Apple Nieuws Vlaanderen

Home Apple TV Apple TV 4 laat apps van derden ook universele zoekfunctie gebruiken

Wanneer de nieuwe Apple Tv 4 op de markt komt zal deze verschijnen met de functie universeel zoeken, waarmee je kan zoeken naar content uit verschillende bronnen. Die functie zal binnenkort ook gebruikt kunnen worden in apps van derden. 

Bij de lancering van de nieuwe Apple Tv 4 zal één van de belangrijkste functies het universeel zoeken zijn. Deze functie stelt je in staat, door tekstinvoer of door middel van Siri (in ondersteunende landen) naar content te zoeken verspreid over verschillende diensten. Voorlopig werkt de universele zoekfunctie alleen met iTunes en bepaalde partners waar Apple een akkoord mee heeft: Netflix, Hulu, Showtime en HBO.

Apps van derden

In een onlangs verschenen interview, gaf Apple CEO Tim Cook aan BuzzFeed wat extra informatie over de Apple TV. Hij vertelde dat de functie zich niet hoefde te beperken tot de partners, maar dat ook ontwikkelaars in staat zullen zijn om hun content beschikbaar te stellen voor universeel zoeken via een API .

At launch we’ll have iTunes, Netflix, Hulu, Showtime, and HBO — so we’ll have five major inputs into universal search initially,” Cook said. “But we’re also opening an API, so that others can join in.”- Tim Cook

Dit betekent dat in de toekomst apps van derden ook kunnen integreren in het universele zoeksysteem aan de hand van een API. Een API (applicatie programmeerinterface) geeft externe ontwikkelaars de mogelijkheid om met het programma te werken zonder dat ze eerst de software zelf moeten programmeren. Volgens Cook zullen er velen geïnteresseerd zijn om in de zoekbalk te verschijnen, of daar ook Vlaamse partijen bij zijn is nog niet gekend.

Apple TV 4

 

Werking

Cook zegt dat meerdere resultaten zullen worden weergegeven als je zoekt naar een film, tv-show of aflevering van een bepaalde tv-serie, wanneer deze worden aangeboden op meer dan één dienst. Universeel zoeken is intelligent genoeg om te weten op welke diensten de gebruiker geabonneerd is, welke gratis beschikbaar zijn of met een abonnement. De Apple TV zal altijd eerst de meest gunstige optie laat zien.

“It will be clear which service is free,” he said. In other words, “Apple will show each season or episode in all the services in which it’s available to you and iTunes if they have it.”- Tim Cook

Gebruiksvriendelijk en eenvoud is voor gebruikers een goede zaak, maar het zal interessant zijn om te zien hoe krachtig deze API werkelijk is.

Wanneer

De Apple TV 4 zal in November in de winkels verschijnen, maar niet met de nieuwe universele zoekfunctie voor derden. Deze zal pas later komen aan de hand van een update. Er zijn ondertussen al heel wat Apple TV Developer Kits verkocht voor 1$, om het ontwikkelen van applicaties voor het systeem te bevorderen.

De vierde generatie Apple TV zal te koop zijn voor 149$ voor de 32GB-versie en 199$ voor de 64GB versie. Europese prijzen zijn nog niet gekend.

 

Wat is jouw mening?...