besturing wat het moeilijker maakt voor Apple om een premium prijskaartje te geven aan hun nieuwe Apple TV.

About the Author /

jan_vervloet@me.com

18, from the middle of nowhere, al vele jaren steevast geïnteresseerd in technologie. "If you can't love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?" -Ru

Wat is jouw mening?...