Back

[Review] The Macbook: inspected, tested and reviewed

De nieuwste Macbook van Apple heeft heel wat positieve en negatieve reacties met zich meegebracht toen hij gelanceerd werd in April. Ik vroeg me natuurlijk ook af welke rol deze Macbook zou vervullen in de Macbook line-up. Ik heb de laptop na al een paar maanden in handen en wil dan ook mijn ervaring met jullie delen.

Design

Het design van de Macbook is één van de mooiste die ik al gezien heb. Ikzelf heb het spacegray model gekozen. Met een aflopend design van 13,1 mm naar 3,5 mm hebben er al veel cursussen naast me gelegen waar ik de Macbook makkelijk achter kon verstoppen. Eens je de laptop openklapt vraag je jezelf af hoe ze er in geslaagd zijn om een retinascherm te maken met een dikte van slechts 0,88 mm. Het scherm is zijn Retina HD reputatie meer dan waard met zeer heldere kleuren en uitzonderlijke kijkhoeken.

Toetsenbord

Macbook KeyboardDe vraag die ik waarschijnlijk het meest gesteld krijg is hoe het nieuwe toetsenbord is. In het begin is het inderdaad wat onwennig typen maar na een paar dagen ben je er helemaal mee weg. Eens ik het toetsenbord gewoon was begonnen andere toetsenbord wat raar aan de hand te voelen. Maar nu een paar maand later slaag ik er perfect in om te switchen tussen een mechanisch toetsenbord, een Apple chiclet en het nieuwe toetsenbord van de nieuwe Macbook. Oefening baart kunst!

Trackpad

Het nieuwe trackpad is inmiddels ook terug te vinden in de Macbook Pro 13″ serie. Het trackpad doet wat het moet doen en de detectie is feilloos. De Force touch is een optie die soms zijn nut kan bewijzen maar die ik na verloop van tijd minder en minder ben beginnen gebruiken. Je vergeet gewoon vaak dat er voor bepaalde acties een Force touch actie bestaat. Ik gebruik de functie vooral voor het snel previewen van PDF bestanden of een bestandsnaam aan te passen.

Camera

De camera op de nieuwe Macbook is slechts een 480p camera. Iets wat we eigenlijk een hele tijd zijn voorbijgestreefd. Er zijn volgens mijn mening twee mogelijkheden waarom Apple deze keuze gemaakt heeft: Ruimte of connectiviteit.

Ruimte

Ik ben geen expert op vlak van camera’s en dergelijke maar ik kan me wel voorstellen dat een camera in een scherm van 0,88 mm plaatsen geen pretje zal geweest zijn voor de ingenieurs van Apple. Dit kan één van de redenen zijn waarom Apple gekozen heeft om een 480p camera te installeren.

Connectiviteit

Apple heeft connectiviteit als één van de grote peilers van de Macbook aangekondigd. Door zijn vormfactor en gewicht zal en kan de laptop praktisch overal gebruikt worden. Apple gaat er dan ook vanuit dat je laptop aansluiten aan een ethernet kabel verleden tijd is. Stel dat je op zo momenten ergens op de 3 of 4G van je iPhone aan het surfen bent dan kan even facetimen je dataverbruik de lucht doen inschieten. Een 720p-feed vraagt immers bijna tweemaal zoveel dataverkeer als een 480p-feed.

Full aluminium body

Scherm

De nieuwe Macbook is de eerste die volledig uit aluminium vervaardigd is. Dit draagt zeker zijn steentje bij, bij het mooie design. Doch om dit te kunnen realiseren heeft Apple een aanpassing gemaakt aan de scharnieren voor het scherm. Het verschil tussen het openen en sluiten tussen de nieuwe Macbook en de andere Macbooks is gigantisch. Soms vind ik dat het scherm er maar wat losjes op staat maar toch tijdens het typen of bewegen van de laptop blijft het scherm mooi in zijn positie staan.

Passieve koeling

Er zijn geen ventilatoren aanwezig in het kleine toestel. Alle onderdelen (op het kleine logic board) worden dus volledig gekoeld via het unibody design. Zelf heb ik nog nooit last gehad van de warmte die de Macbook verspreid. Je haalt er wel duidelijk uit waar het logic board zich bevindt maar dat heeft me nog nooit gestoord.

Prestaties

Processor

De nieuwe Macbook haalt zijn kracht uit de nieuwe Core M processor van Intel. Er zijn drie configuraties beschikbaar, De 5Y31, 51 en 71. Ik heb persoonlijk voor een upgrade gekozen naar de 5Y71 (1,3 Ghz). Je betaald voor deze upgrade zo een €299 extra maar achteraf bekeken vond ik deze upgrade zijn investering absoluut niet waard. De GPU prestatie is toch hetzelfde voor elke processor en de extra CPU performance merk je absoluut niet.

Dagdagelijks gebruik

De Macbook is meer dan in staat om de kracht van OS X ten volle te benutten. Het grootste deel van mijn takenpakket bestaat uit tekstverwerking, PDF bestanden bekijken, sociale media en internet browsen. Deze laptop was dan ook geschikt voor mijn takenpakket. Ik heb absoluut geen nood aan een powerhouse laptop want zware programma’s dien ik toch niet te draaien. Bij iets zwaardere programma’s zoals Photoshop of Lightroom beginnen de problemen (lees: vertragingen) eigenlijk pas bij zeer grote bibliotheken. Import je dus een paar foto’s of video’s zal er zich zeker geen probleem vormen.

Batterij

Apple claimt een batterijduur tussen de 9 tot 10u. Bij gewoon gebruik schat ik de batterijduur op zo een 7u. Bij zwaar verbruik zal hij eerder na 5u al stranden. Ik heb er inmiddels al zo een 55 batterij cyclussen opzitten en heb nog geen enkele negatieve verandering in batterijduur opgemerkt.

Portabiliteit

Ik ben actief in verschillende organisaties en ben zelf nog student. Ik ben dus zeer veel op pad met de Macbook in mijn rugzak. De 912 gr maken deze laptop geschikt om elke dag mee op zak te hebben. Er zijn al vaak situaties geweest dat we plots in één of andere les onze laptop nodig hadden en dat er dan x aantal studenten zijn die hun laptop thuis lieten om het gewicht van de rugzak wat te doen dalen. Een voorbereid man is er twee waard!

Connectiviteit

Ondertussen is iedereen wel al op de hoogte dat de Macbook maar over één USB-C poort beschikt. Is dat slecht? Is dat goed? Dat hangt eigenlijk iets meer van je persoonlijke USB gebruik af. Ikzelf studeer automatisatie dus de meeste file-transfers die ik onderga gebeuren ofwel via iCloud of een ander persoonlijk draadloos netwerk. Ik heb toch het kleine USB-C naar USB adaptertje aangekocht voor zo een €19. Soms kan je gewoon niet anders dan een USB-stick te gebruiken. Mocht dit je grootste struikelblok zijn dan zijn er meer dan genoeg adapters en kabels beschikbaar, aan een lager tarief, van andere producenten.

De Macbook is te verkrijgen in de Online Apple Store vanaf €1449

About the Author /

contact@timothysegers.be

Studying automation as a student representative at the University/College Ghent and co-founder of the Landay VZW. Technology and organizing are the two things I live by!

Reacties(4)

 • Heer Zaman Cesar

  20 september 2015

  Timothy,is het niet mogelijk om deze macbook aan te kopen via de UGENT als student waarvoor wel een korting zal zijn.( studenten en leraren korps)

 • Maarten

  21 september 2015

  Leuk artikel. Nuchtere kijk.
  Juist vroeg ik mij af of de voorgaande/andere MacBook’s ook niet volledig uit aluminium gemaakt waren/zijn …

Wat is jouw mening?...